Nimanbegu: O vlasti u Ulcinju prvo sa nacionalnim strankama, ne želim da licitiram sa imenima za gradonačelnika

 Nimanbegu: O vlasti u Ulcinju prvo sa nacionalnim strankama, ne želim da licitiram sa imenima za gradonačelnika

izvor Skupština CG

Predsjednik FORCA-e Genci Nimanbegu kazao je u emisiji Drugačija radio veza na Anteni M da ta partija još nije pregovarala sa bilo kim u Ulcinju, ali da, kao predsjednik stranke, preferira da se ojača saradnja između samih albanskih partija.

“Mora se jasno reći građanima da je koalicija koja je bila sastavljena na vrlo čudnim principima (Za novi početak), u sebi sadržala i neke albanske subjekte što je po nama neprirodno. Apsolutno nije bilo racionalne potrebe za tim predizbornim koalicijama. Mislim da su albanske partije trebalo da se izmjere među svojim biračima”, dodaje Nimanbegu.

Upitan u kojem će pravcu će ići pregovori, Nimanbegu kaže da će prvo razgovorati sa nacionalnim albanskim partijama, i da će to uraditi narednih dana.

“Mi u ovom momentu radimo na političkim zahtjevima i kriterijumima i nama su neke stvari jasne. Koliko će ti pregovori biti bolni za one političke subjekte koji žele doći na vlast po svaku cijenu, javnost će biti upoznata, ali mi se obavezujemo da ćemo učiniti da potrebna promjena ponašanja političara u Crnoj Gori počne već sada, od ove nove koalicijske vlasti u Ulcinju. Nema nijednog političkog subjekta koji može samostalno vršiti vlast. Forca je odličila da ne želi biti dio neuspješnih vlasti koje su gledale prvenstveno partijske interese, a rezultati su im bili u drugom planu”, objašnjava on.

Ne želim licitirati sa imenima za gradonačelnika, to ćemo dogovoriti sa partnerima

Na pitanje ko bi mogao biti kandidat za gradonačelnika i da li bi to mogao biti upravo on, Nimanbegu kaže da je jasno da je nosilac liste prvi pretendent, ali da je to uvijek dio političkih pregovora.

“Ja ne želim licitirati sa imenima, jer vidite šta je uradila URA. Oni su u demcembru promovisali Ilira Harasanija kao kandidata za gradonačelnika, dok je poslije dva i po mjeseca sasvim druga osoba predstavljena kao kandidat. To samo govori o tome zašto smo mi jedan dio postizborne kampanje proveli u udaljavanju od medijskih nastupa, jer se ne želimo igrati imenima, već za stolom sa partnerima dogovoriti i gradonačelnika i vršioce drugih funkcija”, kazao je Nimanbegu.

Govoreći o manjinskoj vladi, Nimanbegu ističe da su oni jedini potpisnici Memorandum koji nijesu učestvovali u pregovorima, jer su, kako kaže, izgleda, to bile odluke mandatara.

Smatra da je čitav način sastavljanja vlade doprinio tome da crnogorska javnost bude zbunjena i da ne zna na koji način se ona sastavlja- da li na osnovu principa zajedničkog djelovanja ili preferencija partija za određene funkcije. Uvjeren je da će način na koji je vođen cijeli proces, imati posljedice i na odnose unutar buduće Vlade.

Smatra, pritom, je da je potrebno formirati Vladu koja će doprinijeti ubrzanju procesa koji su bili blokirani tokom Vlade Zdravka Krivokapića.

“Ključni akteru u cijelom ovom procesu su URA i DPS, jer, u principu, sada ima jasan broj 46 poslanika koji podržavaju novu manjinsku vladu, a do 41 se dolazi tako što će DPS i URA biti u istom paketu”, navodi Nimanbegu.

Primjećuje da mandataru sada nije problem da DPS dobija mjesta “po dubini”, iako je mjesecima uvjeravao javnost da DPS neće biti dio te vlasti.

“To samo govori o tome da ono što se radi iza kulisa, ne mora uvijek zvanično biti saopšteno. Mislim, međutim, da politički diskurs u javnosti mora biti adekvatan, jer u suprotnom dovodi do političkih konfuzija”, ocijenio je on.

Bulajić imao pritisak kojem je i sam doprinio svojim izjavama

Nimanbegu se u emisiji osvrnuo i na ostavku potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića.

Kaže da ne zna šta ga je motivisalo na to, ali je siguran da je Bulajić imao pritisak kojem je i sam doprinio svojim izjavama da neće sazvati Skupštinu.

“U poziciji kada imate jasnu novu većinu, ne može to blokirati pozivajući se na Poslovnik. Mi smo predstavnici naroda i želimo se sastajati u Skupštini.” zaključuje Nimanbegu.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još