Nimanbegu:Nećemo biti bilo čiji demokratski alibi

 Nimanbegu:Nećemo biti bilo čiji demokratski alibi

Foto: Skupština Crne Gore, Genci Nimanbegu

Albanska lista je prihvatanjem poziva za razgovor o učešću u vladi potvrdila da potpuno samostalno vodi politiku, a neprihvatanjem tog učešća da nećemo da budemo bilo čiji demokratski alibi za vanjsku upotrebu, jer izgleda da je to bio cilj poziva trojne koalicije, a posebno mandatara koji početnički vodi ovaj proces – kazao je, u intervjuu Pobjedi, Genci Nimanbegu, jedan od lidera albanske koalicije “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj“.

Nimanbegu je poručio i da Albanska lista nikada nije dobila zvaničan odgovor mandatara Zdravka Krivokapića na njene zahtjeve.

“Mi nijesmo nikada dobili nikakav zvanični odgovor od mandatara, osim usmenog koji se više puta mijenjao i nikada nije bio isti. Jasno je da je time stavljeno do znanja da nemamo istu politiku, niti ciljeve oko ključnih pitanja i da su naši prioriteti i gledanja na politiku različiti. To i potvrđuje moje sumnje u krajnje namjere predložene vlade, koje su više deklarativne, kao i da se odnos prema manjinama suštinski ne razlikuje od uobičajenih na ovim prostorima”, rekao je Nimanbegu.

Na pitanje je li mandatar nudio Albanskoj listi konkretna mjesta u vladi, Nimanbegu ponavlja da nijesu nikada dobili nikakav pisani odgovor.

“Tako da je jasno da nijesu ponudili ništa. Informisan sam da je u nezvaničnom susretu ponuđeno nešto što pojašnjava sve ovo oko sastava i zbunjujućih poruka koje su poslate javnosti”, istakao je on.

Govoreći o tome kako gleda na predloženi sastav vlade, Nimanbegu kaže: “Vlada koja nije niti ekspertska niti bez političara, za koju nema vjerujem nikakvog precedenta u parlamentarnim demokratijama je vlada koja ima toliko nepoznanica da je to čisti politički avanturizam. Ona ne može imati legitimnost stečenu na izborima i više liči na oktroisanu, znači vladu nametnutu trojnoj koaliciji”.

Predloženi kandidati i zbrka oko resora, kaže Nimanbegu, pokazuju da će vlada imati pored drugih, i epitet eksperimentalne.

“Ona nema niti jednog predstavnika manjina u svom sastavu i to je jasna poruka i našim prijateljima u evropskoj zajednici koja dosta se i zbunjeno ponaša već više godina, čak i u odnosu i na manjinske politike u Crnoj Gori. Kao primjer ću navesti da OSCE i njeni predstavnici ćute u svojim izvještajima već bar šest godina na naše stalno isticanje diskriminacije koju osjećamo u izbornom sistemu”, kazao je Nimanbegu.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još