Nova vlast radi na jačanju centralizacije vlasti i oduzima Ulcinju i to malo ingerencija što je imao

 Nova vlast radi na jačanju centralizacije vlasti i oduzima Ulcinju i to malo ingerencija što je imao

Mehmed Mila – privatna arhiva

Sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje Mehmed Mila ogorčen je na odluku nove Vlade da oduzme lokalnoj samoupravi i to malo ingerencija što ima, a koje su se odnosile na izdavanje urbanističko tehničkih uslova. On pita sugrađanina, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, da li je to decentralizacija o kojoj su pričali. Mila poziva novu vlast I da im oduzme pravo na legalizaciju objekata I evidentiranje nelegalno sagrađenih, jer što bi ih brojali kaže, kad već nemaju ingerencije za ništa drugo. Mila navodi i da ga ne bi iznenadilo da Abazović istvituje podršku decentralizaciji, ali ga podsjeća i da je Ulcinju sada oduzeto i to malo mrvica što je imao.

“ Zaista sam malo je reći iznenađen odlukom Vlade o ukidanju Uredbe o povjerovanju dijela poslova MORT-a jedinicama lokalne samouprave. Od samog starta, kada sam stupio na funkciju sekretara Sekretarijata za prostorno planiranje, ukazivao sam na manjkavosti Zakona o prostornom planiranju usvojenog 2017. Godine. Ukazivao sam da je taj zakon loš, dok su i njegove izmjene i dopune, usvojene prije nekoliko mjeseci, takođe loše”, istakao je Mila.

Kako navodi, koristio je svaku priliku da predstavnike tadašnjeg MORT-a podsjeti da je zakon u praksi neprimjenjiv, kako vezano za donošenje novih planova, tako i oko legalizacije objekata, pa čak i vezano za privremene objekte.

“ Mijenjali su se samo neki članovi, i to samo vezano za rok donošenja planova, koje nijesu uspjeli ni da pokrenu, a kamoli da usvoje, te su mijenjali zakon samo da bi mu produžili rok. Sekretarijatu za prostorno planiranje zakonom koji je i dalje na snazi, a za koji sam siguran da će se brzo mijenjati, ostalo je samo ime na papiru”, kazao je Mila.

Kako navodi, kada su iz MORT-a shvatili da nemaju kapaciteta da izađu na kraj sa svim zahtjevima i da nemaju snage da održe sami tu centralizovanu ideju, uredbom Vlade resornom Sekretarijatu su  dali su samo mrvice, odnosno mogućnost izdavanja UTU uslova .

“Gle čuda, nova vlada ukida uredbu! Umjesto da novom uredbom daju zeleno svjetlo da jedinice lokalne samouprave mogu da pokrenu i pripreme odluke o izradi novih detaljnih planova, i krenu sa decentralizacijom, oni ukidaju i brišu “zadnje mrvice” koje su ostale Sekretarijatu, a to je izdavanje tehničkih urbanističkih uslova.Pozivam Vladu da nam uredbom oduzmu i legalizaciju objekata, i potrebu evidentiranje ilegalnih objekata. Kad već nemamo ingerencije, što ih brojimo”, pita se Mila.

Kako navodi, kad kaže Vlada, misli na potpredsjednika Dritana Abazovića.

“ Možda I preduzme nešto, pa istvituje “ podrška decentralizaciji- vratiti ingerencije opštinama.” Objasnite našim sugrađanima zašto se od sljedeće sedmice moraju tražiti urbanističko tehnički uslovi u Podgorici? Objasnite zbog čega više iste neće moći da traže u Ulcinju. I na kraju, da li je ovo decentralizacija o kojoj pričate”, poručio je Mila.

Pročitajte još