Nove mjere : Bez policijskog časa između subote i nedelje, zabrana međugradskog saobraćaja ostaje na snazi

 Nove mjere : Bez policijskog časa između subote i nedelje, zabrana međugradskog saobraćaja ostaje na snazi

Izvor: Screenshot

Od 30. aprila do 7. maja važe nove mjere:

– Policijski čas između subote i nedjelje neće važiti. Ali će nastaviti da važi svih prethodnih i narednih dana. Zabrana vikendom međugradskog saobraćaja ostaje na snazi

– Od 24 opštine 23 imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

– pohađanje nastave u ustanovama,

– rad igraonica od 7 do 20h,

  • rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo od 7 do 22h,

– priređivači igara na sreću od 7 do 22h, ugostiteljski objekti punim kapacitetom rade od 7 do 23h, teretane i fitnes centri rade.

– međugradski saobraćaj dozvoljen radnim danima, zabrana vikendom ostaje na snazi

Jedini grad u crvenoj zoni je Andrijevica.

”Da bi cijela država zadržala ove rezultate apelujem na poštovanje mjera, osobito maska, ruke i distanca kako bi svi zajedno dali maksimalni doprinos u narednom period”, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na pres konferenciji na kojoj nadležni predstavljaju nove epidemijske mjere.

Ona je istakla da se 201.200 kineskih vakcina nalazi na putu za CG.

” Krenuli iz Pekinga 28. aprila i 1. maja stižu na naš aerodrom”, saopštila je ministarka.

Kako je kazala, masovna vakcinacija će započeti u očekivanom terminu i očekuje dobar odziv građana. 

Galić: Vakcinišite se

”Epidemijska kriva pokazuje najbolji nivu o odnosu čak i na septembar i u odnosu na ovaj drugi talas, što je rezultat mjera koje su sprovedene. Zamolio bih da se u predstojećem periodu koji smatramo epidemiološkim rizikom – prvomajski i vjerski praznici – da se pridržavaju mjera. Vrlo povoljna situacija je u primorskim opštinama što je bitno za predstojeći turistički period”, naveo je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

”Posebno bih istakao da je mnogo veći nivo testiranja u svom ovom periodu u odnosu na početak same pandemije. CG u boljoj situaciji u odnosu na Srbiju i Hrvatsku. Što se tiče konkurentskih turističkih destinacija tokom aprila stoji bolje u odnosu na Kipar, Tursku i Hrvatsku. Od nekih zemalja od interesa, iz kojih bi trebalo da dođe najveći broj turista – vidimo da su ili vrijednosti kao kod nas ili ispod te vrijednosti. Zamolio bih građane da se odluče za vakcinaciju jer je ona oružje uz koje možemo, uz poštovanje mjera, poštovati pandemiju. Pridržavajte se mjera i vakcinišite se”, apelovao je Galić.

Stanje u KC

”Svi optimistični podaci naravno su se reflektovali i na funkcionisanje bolnica u CG”, saopštila je diirektorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

”KCCG ima 85 slobodnih mjesta u kovid centru. Barska bolnica100, Bijelo Polje 27, Berane 48, Kotor 14, Pljevlja 13, Nikšić 61, Brezovik 63, Cetinje 21. Dakle bolnice funkcioniu sa 41 odsto popunjenosti”, kazala je Radulović.

”Kada govorimo o KCCG- Liječi se 85 pacijenata, pet je na invazivnoj, devet na neinvazivnoj, a 33 životno ugroženo”, navela je ona.

O masovnoj vakcinaciji

”Što se tiče masovne vakcinacije očekujemo da će odziv biti dobar. Očekujemo brzo i dolazak ruskih vakcina. Što se tiče turističkih radnika, oni se prijavljuju i očekujemo masovno prijavljivanje kada počne masovna vakcinacija. O tome ćemo detaljnije informisati javnost nakon započinjanja masovne vakcinacije”, saopštila je Borovinić Bojović.

”Pozivamo sve građane da mogu bez zakazivanja da se na svojim opštinama vakcinišu. Neće biti uslovljavanja građana da moraju da se prijave. Mogu kad požele da dođu da se vakcinišu. Poslati su i turistički protokoli za predstojeću sezonu, tako da će svi biti obaviješteni o protokolu koji će biti na snazi u CG.”, dodala je ona.

O doniranim respiratorima

”Donirani respiratori su u Montefarmu još i u administrativnom procesu koji moraju da prođu. Proći će cijelu provjeru. Kada prođu administrativni dio ide tehnička provjera, i tek se onda mogu distribuirati”, kazala je Radulović.

”Imaju istu oznaku kao oni u BiH. Ali aparati istih oznaka imaju različite tehničke djelove. Aparati koje smo dobili po samom dodatku bi mogli da se koriste i za jednu i za drugu tehniku od zavisnosti od dopunske opreme. Tek kada ih vidimo reći ćemo imamo li ili nemamo mogućnost da ih koristimo za invazivnu ventilaciju. Nakon provjere ćemo vam reći tačno stanje. Svaki aparat mora da prođe registraciju i cijelu pravnu proceduru ćemo ispoštovati u potpunosti”, dodala je ona.

Da li će kineske vakcine u Torlak na provjeru

”Što se tiče Sinofarm vakcina imaju serijski broj poznat. Dakle dobićemo saopštenje agencije za ljekove. Očekujemo da neće te vakcine morati da prođu dodatnu provjeru na Torlaku te da ćemo moći odmah da započnemo masovnu vakcinaciju. vAKCINE će svakako biti poslate na torlak ali da li ćemo morati da čekamo to će nas obavijestiti Agencija”, navela je Borovinić Bojović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još