NOVE MJERE: Izolacija se skraćuje na 10 dana, bez kovid potvrde u tržne centre, poslovne objekte…

 NOVE MJERE: Izolacija se skraćuje na 10 dana, bez kovid potvrde u tržne centre, poslovne objekte…

Izvor: Printscreen

Izolacija se skraćuje sa 14 na deset dana, a od sjutra kovid potvrde nisu potrebne za ulazak u tržne centre, markete, poslovne objekte… To je saopšteno danas na redovnoj konferenciji za medije Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje, gdje je analizirana trenutna situacija u zemlji izazvana koronavirusom i predstavljene nove mjere koje važe od sjutra.

Na konferenciji su govorili Igor Galić, direktor IJZCG i Ljiljana Radulović direktoria KCCG.

Ovo su nove mjere:

– Od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora.

– Nacionalne digitalne COVID potvrde od sjutra se NE uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora.

– U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana.

To je, kazao je Galić, preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo. Ostali elementi digitalne COVID potvrde su: Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata; Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Galić: Broj novooboljelih opao za više od 40 odsto

Broj novooboljelih od novog korona virusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra), kazao je direktor IJZ Igor Galić.

Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar.

“U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije”, kzao je Galić.

On je podsjetio da je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen tokom posjete Institutu za javno zdravlje poručila da će Brisel pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da postane dio EU digitalnog sertifikata.

Radulović: U KCCG na respiratorima 19 ljudi, 18 nevakcinisanih

U Crnoj Gori trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 365 COVID pacijenata, kzala je direktorica KCCG Ljiljana Radulović dodajući da je to blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu.

Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore – njih 125.

“Na respiratorima je 19 pacijenata, 15 na neinvazivnoj ventilaciji, a 4 na mehaničkoj ventilaciji. Od 19 pacijenata koji su na respiratorima, njih 18 su nevakcinisani”, kazala je Radulović.

Pacijenata mlađih od 50 godina ima 21. Svi su nevakcinisani.

“U Baru se liječi 41 pacijent, u Pljevljima 41, u Bijelom Polju 14, u Beranama 42, u Kotoru 29, u Nikšiću 31, u Brezoviku 42”, kazala je Radulović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još