Nove mjere: Od 9. oktobra kovid potvrda uslov i za mega i hipermarkete, na svadbama i proslavama do 50 ljudi

 Nove mjere: Od 9. oktobra kovid potvrda uslov i za mega i hipermarkete, na svadbama i proslavama do 50 ljudi

Od 9. oktobra nacionalna kovid potvrda biće potrebna i za ulazak u mega i hiper markete. Takođe na svadbama i drugim proslavama može biti prisutno do 50 ljudi, kovid potvrde su potrebne i za ulazak u poslovne centre… Ovo su samo neke od mjera koje su saopštene danas na redovnoj konferenciji Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje.

Na konferenciji su govorili direktor IJZCG dr Igor Galić, direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović i direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić.

Ovo su NOVE MJERE važe od 25. septembra do 8. oktobra.

Nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje se odmah poslije druge doze vakcine i od tog trenutka je validna – (Više ne mora da se čeka 14 dana od komletne vakcinacije)

Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna COVID potvrda je uslov i za ulazak u:

  • poslovne centre;
  • poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta;
  • objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od  1.000 metara kvadratnih.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

  1. Broj prisutnih lica na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.
  2. Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Podsjećamo, Nacionalna digitalna COVID potvrda je validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova:

  1. Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije;
  2. Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;
  3. Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Od 9. oktobra potvrda uslov i za mega i hipermarkete

Ovo je prilika da najavimo da će za 14 dana, dakle od 9. oktobra, Nacionalna digitalna COVID potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih. 

Radulović: Opada broj pacijenata na bolničkom liječenju

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da opada broj pacijenata na bolničkom liječenju.

“U Crnoj Gori trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 377 COVID pacijenata”, navela je Radulović.

Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore – njih 113.

“Ovo je najniži broj hospitalizovanih u najvećoj crnogorskoj bolnici u posljednjih mjesec. Na respiratorima je 13 pacijenata. Njih 11 su nevakcinisani. I ova činjenica odražava opšti presjek koji pokazuje da nevakcinisani pacijenti u oko 90 odsto slučajeva završavaju u bolnicama i imaju teže oblike bolesti”, kazala je ona.

U Baru se liječi 49 pacijenata.

U Pljevljima 42.

U Bijelom Polju 26.

U Beranama 38.

U Kotoru 37.

U Nikšiću 21.

U brezoviku 51.

“Kao što možete da primijetite, na primorju značajno opada broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje. U padu je i broj hospitalizovanih i u Podgorici i na sjeveru, pri čemu je u ovim gradovima ta tendencija sporija. Pridružujem se apelu Instituta za javno zdravlje i još još jednom molim građane da se u vremenu pred nama uzdrže od masovnog okupljanja na javnim mjestima u mjeri u kojoj je to moguće”, saopštila je Radulović.

Jokić: Dom zdravlja s pažnjom prati epidemiološku situaciju

Dom zdravlja Podgorica sa posebnom pažnjom prati epidemiološku situaciju; trendove; strukturu oboljelih; kako bi na temelju inputa i informacija iz realnog vremena rekalibrirali model pružanja usluga i zbrinjavali COVID oboljele, saopštio je na pres konferenciji direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Danilo Jokić.

“Kroz institucionalizovane mreže za transfer znanja prikupljamo najnovija naučna znanja i informacije o dobroj praksi i koristimo ih kao temelj smjernica za liječenje COVID oboljelih”, kazao je Jokić.

U proteklom dvomjesečnom periodu, prema njegovim riječima, registruje se postepeni rast hospitalizovanih pacijenata, kao i broj pacijenata koji se na dnevnom nivou zbrinjavaju u zajednici.

“Svakog dana generišu se novi dokazi koji potvrđuju da je samo za liječenje pacijenata sa srednjom kliničkom slikom potrebno administriranje terapije koja podrazumijeva antibiotike, kortikosteroide i antikoagulantsku terapiju”, kazao jhe Jokić i dodao:

“Budući da u Podgorici imamo skoncentrisano gotovo 30% stanovnika, u konsultacijama unutar COVID Komisije i operativnog tima za klinički menadžment kojim rukovodi direktorica Ljiljana Radulović, dogovorili smo da COVID pacijenti za koje specijalista procijeni da je potrebno ukljuciti antibiotike, kortikosteroide, ova terapija će biti jednokratno ili dvokratno administrirana pod nadzorom specijaliste.”

Kako je naveo, cilj je da se kao i do sada, pacijenti sa blagim simptomima i bez osnovnih hroničnih oboljenja – kao što su respiratorne ili kardiovaskularne bolesti, hronične bolesti bubrega ili imunokompromitirajuća stanja koja pacijenta stavljaju u povećan rizik od razvoja komplikacija – mogu liječiti u kućnim uslovima.

“Pacijentima s blažim oblikom COVID-19 preporučuje se simptomatsko liječenje, poput antipiretika za povišenu temperaturu i bol, adekvatna ishrana, vitamini i odgovarajuća rehidratacija. Pacijentima s blažim oblikom COVID-19 ne preporučuje se antibiotska terapija ili profilaksa. Ne koristiti antibiotike rutinski! Ovi pacijenti od jula ove godine mogu dobiti potrebne savjete i podršku preko dispečerskog centra DZ Podgorica. Dakle, oni su samo na jedan telefonaki poziv udaljeni od kvalitetne zdravstvene usluge. Takođe, pacijentima sa suspektnim ili potvrđenim umjerenim oblikom COVID-19 ne preporučujemo propisivanje antibiotika osim ako postoji klinička sumnja na bakterijsku infekciju”, kazao je Jokić.

Kada je po procjeni ljekara potrebno administriranje terapije (jednokratno/dvokratno) za liječenje oboljelog pod nadzorom specijaliste, to će se odvijati u dnevnom covid centru.

“U ovakvim okolnostima, resursi primarne zdravstvene zaštite se mobilišu kao podrška specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti radi optimizacije pružanja zdravstvenih usluga COVID oboljelima i pružanja kvalitetnog i bezbjednog liječenja”, saopštio je on.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još