Nrekić o stanju u opštini, finansijama i projektima

 Nrekić o stanju u opštini, finansijama i projektima

Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić FOTO: Selver Vuković

Situacija koju je izazvala pandemija COVID19 osjetna je na svim poljima u opštini Ulcinj, koja se i u ranijem periodu suočavala sa mnogobrojnim problemima. Prvi čovjek Ulcinja Ljoro Nrekić za Portal Ulcinj kaže da su gotovo svi resursi iscrpljeni, ali se bore.

Kakva je je trenutna situacija u Opštini?

Nrekić : Opština Ulcinj je odavno u problemima, iz kojih neće tako jednostavno izaći. Ipak, servisirali smo sva dugovanja, plate za septembar smo dali, tako da funkcionišemo. Kako funkcionišemo, to mi znamo. Borimo se.

Koliko je iscrpljena opštinska kasa?

Nrekić : Od kako sam došao na mjesto predsjednika Opština,suočavam se sa brojnim problemima, koji su postojali svakako I ranije. Do sada smo uspjeli, ova aktuelna vlast, da plati 12 I po milina eura dugovanja, koja su bila od ranije. U to je uračunato I oni šest I po miliona blokade, koja je bila zbog Rekreatursa. 12 miliona I 500 hiljada je budžet I po Opštine. Dakle, mi kao da godinu I po dana nijesmo radili ništa. I vrlo je teško izaći na kraj sa svim ovim dubiozama I dovesti Opštinu na pozitivnu nulu. Radili smo i radimo, ali zatekao sam vrlo tešku I lošu situaciju, koju I dalje popravljamo. Sve je otežano uslijed pandemije COVID19, ali svi smo u takvoj situaciji. Ja uvijek kažem da može više, ali vjerujte, iscrpili smo sve resurse.. Ipak, nekako funkcionišemo. Krenula je I realizacija nekih kapitalnih investicija.

Koje investicije se trenutno realizuju u Ulcinju?

Nrekić : Uveliko se radi na izgradnji kanalizacione mreže za četiri ulcinjska naselja- Kodre, Totoši, Bijela Gora i Bratica. Znamo da se na realizaciju ovog projekta, od ključnog značaja za razvoj Ulcinja, čekalo neopravdano dugo, više od pet godina. Sredstva je još tada odobrila Evropska investiciona banka. Sada smo uspjeli smo da ga realizujemo. Projekat je vrijedan četiri i po miliona eura, a izvodi ga italijanska firma Spiga.

Očekujete li da će realizacija tog projekta bar djelimično riješiti jedan od gorućih ekološki problema u opštini Ulcinj, kanal Port Milena?  

Nrekić : Svakako. Sigurno će se riješiti problem Port Milene za nekih 60 do 70 odsto. Potokom Bratica fekalna kanalizacija ,iz ova četiri naselja ,se spaja sa atmosferskom i izliva se direktno u kanal Port Milena, koji je godinama ekološka bomba, oko koje se šire nesnosni mirisi. Konačno će početi normalno da dišu svi Ulcinjani.

Na višegodišnjem čekanju je još jedna kapitalna investicija , uprkos obezbijeđenim sredstvima, od  oko 20 miliona eura, od kredita Njemačke razvojne banke (KFW), na koji je garanciju dala Vlada Crne Gore.  Šta se dešava sa krucijalno važnim projektom za razvoj Ulcinja, koji  predviđa izgradnju i rekonstrukciju  65,3 km vodovodne mreže, rehabilitaciju izvorišta, pumpnih stanica i postojećeg rezervoara, izgradnju dva nova rezervoara, kao I rekonstrukciju kanalizacione mreže u užem gradskom jezgru I rehabilitaciju podmorskog ispusta Đerane?

Nrekić : Radimo na tome. Uskoro konačno kreće I realizacija tog projekta. Tender je pri kraju. Uspio sam da obezbijedim I sredstva za ekspropriaciju zemljišta u iznosu od 283 hiljade eura, od Ministarstva finansija. Međutim, kasni se malo. Radnici koji rade na tim poslovima kasne malo. Očekujem da bi potpisivanje ugovora trebalo da bude najkasnije u januaru. Onda je na nadzornom organu da uvede posao I krene sa realizacijom ove važne investicije.

I o izgradnji akva parka se godinama priča. Vi ste i potpisali ugovor početkom godine o realizaciji ovog projekta vrijednog sedam miliona eura, sa turskom kompanijom Polin. Tada je najavljeno da će akva park biti gotov do ljeta, šta se dešava?

Nrekić : Ta priča je I dalje aktuelna, ali je pandemija sve usporila. Oni su dali 150 hiljada eura garancije, mi možemo po isteku roka odma I preuzeti ta sredstva. Međutim, nama to nije cilj, ne želimo da radimo na taj način. Ono što želimo jeste izgradnja akva parka, imamo razumijevanja za probleme koji su nastali uslijed COVID-a 19, ne samo u Ulcinju, ne samo u Crnoj Gori, već je kompeltan svijet u problemu, usporen i svugdje se prolongira. Cilj nam je da Ulcinj dobije akva park na površini od 26 hiljada kvadrata. Gradiće se na opštinskom zemljištu u Gornjem Štoju, a ugovor je potpisan na 30 godina. To je značajna investicija, koja će obogatitii turističku ponudu Ulcinja. I osim kvalitetnog I atraktivnog turističkog sadržaja, biće otvoren i veliki broj radnih mjesta.

Pročitajte još