Nrekić: “Uvijek sam bio tu za radnike javnih preduzeća”

 Nrekić: “Uvijek sam bio tu za radnike javnih preduzeća”

Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić FOTO: Selver Vuković

Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić kazao je za Portal Ulcinj da je uvijek bio spreman da pomogne u rješavanju problema javnih preduzeća, čiji je Opština osnivač.

Naime, direktori četiri javna preduzeća – Centra za kulturu, Radio Televizije Ulcinj, Agencije za izgradnju i razvoj i Javnog preduzeće za uzgoj i zaštitu divljači, su izdali saopštenje u kom su naveli da imaju utisak da su prepušteni sami sebi, te da su krajnje zapostavljeni od strane svog osnivača.

Ukazali su na krajnje tešku situaciju, kašnjenje plate, česte blokade računa, neuplaćivanje poreza I doprinosa.Ono što su posebno zamjerili je, što se čelni ljudi Opštine, kako tvrde, nijesu pojavili na unaprijed dogovoreni sastanak, na kom je trebalo da se razmatraju problemi I pokuša naći rješenje.

Nrekić kaže da nikada nije izbjegavao takve sastanke, te da je toga dana- 24.februara u radnoj posjeti Ulcinju bio ministar ekologije sa saradnicima, koga je morao ispoštovati.

“ Dakle , to je prvo.Toga dana sa predstavnicima Vlade bili smo na Adi, gdje su I dalje bili radovi na sanaciji erozije plaže. Radna posjeta je bila u pitanju. A još jedna stvar, održali smo sastanak početkom mjeseca I dogovorili da održimo drugi , na kom bi direktori predstavili fizibiliti studije o daljem radu I rješavanju problema preduzeća, ali da će sastanak biti baš toga dana niko me nije obavijestio. Mada, da budem iskren, takva je situacija bila, da ne bih mogao prisustvovati ni da su me obavijestili, ali nijesu. Mogli smo pomjeriti sastanak”, kazao je Nrekić.

Ulcinjska javna preduzeća, podsjeća Nrekić ,odavno su u problemima.

“Jas am tražio da nam predstave plan rada, da naprave fizibiliti studije..Niko nam još ništa nije dostavio”, kazao je Nrekić.

On navodi i da ne razumije kako se to direktori javnih preduzeća osjećaju zapostavljeno I napušteno od strane osnivača.

“ Shvatam situaciju I njihovu zabrinutost, ali oni odlično znaju da sam bio uvijek tu za njih. Od kako sam na ovom mjestu, za JP za uzgoj izaštitu divljači izdvojena su sredstva u visini od oko 150 hiljada eura, za ostala preduzeca oko 85 hiljada, tako da ne stoje tvrdnje da su napušteni”, kazao je Nrekić.

Podsjetimo, direktori su ukazali da se radnicima duguje od šest do 18 mjesečnih primanja, doprinosi i porezi na plate se godinama ne uplaćuju, te da se dugovi svakodnevno množe. Posebno nezadovoljstvo iskazano je i neravnopravnim položajem u odnosu na radnike zaposlene u Opštini, kojima se gotovo redovno isplaćuju primanja, a korisnici su iste opštinske kase.

Oni su zahtijevali da im se do kraja godine zaostala primanja izmire, te da se ubuduće ona isplaćuju istovremeno kada i drugim korisnicima Budžeta i da se od strane Osnivača preuzme i reprogramira poreski dug od 2015. godine.

Pročitajte još