O cijeni hljeba i narednog četvrtka

 O cijeni hljeba i narednog četvrtka

izvor Pixabay

Izvjesno je da vladina odluka o ograničenju cijena osnovnog hljeba na 40, odnosno 50 centi od 1. januara neće važiti, a koliko će koštati hljeb, neće biti poznato prije idućeg četvrtka, za kada je zakazan novi sastanak predstavnika pekara, trgovačkih lanaca i ministarstva ekonomskog razvoja i poljoprivrede i vodoprivrede.

Na jučerašnjem sastanku u Privrednoj komori samo je sagledana situacija i analizirano poskupljenje sirovina u posljednjih nekoliko mjeseci. Grupacija pekara pri Privrednoj komori je prije nekoliko dana trgovačkim lancima i resornim ministarstvima uputila prijedlog da osnovna bijela vekna od 1. januara košta 70 centi sa uračunatim PDV-om. Zamjenik predsjednika Grupacije i direktor Uniprom pekare Vesko Nikolić je ranije za Pobjedu naveo da trgovci imaju razumijevanje za taj prijedlog, ocjenjujući ga realnim, imajući u vidu da su sirovine u posljednja dva mjeseca poskupile od 50 do 150 posto.

M,linari su kazali Pobjedi da pekarima prodaju brašno po 41,2 centa sa PDV-om po kilogramu, odnosno 10,3 eura po džaku od 25 kg, jer je od kraja jula cijena pšenice na Novosadskoj berzi koja je referentna za naš region, ali i na Matif berzi referentnoj za EU, porasla za 60 odsto. Cijena brašna u strukturi troška proizvodnje hljeba čini 80 odsto.

Cijena pšenice je, zbog dobrog roda u Australiji, pala tri do pet odsto, odnosno sa 312 do 315 eura prije deset dana na Matif berzi na 289 do 292 eura po toni juče. Stručnajci tvrde da to ne umanjuje činjenicu da je riječ o nezabilježenom rastu cijena pšenice i brašna. Prema posljednjim podacima sa Novosadske berze, pšenica se prodavala za 28 centi po kilogramu, deset centi više nego ljetos.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još