O eksploataciji nafte odlučiti na referendumu

 O eksploataciji nafte odlučiti na referendumu

foto Michael B, Jedro Bar

Građanski pokret URA, CIVIS i poslanički klub Crno na bijelo pokrenuće inicijativu za raspisivanje referenduma u vezi sa eksploatacijom nafte, saopštio je poslanik u Skupštini i šef poslaničkog kluba Crno na bijelo Miloš Konatar.

”Podrazumijeva se da ne možemo podržati nijedan projekat koji će ugroziti prirodu, održivi razvoj životnu sredinu i ekološku Crnu Goru”, kazao je on.

Kako je kazao, u nadležnosti Skupštine Crne Gore je da raspiše referendum, za šta je potrebno da inicijativu podnese najmanje 25 poslanika, predsjednik Crne Gore ili najmanje 10 odsto građana koji imaju biračko pravo.

,,Podnijećemo i formalan predlog svim poslanicima da podrže raspisivanje referenduma, ali i Vladi Crne Gore. Osim toga, obavještavamo javnost da ćemo ubrzo krenuti u akciju skupljanja potpisa. Crnu Goru moramo graditi kao ekološku državu i zato pozivamo sve ekološke aktiviste, udruženja građana i organizacije koje se bave zaštitom životne sredine da učestvuju u akciji“, kazao je Konatar.

On je podsjetio i da su Sinjajevina i rijeke Crne Gore zajednički odbranjene, kao i da će se, ukoliko to bude potrebno, isto učiniti i za Jadran. ,,Da li je iko pitao građane žele li bazu na Sinjajevini ili da se potapaju rijeke? Da li ih je iko pitao da najljepši djelovi Crne Gore budu predati tajkunima i privatizovani? Sigurno, da su bili pitani – to ne bi dozvolili. Sada je red da građani odluče o eksploataciji nafte i gasa. To pitanje može da odredi budućnost Crne Gore. To je najdemokratskiji način, a to što građani odluče, treba da se poštuje“, naveo je još Konatar.

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo podsjetio je da je Ugovor o koncesiji za naftu i gas potpisala bivša DPS vlada 2016. godine. ,,Tada smo kolega Dritan Abazović i ja glasali protiv ugovora. Ovim putem bih pohvalio stav Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) i njihovu otvorenost da sa građanima razgovaraju, i pozivam ih, ali i Vladu Crne Gore, da se otvore svi ugovori koji se tiču eksploatacije nafte i gasa, da se sa njih skine oznaka tajno i da čitava crnogorska javnost ima mogućnost da ih vidi“.

Konatar je još istakao da će proces ispred koalicije Crno na bijelo i URE voditi koordinatorka za pravna i zelena pitanja Ljiljana Jokić i da ih u narednom periodu očekuje kampanja.

Poslanica liste Crno na bijelo Božena Jelušić istakla je da nijedan politički subjekt ne može na sebe prenijeti tu ulogu da o tako važnom pitanju, kakvo je eksploatacija nafte i gasa, odlučuje sam, već da o njemu treba da odluče svi građani na fer referendumu. ,,Crnoj Gori je potrebna diversifikacija ekonomije, a istraživanje nafte se može vidjeti kao prilika za to. Podijeljenost u javnosti po tom pitanju je opravdana, i u takvim okolnostima potreban je jezik struke. Onda se građani mogu opredijeliti. Nemamo pravo da se pravdamo postupcima prethodne vlasti, već želimo da slušamo savjete struke“, navela je Jelušić.

Ona je napomenula da je lično na strani ekoloških interesa.

,,Jadran je ozbiljno seizmološki aktivno područje, ali i plitko i zatvoreno more, i svaka ekološka katastrofa imala bi ozbiljne posljedice. U ovom trenutku, ne možemo sebi priuštiti luksuz da “zamislimo“ velike prihode koje bismo potencijalno dobili. Nismo zamišljali ni da će se desiti pandemija, pa se dogodila. Zato moramo imati u vidu i predvidjeti šta bi Crna Gora mogla da izgubi ukoliko dođe do ekološke havarije“.

Jelišić je istakla da Crna Gora ima veliki vodeni potencijal, ali i mogućnost da razvija vjetro i solarnu energiju.

,,Potrebno je sve staviti pod detaljnu analizu, a potom izložiti pred građane. Na taj način, niko neće moći da se pravda lošim odlukama prethodnih Vlada. Ova odluka biće odluka struke i građana, a mi smo, zajedno sa CIVIS-om i svim zainteresovanim građanima spremni da organizujemo javne rasprave i okrugle stolove, i da na kraju, na referendumu, zajednički donesemo odluku“, zaključila je Jelušić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još