O trećoj dozi za sve odluka do kraja septembra

 O trećoj dozi za sve odluka do kraja septembra

izvor gov.me

Razmatranje preporuke za davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za širu populaciju očekuje se, kako su Pobjedi rekli iz Instituta za javno zdravlje, do kraja septembra.

“Nacionalno stručno savjetodavno tijelo za imunizacije (NITAG) razmatraće relevantne podatke i preporuke stručnih tijela za imunizaciju na svjetskom nivou i zemalja okruženja, ali će se i voditi i našim podacima koji će biti prikupljeni i analizirani za prethodni period”, odgovorili su iz Instituta za javno zdravlje.

Uvođenje treće doze vakcine za sada se preporučuje isključivo klinički osjetljivim osobama, koje najmanje dva mjeseca nakon druge doze nijesu razvile antitijela.

Iako su preporuke donešene 10. avgusta još uvijek nije poslat nijedan uzorak na analizu.

Plan
Iz Instituta kažu da su napravili plan uzimanja uzoraka za posebno ugrožene kategorije lica i poslali uputstva zdravstvenim ustanovama, a od 23. avgusta uzorci mogu da se šalju Institutu.

“S obzirom na to da je prema preporukama definisano da se ovo odnosi samo na posebno ranjive grupe lica kojima je prošlo minimum dva mjeseca od druge doze vakcine, kolegama iz zdravstvenih ustanova je potrebno vrijeme da se organizuju i naprave interni plan kako bi ovim pacijentima omogućili serološku analizu i potom vakcinaciju”, kazali su iz Instituta.

Istakli su da se odluka o trećoj dozi neće donositi samo na osnovu analize antitijela već na osnovu individualnog pristupa svakom pacijentu iz ove grupe.

Osjetljive grupe
U ovu grupu spadaju osobe kojima je presađen organ ili matične ćelije u posljednjih pola godine i oni koji su na dijalizi ili koji imaju hroničnu bubrežnu bolest, onkološki pacijenti, ljudi sa teškim respiratornim stanjima, uključujući cističnu fibrozu, tešku astmu i hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP). Tu spadaju i osobe sa rijetkim bolestima koje značajno povećavaju rizik od infekcija (poput teške kombinovane imunodeficijencije (SCID), homozigotne bolesti srpastih ćelija), zatim oni koji imaju problema sa slezinom, odrasle osobe sa

Daunovim sindromom kao i žene koje su trudne sa značajnim srčanim bolestima, urođenim ili stečenim.

U Srbiji je od sredine avgusta moguća vakcinacija trećom, takozvanom buster dozom vakcine, za sve one koji su revakcinisani prije više od šest meseci.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije je preporučila da se sačeka sa trećom dozom kako bi vakcine bile dostupne stanovnicima siromašnih zemalja. Ipak, veliki broj zemalja se odlučio da se ogluši o tu preporuku.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još