Obnoviti postojeće i izgraditi još 70 novih kućica

 Obnoviti postojeće i izgraditi još 70 novih kućica

izvor HTP ULCINJSKA RIVIJERA

Italijanski arhitekta Gabriele Marasmi i Alesandro Migliori predstavili su idejno rješenje koja ne traži velika ulaganja, a povećalo bi ponudu i estetski izgled nudističkog naselja Ada Bojana.

Projekat

Kako je Pobjedi kazao izvršni direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović, u čijem sastavu posluje turističko naselje Ada Bojana, ovo idejno rješenje obuhvata obnovu većeg dijela smještajnog kapaciteta, ali i pomjeranje prvog reda do mora uz izgradnju novih atraktivnih i mobilnih eko kućica. Obnovilo bi se 180 soba tipa A koje su sada bezbjedne i napravili 70 novih kućica, tako da bi kapacitet bio 600 kreveta. Komfornije kućice zamijenile bi postojećih 38 tipa B, izgrađenih na početku ovog projekta – istakao je Đakonović.

Eksperti iz Italije su, prema njegovim riječima, obezbijedili idejno rješenje od tamošnje asocijacije arhitekata.

– Na ovom rješenju su radili arhitekte Gabriele Marasmi i Alesandro Migliori iz ,,Fabric arta“ koji su specijalisti za projektovanje hotela i hotelskih naselja. Visina investicije nije definisana i zavisi od opredjeljenja naše Vlade u kom pravcu Ada treba da se razvija i prije svega sačuva kao jedinstven dragulj na našoj obali – kazao je Đakonović.

(Izvor: HTP Ulcinjska rivijera)

Prema procjeni italijanskih eksperata, po kućici bi trebalo uložiti 26.000 eura.

– Treba što prije krenuti u reorganizaciju koja bi uključila ulaganja u smislu podizanja nivoa ponude kao što bi otvorilo mogućnost za zapošljavanje mladih i stručnih kadrova sa kojima smo u deficitu – kazao je Đakonović i dodao da se treba opredijeliti za jedan od mogućih modela poslovanja, kao što su

privatno-javno partnerstvo, dugoročni zakup kredibilnim investitorima ili završetak privatizacije.

– HTP Ulcinjska rivijera sada posluje samo sa Adom – napomenuo je Đakonović.

Evropska unija

Idejno rješenje je rađeno u okviru projekta „Podrška pripremi projekata iz sektora životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori“, koji se finansira iz sredstava EU. U okviru ovog projekta rješava se i problem erozije i revitalizacije Ade Bojane, gdje su takođe uključeni italijanski eksperti.

– Prijedlog je da se revitalizuje područje Ade Bojane povećavajući ekonomske mogućnosti i proširenje ponude kao i boljim korišćenjem prirodnih resursa. Drugim riječima, eko Ada traži uravnotežen razvoj područja, uzevši u obzir prirodu kao najbolje sredstvo i atrakciju za posjetioce, a ne samo plažu kao što je slučaj sada. Na ovaj način biće omogućeno više aktivnosti tokom cijele godine čime će se povećati struktura gostiju od onih koji traže samo pijesak i sunce do onih koji su zainteresovani za biodiverzitet – ističe Đakonović.

Bojan Đakonović

Erozija

Za obalne erozije angažovan je italijanski ekspert Enco Prancini, koji je najbolji za ovu oblast u Evropi. On je zaključio da je problem erozije na Adi Bojani definisan kao adaptacija na klimatske promjene, te da je zbog izuzetne prirodne vrijednosti ovog područja potrebno ,,definisati sveobuhvatni ekološki pristup, u skladu s prirodom i standardima zaštite životne sredine, prilikom donošenja odluke o ovom pitanju“.

Srednjoročne mjere, po mišljenju italijanskih stručnjaka, treba da obuhvataju redizajn turističkog kompleksa na Adi u skladu s prirodnim okruženjem i uz postepeno obezbjeđivanje obalnog odmaka, čime bi se, napominju iz resora, ,,ostavio prostor za zaštitu turističkog resursa, ali i za primjenu efikasnijih rješenja za eroziju na Adi, kao što su obezbjeđivanje novih izvora sedimenta i bolja odbrana od dejstva talasa i rijeke“. Taj korak treba da bude praćen obnovom dina i njihovim povezivanjem s postojećom, prirodnom dinom na jugu Ade.

Dugoročne mjere obuhvataju ponovno uspostavljanje transporta sedimenta sistema rijeka Drim i Bojane, kojima bi prethodile studije koje bi najbolje bilo sprovesti na prekograničnom nivou, zajedno s Albanijom, a koje treba da pokažu da li je to moguće. U izvještaju koji su predstavili na radionici, italijanski stručnjaci predlažu pristup usklađen s prirodnim karakterom ovog područja, koji podrazumijeva prihranu i smanjenje gubitka pijeska na ovom području.

(Izvor: HTP Ulcinjska rivijera)

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još