Obolijevanje na najnižem nivou od juna 2020. godine

 Obolijevanje na najnižem nivou od juna 2020. godine

Broj oboljelih u Crnoj Gori na najnižem je nivou od juna 2020. godine, saopšteno je na redovnoj konferenciji Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje, na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19.

Na konferenciji su govorili dr Milena Popović Samardžić, epidemiološkinja Marija Božović i direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani.

Povoljna epidemiološka situacija

“Broj oboljelih trenutno je najniži do sad od juna prošle godine. Brojevi govore u prilog povoljnoj epidemiološkoj situaciji. Prosječan broj novopozitivnih u posljednjih nedjelju dana je 16”, poručila je Popović Samardžić. 

“Odvojeno pratimo broj testiranih među turistima i našim građanima i vodimo evidenciju o obje kategorije”, dodala je ona.

Ukupno je, kako je navela, hospitalizovana 41 osoba a 14-dnevna incidencija je 38,95.

Printscreen

Ukupan procenat vakcinisanih prvom dozom je 24, 4 % a drugom 22,5 %, navela je Popović Samardžić.

Printscreen

Uslovi za prisustvo muzičkim manifestacijama

“S obzirom na to da je počela ljetna turistička sezona, Institut za javno zdravlje je pripremio preporuke za organizaciju i održavanje događaja sa muzičkim sadržajem na otvorenim površinama. Cjelokupni tekst je dostavljen medijima, a biće objavljen i na našem sajtu”, poručila je epidemiološkinja Marija Božović.

Kada je riječ o posjetiocima, na muzički događaj mogu ući uz posjedovanje:

  1. negativnog rezultata PCR testa koji nije stariji od 72 sati ili
  2. brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) – BAT koji nije stariji od 48h, ili
  3. pozitivnog rezultata PCR testa koji je stariji od 14 i nije stariji od 90 dana; ili
  4. pozitivnog rezultata serološkog testa -antitijela klase IgG, koji nije stariji od 90 dana ili
  5. dokaza da je prošlo 14 dana od potpune vakcinacije protiv COVID-19.

Organizatori bi sa druge strane, kako navodi Božović, trebalo da obezbijede što više ulaza i izlaza, koji će biti dovoljno udaljeni i jasno obilježeni. Naša jaka preporuka je da se poštuje niz mjera koje smo definisali kako bi se obezbijedilo nesmetano održavanje manifestacije bez stvaranja gužve i uz održavanje odstojanja između prisutnih od najmanje 2m.

“Još jednom naglašavamo da je izuzetno važno da se poštuju sve mjere za prevenciju infekcije koronavirusom. “Nosi masku, peri ruke, drži odstojanje” je poruka koju dobro moramo da upatimo, posebno nu situacijama kada imamo neku vrstu masovnog okupljanja građana. Ovih dana vidimo najave za velike koncerte, između ostalih i jedan koji će biti održan sjutra veče. Iako nam je jako drago što smo dobili priliku da liberalizujemo mjere, moramo biti svjesni da ovakvi događaji predstavljaju ne velik već OGROMAN rizik za širenje virusa. Ako želimo da nastavimo da uživamo u slobodi koja nam je sada data, moramo svi biti odgovorni”,poručija je ona.

Ako su organizovani polasci autobusom, važno je naglasiti da po važećim mjerama svi u autobusu treba da nose maske, u redu može da sjedi po jedna osoba, a razmak među putnicima treba da bude takav da će jedna osoba sedeti na lijevoj, a druga na desnoj strani.

“Organizatori događaja snose odgovornost za mogući rizik,  pa molimo sve koji organizuju ovakve manifestacije da vode računa o tome da se strogo poštuju propisane mjere kako bi se stvorio ambijent da se rizik smanji na minimum. Inspekcija će svakako biti pojačana.”, navela je Božović i dodala:

“Mi kao ustanova koja prije svega brine o javnom zdravlju, zdravlju cjelokupnog stanovništva smo tu da zajedno sa ostalim nadležnim službama, prije svega Upravom za inspekcijske poslove, ali i organizatorima omogućimo da se ovakve manifestacije održe pod najbezbjednijim uslovima za očuvanje zdravlja svih nas. Stojimo na raspolaganju svim organizatorima za sve dodatne informacije i pomoć za realizaciju manifestacija pod najbezbjednijim uslovima i pozivamo ih da nam se direktno obrate ukoliko imaju bilo kakvih pitanja.”

Pojačan inspekcijski nadzor tokom ljetnje turističke sezone

Najnovije mjere Instituta za javno zdravlje koje su od danas na snazi, u skladu sa trenutnom epidemiološkoim situacijom prilično su liberalizovane, ali ne smijemo se opustiti ni u jednom trenutku, poručuje direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani.

Sezona je, kaže, tek počela i predstoji nam minimum dva mjeseca borbe da tako i ostane

“Kao što je javnost upoznata, prošle godine u istom periodu Crna Gora je bila prepoznata kao corona free destinacija, ali je za par mjeseci bila zatvorena u većem broju opština, i epidemiološka situacija je bila vrlo komplikovana, što ne bismo smjeli dozvoliti da se ponovi”, naveo je Harasani dodajući da je u tom smislu, Uprava za inspekcijske poslove poslove pripremila Plan pojačanog nadzora tokom ljetnje turističke sezone. Od sljedeće sedmice na crnogorskom primorju tokom naredna dva mjeseca boraviće veći broj inspektora (oko 70) s ciljem vršenja pojačanih kontrola i inspekcijskog nadzora nad subjektima nadzora u primorskim opštinama. Većina opština na primorju je oformila lokalno Koordinaciono tijelo za praćenje turističke sezone, u čiji rad su uključeni i inspektori Uprave za inspekcijske poslove, kako bi zajedničkim djelovanjem preventivno intervenisali u sprovođenju nadzora i očuvanju trenutne epidemiološke situacije.

Što se tiče organizovanja manifestacija na otvorenom Uprava za inspekcijske poslove će vršiti pojačan nadzor, u skladu sa mjerama koje su u tom trenutku na snazi.

“U vezi sa planiram koncertom na Velikoj plaži u Ulcinju 04.07.2021. godine, UIP će prema preporukama Instituta za javno zdravlje, na svakom od 4 planirana ulaza vršiti kontrolu uz prisustvo 1 epidemiologa, 1 zdravstveno-sanitarnog inspektora i još ukupno 3 inspektora UIP-a iz drugih inspekcija. Posjetioci će se kontrolisati na način što će posjetioci koji nemaju negativan test na covid 19 u posljednja 72 časa, ili ne stariji od 90 dana pozitivan test na preležani virus, testirati na brze testove koji će biti obezbijeđeni na svakom ulazu”, naveo je Harasani ističući da je zajednički cilj svih organa vlasti je da se očuva zdravlje građana i trenutno povoljna epidemiološka situacija, te će UIP u tom dijelu aktivno sprovoditi sve mjere i radnje u cilju realizacije uspješne turističke sezone.

U Crnoj Gori još nije registrovan delta soj

Iako u Crnoj Gori još nije registrovan delta soj, on polako postaje dominantan u velikom broju zemalja pa je Institut za javno zdravlje pojačao epidemiološki nadzor u opštinama na primorju gdje boravi veći broj turista, poručila je dr Milena Popović Samardžić.

“Dostupni podaci pokazuju da je delta soj transmisivniji od alfa soja za 40 do 60 odsto i da dovodi do naglog porasta broja slučajeva. Iako je ovaj podatak zabrinjavajući, ohrabruje nas to što istraživanja pokazuju da su osobe vakcinasane sa obje doze vakcine protiv COVID-19 značajno više zaštićene nego nevakcinisani ili djelimično vakcinisani”, navela je ona i pojasnila 

Vakcine štite od teških formi bolesti i fatalnih ishoda u najvaćem broju i kod infekcija izazvanih mutiranim sojevima. U studiji koju je radio Institut za javno zdravlje Engleske koja je, pored Indije, jako pogođena delta sojem virusa, utvrđeno je da je rizik od hospitalizacije kod kompletno vakcinisanih 94% manji nego kod nevakcinisanih. U zaključku istog Instituta stoji da je vakcinacija protiv COVID19 spriječila 7.2 miliona novih slučajeva infekcije i između 26.000 i 28.000 smrtnih slučajeva.”

Zato je, kako je saopštila na konferenciji, ovo pravi trenutak da još jednom naglasimo da bez stalnog poštovanja protivepidemijskih mjera i nastavka pozitivnog trenda vakcinisanja stanovništva, možemo očekivati značajan porast novoinficiranih, povećan broj hospitalizovanih pacijenata, a samim tim nažalost i preminulih.

“Pozivam sve građane koji se još uvijek nijesu vakcinisali da to urade što prije. Ovo vrijeme kada imamo nisku stopu oblijevanja je idealno za vakcinaciju jer je vjerovatnoća zaražavanja između dvije doze je niža. Neminovno je da će delta soj doći i u našu zemlju pa vas molim da ne čekate da broj novoinficiranih poraste već se prijavite za vakcinaciju što prije”, navela je Popović Samardžić.

Mladi i vakcinacija

“Kao što smo saopštili prije dva dana, londonski Imperial College je utvrdio da se broj zaraženih u Velikoj Britaniji udvostručavao za 11 dana, a najveći broj novootkrivenih slučajeva je bio u starosnim grupama od 5 do 12 i od 18 do 24 godine. Zato pozivamo sve, a prije svega mlade ljude koji trenutno u velikoj mjeri “upravljaju pandemijom”, da se pridržavaju mjera i da se što prije vakcinišu kako bi zaštitili i sebe i svoje najbliže. Već nebrojeno puta smo govorili o tome da moramo naučiti da živimo sa ovim virusom. Činjenica da smo dobili više slobode i da smo se u velikoj mjeri vratili uobičajenom stilu života, od nas zahtijeva više odgovornosti ukoliko želimo da se taj trend nastavi”, poručila je Popović Samardžić.

Zaposleni u privredi i ugostiteljstvu

Institut za javno zdravlje se prije mjesec direktno obratio privrednicima i ugostiteljima kako bi ih zamolili da podstaknu svoje zaposlene da se vakcinišu što prije. Organizovani su mobilni timovi za vakcinaciju koji će vakcinisati zainteresovane građane u njihovim domovima, a privredna društva u njihovim firmama.

“Raduje nas to što smo naišli na dobar odziv. Juče su, recimo, mobilni timovi Doma zdravlja Podgorica vakcinisali oko 60 zaposlenih kompanije Luštica Bay u njihovim prostorijama. Sljedeće nedjelje će biti organizovana vakcinacija zaposlenih na aerodromima i u velikim trgovinskim lancima”, saopštila je Popović Samardžić.

Preliminarni rezultati istraživanja o učinku vakcina

“U Domu za stare u Risnu 191 osoba vakcinisana. Njih 188 je razvil ojako dobar odgovor na datu vakcinu. To je ohrabrujući rezultat. Slična situacije je i u dva doma za stare u Danilovgradu”, navela je Popović Samardžić dodajući da im je plan da isto testiranje urade u Domu za stare u BP, a potom testiraju i zdravstvene radnike u pojedinim ustanovama kao i dio onih koji su na izdržavanju zatvorskih kazni.

“Ono što mi radimo je to da neprekidno dajemo informacije svim subjektima od pojedinaca do preduzeća, a koje će im pomoći da donesu odluke da se vakcinišu. Vakcina je dostupna i mislim da ćemo do kraja ljeta biti u mogućnosti da vakcinišemo veći procenat stanovništva u Crnoj Gori”, poručila je Popović Samardžić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još