Obrazac koji to nije

 Obrazac koji to nije

Obrazac koji kruži društvenim mrežama

Zvaničan obrazac Zahtjeva za ostvarivanje prava na dodatak za djecu ne sadrži stavku u kojoj se traži izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti podnosioca zahtjeva, kako se može vidjeti u dokumentu koji je juče dijeljen na društvenim mrežama.

– Formulari se nalaze na našem sajtu, što se može i provjeriti – rekla je Pobjedi direktorica Centra za socijalni rad Marija Popović.

Informacija sa obrascem koji nema validne stavke dijeljen je na Tviteru i Fejsbuku, uz komentare da se time krši zakon i traže podaci koji nemaju veze sa ostvarivanjem prava na dječji dodatak.

Na sajtu Centra za socijalni rad, među dostupnim obrazcima zahtjeva, nalazi se i onaj koji roditelji treba da preuzmu, popune i predaju od 1. septembra kako bi mogli da za njihovo dijete ostvare pravo na dječji dodatak.

U tom obrascu nema ništa sporno, pa postoji mogućnost da je na društvenim mrežama dijeljen dokument koji je, ili prepravljen, ili je riječ o starom obrazcu koji je korigovan prije nekoliko godina.

Prema riječima člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Muhameda Đokaja, zvanično dostupan obrazac koji se nalazi na sajtu Centra za socijalni rad je validan i ne sadrži sporne stavke.

– Ukoliko se, međutim, potvrdi da su građani prilikom ostvarivanja ovog prava dobili ili pronašli dostupan drugačiji obrazac, ohrabrujem ih da se obrate Agenciji, budući da bi takav sadržaj bio neodgovarajući.

Đokaj je naveo da se etnička pripadnost podvodi pod posebnu kategoriju podataka, koji se mogu zahtijevati samo u uslovima koji su jasno definisani zakonom, ili uz izričitu saglasnost lica čiji se podaci obrađuju.

U konkretnom, da obrazac sadrži stavku o etničkoj pripadnosti, bilo bi to kršenje zakona.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još