Očišćen kanal Solane, Bajraktari poručio da će se Opština proaktivno baviti ovim prostorom

 Očišćen kanal Solane, Bajraktari poručio da će se Opština proaktivno baviti ovim prostorom

foto Portal Ulcinj

Čišćenjem Solanskog kanala u Crnoj Gori je obilježen Međunarodni Dan zaštite životne sredine. Akciju čišćenja organizovala je NVO dr Martin Šnajder, a akciju su podržali zvaničnici Ministarstva ekologije, Delegacije EU, Opštine Ulcinj, , Nacionalnih parkova, Agencije za zaštitu životne sredine, nvo organizacije I građani. Očekivanja svih su da naredni 5. Jun dočekamo u ekološki uređenijoj Crnoj Gori

foto Portal Ulcinj

Solanski kanal u katastrofalnom je stanju I njegova sanacija je hitno prijeko potrebna, jer bez njega nema ni života na Solani, poručeno je iz NVO dr Martin Šnajder.

” To je arterija Solane, arterija života ulcinjske solane. Bez tog kanala nema života na bazenima, nema buduće proizvodnje soli..Apsolutno je prioritetna dionica Solane, bez tog kanala ptice svijeta ne mogu da prežive”, poručila je Zenepa Lika- dir NVO dr Martin Šnajder

Na državni, ali I svjetski značaj ovog prostora podsjetila je ministarka ekologije koja je naglasila da je zaštita područja Solane I dobro upravljanje ovim prostorom dio završnih mjerila za poglavlje 27.

” Moja želja I naša želja je da osim ove ekološke vrijednosti I vrijednosti u dijelu prirodnog bogatstva ponovo oživimo I ekonomski potencijal Solane I nadam se da će tako I biti”, kazala je Ana Novaković Đurović- ministarka ekologije, prostornog planiranja I urbanizma

Novi predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari poručio je da će se  od danas lokalna samouprava proaktivno baviti ovim područijem.

” Moj prvi radni dan danas je ovdje sa vama. I to želim da prenesem kao poruku- moj prvi lični cilj jeste da Ulcinj bude čistiji, da nema više divljih deponija, da Solana bude jedan primjer održivog upravljanja, a nakon toga da imamo I proizvodnju soli”, naglasio je Omer Bajraktari- predsjednik opštine Ulcinj.

predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari tokom akcije čišćenja Solanskog kanala

Svi učesnici akcije poželjeli su jedno- da naredni 5.jun dočekamo u ekološki uređenijoj Crnoj Gori.

Ingve Engstrom- šef sektora za saradnju Delegacije EU kazao je da se nada da možemo da uradimo nešto zajedno za Crnu Goru.

” Da možemo pomoći I doprinjeti sa naše strane da dobijemo čistiju, ljepšu, bolju, jaču zajednicu”, rekao je Engstrom.

I Aleksandar Bulatović- dir Nacionalnih parkova smatra jednim timskim radom, jednim zajedničkim radom bez razlika, možemo učiniti sve.

” Ulcinjska Solana jedan je od najvrijednih lokaliteta u Crnoj Gori I Ulcinju. U Ulcinju postoji veliki broj lokaliteta koje bi trebalo dodatno zaštiti. Ovih dana radimo , I već je spremna donekle, Studiju zaštite za lokalitet Valdanos”, rekao je Milan Gazdić- dir Agencije za zaštitu životne sredine

Agencija za zaštitu životne sredine donirala je za buduću biblioteku Muzeja ulcinjske solane nekoliko publikacija.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još