Od subote stroge kontrole i kazne; Ulcinj grad sa najviše inficiranih u CG po glavi stanovnika

 Od subote stroge kontrole i kazne; Ulcinj grad sa najviše inficiranih u CG po glavi stanovnika

foto Selver Vukovic

Brojka od 432 inficiranih COVIDO-om 19 u Ulcinju ukazuje na alarmantnost situacije, te više neće biti upozorenja na nepoštovanje epidemioloških mjera, već će od subote građani biti najstožije kontrolisani I kažnjavani, poručeno je sa pres konferencije predstavnika lokalne samouprave i policije.

“ Predviđene su sankcije, nećemo ići više na prevenciju odnosno upozoravanje, nego na sankcionisanje. Imamo dva tima koja će 24 časa biti na terenu, zajedno sa ostalim institucijama- inspekcijskim organima, kao i sa komunalnom policijom”, kazao je Aleksa Kočović-komandir OB Ulcinj I koordinator tima za suzbijanje koronavirusa u opštini Ulcinj .

On je pozvao građane na striktno poštovanje mjera.

foto Selver Vukovic

“ Timovi su fomirani kako bi smanjili brojke novoinficiranih, koje svakodnevno rastu. To ne možemo mi sami, već nam treba podrška vas kao građana, jer mi smo tu zbog vas. Apelujem da se suzdržimo narednih 15, pa I 20 dana, kako bi mogli normalno da se krećemo bez ograničenja”, poručio je Kočović.

Od subote najstrožije će se kažnjavati I nenošenje maski na otvorenom, poručio je načelnik Komunalne policije Miljazim Mustafa.

“ Ide krivična prijava onome ko bude otvorio local I oduzimanje rješenja, a zboq nenošenja maski je 100 eura kazna”, kazao je Mustafa.

Potpredsjednica opštine Hatidža Đoni ukazala je da je Ulcinj danas grad sa najviše inficiranih po glavi stanovnika u Crnoj Gori.

“Ono što mi tražimo u ovom trenutku od vas, naših sugrađana, da u ovim teškim danima koji su pred nama budemo partneri. Tražimo da sve ove mjere u potpunosti budu prihvaćene I poštovane”, kazala je Đoni.

Ona je istakla da je posljednjih dana kulminirala izuzetno teška i složena epidemiološka situacija u Ulcinju.

“ Ono što najviše zabrinjava je ulazak kovida u sve obrazovne institucije, počev od predškolskih pa do srednje škole. Nažalost, kovidom su zaraženi i učenici i nastavnici. Isto tako, ova situacija je napravila težak udar i na naš zdravstveni sistem, kako na Dom zdravlja u Ulcinju, tako i na regionalnu Kovid bolnicu u Baru”, kazala je Đoni.

Ona navodi da je broj pregleda, urađenih testova, labaratorijskih analiza i ostalih medicinskih usluga enormno skočio I dostiže do 250 usluga, koje se pružaju kovid pacijentima.

foto Selver Vukovic

“ U kovid bolnici u Baru, skoro da nema više upražnjenih mjesta, tome u prilog govori činjenica da se primaju I hospitalizuju bolesnici sa najtežom kliničkom slikom. Svi trebaju biti svjesni činjenice da se u ovim institucijama daju nadljuski napori da se pacijenti obskrbe. Međutim, trebamo biti svjesni da sve ima svoje granice, a 40 inficiranih danima, govori da su te granice prevazidjene”, naglasila je Đoni.

Podsjetila je da od juče, sem prehrambenih, zdravstvenih ustanova, apoteka i benzinskih pumpi, praktično ništa drugo ne radi.

“ Ove pojačane mjere nijesu uvedene radi kažnjavanja, jer smo svi svijesni činjenice da je ekonomija i finansijska sigurnost svima značajna. Isto tako, svijesni smo da će ovo zatvaranje biti veliki udar po našu ekonomiju. Međutim, iznad svega su zdravlje i životi građana”, kazala je Đoni.

Ona je istakla I da su juče po Odluci Vlade CG, formirani koordinacioni timovi, za inspekcijske poslove, kojim će rukovoditi komandir SP Ulcinj, a čine ga sem policijskih službenika inspektori Uprave za IP, komunalni policajci I lokalni turistički inspektori.

“ Novoformirani koordinacioni timovi u opštini će nadzirati svaki dio grada, danonoćno. Naša namjera nije da budemo represivni i ubjeđena sam da kazne neće biti razlog da mjere budu poštovane. Mjere moraju biti poštovane zbog vas, zbog nas, zbog naših najbližih, zbog predstojeće sezone i zbog, nadam se, što bržeg izlaska iz ove situacije”, poručila je Đoni.

I potpredsjednik opštine Astrit Hodža, ukazao je Ulcinjanima da je sezona na pragu.

“ Mi ne smijemo dozvoliti sebi fijasko poput prošlogidišnjeg, ne smijemo dozvoliti da nam I ova sezona propadne. Zato strpite se, poštujte mjere I budite odgovorni. Tražimo od svakog stanovnika da nam bude I partner I podrška u ovim teškim danima”, poručio je Hodža.

Pročitajte još