ODT će pozvati aktere da daju izjave

 ODT će pozvati aktere da daju izjave

Foto: screenshot

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Ulcinju pozvaće sve aktere danas objavljenog audio-snimka navodne kupovine glasova u tom gradu, da u svojstvu građana daju izjave o tome – saznaju nezvanično “Vijesti”.

ODT će angažovati IT odsjek koji će provjeriti je li snimak autentičan, jer bez toga, kako je pojašnjeno nezvanično iz istrage, on ne može biti dokaz.

Redakcijama više crnogorskih medija dostavljen je snimak navodne kupovine glasova u Ulcinju, u kom su 27. marta održani lokalni izbori.

Na snimku se navodno čuju lider GP URA Dritan Abazović, čelnik ulcinjskog odbora tog pokreta i nosilac liste “Za novi početak” Omer Bajraktari, predsjednik Demokratske partije i poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka, komunalni inspektor u Ulcinju Amir Mehmeti i nepoznata osoba.

U razgovoru koji se vodi na albanskom, Đeka na pitanje nepoznatog lica – “Koliko vi dajete za glas?”, navodno odgovara: “Onoliko koliko ti niko nije dao. Jesi li razumio? Neće ti ništa faliti. Ako ti neko dođe i nudi nešto, ti dođi kod nas”.

Mehmeti nepoznatoj osobi navodno govori: “Ako ti neko bude ponudio 100 ili 200 eura, od nas imaš 50 eura više”.

Bajraktari pominje “spisak” i “sigurne ljude”, dok se Abazović navodno čuje kratko na početku snimka.

Đeka tvrdi da je snimak montiran.

“Dječja priča i montaža. To je očajnički pokušaj naše konkurencije da se blamiraju naši ljudi. Ništa drugo”, kazao je on “Vijestima”.

Iz koalicije “Za novi početak” (GP URA, Demokratska partija, Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija), “Vijestima” su nezvanično rekli da je snimak montiran.

Bajraktari je “Vijestima” rekao da osuđuje “sramne montaže iz kuhinje aktuelne ulcinjske vlasti”, pozivajući nadležne državne organe da utvrde ko govori istinu.

“U susret ponavljanju lokalnih izbora u Ulcinju, politički oponenti svoj tradicionalni metod djelovanja pokušavaju pripisati nama, koristeći razne montaže, konstrukcije i manipulacije. Već oprobana metoda u koju niko ne može povjerovati. Mora se priznati, prvaci su u montaži i konstrukciji. Nikakve afere ni konstrukcije neće nas ometati da radimo za bolji Ulcinj i da potvrdimo našu pobjedu u srijedu”, istakao je Bajraktari.

ODT u Ulcinju saslušalo je prethodnih dana više političara u svojstvu građana u vezi navodne političke korupcije u tom gradu, gdje će se u srijedu ponoviti izbori na jednom biračkom mjestu – saznaju “Vijesti”.

Iz ulcinjskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), ocijenili su da je audio-snimak potvrda svega onoga što su govorili prethodnih dana o pokušajima izbornog inženjeringa u Ulcinju.

“Ovaj video ujedno jasno pokazuje ko je u pravu kad je u pitanju kupovina glasova i ko se u Ulcinju bavi nečasnim radnjama i prljavom kampanjom, a ko vodi kampanju fer i pošteno.

Pozivamo nadležne državne organe da ispitaju navode iz snimka i preduzmu potrebne radnje, a onima koji se bave ovim nečasnim radnjama poručujemo da bi trebalo da ih je sramota i da im je sve uzaludno jer će im Ulcinj ponoviti ono što im je već saopštio, a to je da su u Ulcinju bili i ostaće opozicija”, poručili su iz DPS-a.

Koalicija “Za novi početak” osvojila je 14 mandata na lokalnim izborima u Ulcinju, lista koalicije DPS-a i Bošnjačke stranke šest, koliko je osvojila i koalicija DUA i DCSG. Forca je osvojila pet mandata, a Demokrate dva.

iZvor VIJESTI

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još