Ombudsman odlučio: Simuliranje orla u školi u Ulcinju nije u interesu djece

 Ombudsman odlučio: Simuliranje orla u školi u Ulcinju nije u interesu djece

izvor FB

Institucija zaštitnika ljudskih prava utvrdila je da su povrijeđena prava i najbolji interes djece kada su djeca u OŠ “Boško Strugar” u Ulcinju povodom Dana zastave Albanije crtala zastavu te države i rukama simulirala dvoglavog orla, što je objavljeno na društvenim mrežama, a učiteljica zbog toga nije sankcionisana, piše Dan.

Ombudsman je utvrdio da je to neujednačena praksa, jer je učiteljica iz škole u Baru dobila otkaz kada je pozvala djecu na moleban u hram i prethodno objavila fotografije djece sa nacrtanim štrumpfovima na pozadini gdje je bila trobojka, podsjeća list.

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković u mišljenju navodi da je nesporno da djeca imaju prava da uče o svom narodu, simbolima, a učenje o simbolima Crne Gore, države u kojoj žive, obavezan je dio nastavnog plana i programa.

“Podsjećamo da je u jednom sličnom postupku protiv učiteljice koja je objavila fotografiju djece na društvenoj mreži, obrazovno-vaspitna ustanova u kojoj je zaposlena preduzela radnje i mjere shodno zakonskim propisima. Naime, djeca su crtala štrumpfove na zastavi sa tri boje (kakve je nekada imala Republika Crna Gora), sačinila i objavila njihovu zajedničku fotografiju u društvenim medijima, što je za posljedicu imalo pokretanje postupka protiv učiteljice”, navodi.

Kako je dodala, u oba slučaja, koja su svakako slična, objavljena je fotografija djece na društvenim medijima, povezana sa simbolima koji nijesu zvanični državni, koja je izazvala reakciju šire javnosti.

“Međutim, postupanje organa je u potpunosti različito. U konkretnom slučaju, osim što škola nije preduzela ništa, izostala je i reakcija nadležnog ministarstva, iako shodno zakonu, nadzor nad sprovođenjem odredaba istog vrši ministarstvo. Ovakvo (ne)postupanje ni je u skladu sa načelom jednakosti svih pred zakonom”, navodi se u mišljenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još