Onlajn nastava nije usaglašena sa propisima

 Onlajn nastava nije usaglašena sa propisima

Izvor: Ilustracija

Roditelji učenika i prosvjetni radnici tvrde da onlajn nastava, koja se zbog virusa korona tokom čitave nastavne godine sprovodila u većini škola, nije usaglašena za propisima, piše Dan.

V.d. predsjednica Sindikata prosvjete Slavka Bošković kazala je za Dan da se zbog epidemije koristio model nastave koji je bio jedino moguć.

Ona ističe kako se nadaju da će do početka naredne školske godine kombinovana nastava biti usaglašena sa opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima.

“Svima nama lakše bi bilo da je ovaj model koji se primjenjivao bio usaglašen sa propisima, tako bismo i mogli da vidimo koliko je opterećenje nastavnika. Onlajn nastava i drugi modeli su bili jedino mogući kada smo imali širenje epidemije, jer niko nije znao da će se ovo desiti. Ipak, očekujem da ćemo to pitanje na vrijeme riješiti i do početka nove školske godine imati podzakonska akta za ovakvu reorganizaciju. Kako sada stvari stoje, plašim se da ćemo i narednu godinu morati da organizujemo na ovakav način”, kazala je Bošković.

Kako je dodala, od početka ove školske godine imali su dio nastavnika koji je bio preopterećen, a dio kolega je bio i diskriniminisan.

“Pred svima nama je veliki posao kako bismo organizovali rad u školama na najbolji način. Cilj nam je da držimo časove neposredno, a ne da se predavanja održavaju putem onlajn nastave”, kazala je Boškovićeva.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović je istakao da insistiraju da se pored izmjene nastavnih planova normira i onlajn nastava.

“Mi sve vrijeme držimo onlajn nastavu o kojoj nema ni slova u zakonu. Moramo svi zajedno, i, mi i, ministarstvo i, NVO i, strukovna udruženja da damo doprinos ovim pitanjima kako bismo regularno i na vrijeme započeli novu školsku godinu”, rekao je Savović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još