Oplemenjena ponudu panoramske rute ” Između dvije čarobne obale”

 Oplemenjena ponudu panoramske rute ” Između dvije čarobne obale”

foto TO Bar

Turistička organizacija Bar, u cilju unapređenja i obogaćivanja turističke ponude barske opštine, na tri atraktivne lokacije postavila je nove informativne table za turiste ali i za lokalno stanovništvo.

foto TO Bar

Naime, kako navode u saopštenju TO Bar, riječ je o tipskim informativnim tablama na kojima se nalaze zanimljivi podaci o velikom broju orhideja na ovom lokalitetu, kao i o ljekovitom bilju i njihovoj primjeni.

” Table su postavljene na vidikovcima koje je takodje izgradila TO Bar na panoramskoj ruti “ Izmedju dvije čarobne obale ”, i to na vidikovcu nadomak sela Godinje, vidikovcu iznad sela Murići kao i u kestenovoj šumi u Livarima. Ovi lokaliteti nijesu odabrani slučajno, već su upravo mjesta gdje orhideje egzistiraju kao i ljekovito bilje”, navode iz TO Bar

Na ovaj način, TO Bar želi da otkrije bogatstvo flore barskog kraja, nepoznatog široj javnosti. Od oko 20 vrsta orhideja koje možete u periodu od aprila do polovine juna uočiti na ovom potezu, neke od njih su izuzetno rijetke, te spadaju u endeme sa Balkana. Medju njima se ističu čuvene “Pčelice”odnosno Ophrys apifera.

foto TO Bar

Od ljekovitog bilja, izdvajaju se žalfija i majčina dušica, dok se duž morske obale panoramske rute mogu vidjeti ostale biljne vrste poput mirte, zove, šipurka i drugih.

” Implementiranjem ove ponude u panoramsku rutu, dobio se dodatni kvalitet i potencijal za turističku valorizaciju. Očekujemo da će ovo biti svojevrsno osvježenje za botaničare, biologe i sve ljubitelje prirode”, poručuju iz TO Bar.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još