Oporavak od korone i do pola godine

 Oporavak od korone i do pola godine

izvor rtcq

Na Internoj klinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) nalazi se 55 kovid pacijenata, kazao je načelnik Odjeljenja pulmologije i Interne klinike te ustanove dr Vladimir Jovanović.

On je istakao da se mnogi pacijenti nakon preležanog korona virusa javljaju se simptomima tahikardije, otežanim disanjem te da oporavak može da traje i do pola godine. Jovanović je apelovao na građane da budu odgovorni i poštuju mjere.

“Tri pacijenta su na mehaničkoj ventilaciji, 20 na neinvazivnoj ventilaciji dok su ostali su na kiseoničkoj podršci. Ovi na mehaničkoj su životno ugroženi”, kazao je Jovanović, prenosi portal RTCG.

On je apelovao na građane da budu odgovorni i poštuju mjere.

Jovanović je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore istakao da se mnogi pacijenti nakon preležanog korona virusa javljaju se simptomima tahikardije, otežanim disanjem te da oporavak može da traje i do pola godine.

“5 odsto najtežih kovid pacijenata koji su smješteni na Intenzivnoj njezi se oporavi iako je on dugotrajan i težak. Oporavak nakon otpuštanja iz bolnice, može da traje nekoliko mjeseci pa i do pola godine. 50 odsto pacijenta imaju neki vid neuroloških smetnji, žale se na bolove u mišićima, otežano dišu, što zahtijeva dodatne pretrage i praćenje nekoliko mjeseci. Veliki problem i psihološka deprimiranost”, kazao je Jovanović.

Na Odjeljenju pulmologiuje Interne klinike, kaže JOvaović, imao puno posla. On je podsjetio da je cijela Interna klinika usljed kovida pretvotrena u intenzivnu i poluintenzivnu njegu najteže oboljelih pacijenata.

“Tu se smještaju pacijenti kojima je potreban neki vid potpore bilo koseoničke, invazivne ili neinvazivne ventilacije”, kazao je Jovanović.

On je podsjetio da svjetski pokazuju da 80 odsto pacijenata završi sa blagim simptomima korone i liječe se kod kuće a 15-ak procenata ima srednje tešku do tešku kliničku sliku.

On je pohvalio kolege iz kovid ambulanti koje, kako je kazao, obavljaju ogroman dio posla jer liječe i te srednje teške pacijente u kućnim uslovima dok se oni sa težim kliničkim slikama primaju na odjeljenja i klinike KCCG.

“Prvo na Infektivnoj klinici koja nema neke velike kapacitete, gdje se smještaju pacijenti kojima je potreban kiseonik dok se na Internu kliniku primaju najteži pacijenti iz cijele Crne Gore”, zaključio je Jovanović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još