Oprečni stavovi i žustra rasprava drugog dana, poslanici većine najavili podršku Vladi

 Oprečni stavovi i žustra rasprava drugog dana, poslanici većine najavili podršku Vladi

foto Skupština

Drugi dan skupštinske rasprave o ekspozeu mandatara Zdravka Krivokapića i predlogu nove Vlade Crne Gore protekao je u dinamičnoj atmosferi uz oštru polemiku poslanika DPS-a i predsjednika GP URA Dritana Abazovića na početku. Sa obje strane čuli su se kritički tonovi ka Krivokapićevom kabinetu. Preostalo je još 13 diskutanata koji će svoje stavove iznijeti sjutra.

Drugi dan sjednice je završen. Bečić je saopštio da je preostalo još 13 diskutanata koji će govoriti sjutra, a sjednica počinje u 11 časova.

Nakon toga biće iznesene završne riječi šefova poslaničkih klubova i organizovano glasanje za Krivokapićevu vladu.

Uprkos zamjerkama i kritikama na račun mandatara i njegovog predloga za sastav izvršne grane vlasti, poslanici sve tri pobjedničke koalicije najavili su da će sjutra glasati za Vladu.

Marta Šćepanović (DPS) opisujući vladu kazala je da je podsjeća na Diznijev crtani film: “slatka mala izvrnuta torto, vrh ti na dnu stoji”.

Krivokapićev odnos prema DF bio neiskren i nekorektan, DPS je hunta

“Građani, budite hrabri i smijenite svaku vlast koja ne bude radila u vašem interesu”, izjavila je Branka Bošnjak. Smatra da je počinjena velika nepravda prema Demokratskom frontu.

Kaže da je zamjerila mandataru izjavu da ga je kao univerzitetskog profesora u politiku uveo “ratni profiter” Daka Davidović, te da se niko nije ogradio od njegove izjave o državnom švercu cigareta tokom devedesetih godina.

Za sporazum koji je potpisao sa nosiocima druge dvije liste saznali su iz medija, kaže Bošnjak, na osnovu čega zaključuje da je Krivokapićev odnos prema DF bio neiskren i nekorektan.

“Na našoj žrtvi ste se uzdigli, a nas odbacili. Očekujem da se promijenite. Sve političke lešinare koji žele da profitiraju na tuđoj muci vrijeme brzo pregazi”, rekla je ona.

foto

Ni ova vlada nije ekspertska, dodaje Bošnjak, jer Krivokapić nije ekspert za politiku a Dritan Abazović nije ekspert za bezbjednost. Kao uvredu je shvatila izjavu Krivokapića da bi vlada izgubila na kredibilitetu ako bi u njoj sjedjeli lideri DF-a.

DPS treba zabraniti jer, pojašnjava, to nisu demokrate, niti su socijalisti.

“Nisu ni partija, to je za mene hunta”, kazala je Bošnjak uz opasku da su kritike koje upućuju Krivokapiću oštre, ali su dobronamjerne.

Poslanik Albin Ćeman iz Demokrata nije želio da komentariše rad prethodne vlade ističući da su najbolju ocjenu dali građani na izborima 30. avgusta. On očekuje da će nova vlada biti mnogo obazrivija prema dijaspori, da je neće posmatrati kao izvor glasova.

“Crna Gora je uvijek bila najsložnija kad je bilo najteže. Nadam se će tako biti i ovog puta”, izjavio je Ćeman povodom trenutne epidemiološke situacije i borbe protiv virusa korona.

Škrelja: Numerički 42. a zapravo prva “necrnogorska vlada”

Ljuiđ Škrelja ukazao je da bi nekom sa strane bilo teško da odluči ko je pozicija, a ko opozicija, ko je izgubio slobodu a ko je osvojio.

Ovo je prema Škreljinoj ocjeni numerički 42. a zapravo prva “necrnogorska vlada”. Zamjerio je izostanak manjina u novoj vlasti.

“Ova vlada je jednonacionalna, jednovjerska, pravoslavna, pod patronatom SPC. Jedino što cijenim da je istorijsko u ovim momentima je što nije bilo mjesta za pripadnike manjinskih naroda”, kazao je Škrelja.

Kao nedostatak u ekspozeu navodi to što nema pojašnjenog načina i plana za borbu protiv epidemije kovid-19.

Milun Zogović kaže da su u izbornu pobjedu utkane sve patnje i progoni građana koji su se tri decenije borili protiv vlasti DPS-a, žrtvujući svoju budućnost i budućnost djece. “Svaki korak kojim smo koračali srušio je poslednji diktatorski režim u Evropi”.

Napominje da je režim decenijama obilježivao srpski narod kao državnog neprijatelja kojem je na kraju trebalo oduzeti i crkvu.

foto

“Ako bilo ko iznevjeri našu zajedničku borbu za slobodu iznevjeriće sebe i Crnu Goru”, poruka je Zogovića.

Rad i rezultati budućih ministara odrediće stav DF-a prema njima što je, kaže on, jedino pošteno.

“Budući ministri od vas tražimo i zahtijevamo odgovornost i mjerljive rezultate. Vaš rad i rezultati kreiraće i određivati naš odnos prema vama. Crna Gora više nema vremena za gubljenje. Očekujemo da Crnu Goru promijenite nabolje”, kazao je Zogović.

“Ekonomija i javne finansije su u kritičnom stanju”

Zdenka Popović (Demokrate) ponovila je da biramo prvu slobodnu, demokratsku vladu. Neoliberalna ekonomska škola je diktirala pravila zbog čega umjesto blagostanja imamo ekonomiju koja je na ivici ponora.

“Ekonomija i javne finansije su u kritičnom stanju. Javni dug će do kraja ove godine po mojim procjenama dostići 95% BDP”, kazala je ona i navela da je od 2006. godine broj radnika koji rade u proizvodnji smanjen za 70%.

Razvijanje mikro i malih preduzeća je neophodno zarad ekonomskog boljitka, ocjenjuje Popović, kao i monetarna ekspanzija kroz smanjivanje kamatnih stopa što bi podstaklo privrednu aktivnost.

I ona smatra da je treba vratiti naknade majkama sa troje i više djece, što su obećali u predizbornoj kampanji.

“Očekujem od Zdravka Krivokapića da učini sve da povrati povjerenje građana u institucije sistema”, rekla je Popović.

foto

Miloš Nikolić  (DPS) iznosi stav da su neki djelovi ekspozea kontradiktorni, pa i licemjerni, da je ekspoze Krivokapića neprecizan.

“Govorite o složenosti epidemiloške situacije, a vi ste jedan od krivaca ovakve epidemiološke situacije. Govorim o izbornoj kampanji jer je čitava vaša kampanja obilježena kršenjem mjera. Govorite o regularnosti obrazovnog procesa, a čitav život ste proveli u obrazovanju i to na najvećim funkcijama na kojima vas je imenovala Vlada Crne Gore koju je predvodio DPS”, rekao je Nikolić.

Dodaje da mu je drago što su znanje i stručnost Krivokapića vrednovani od prethodnih vlada.

Narod očekuje pravdu nakon 30 godina DPS vlasti

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić rekao je da je buduća vlada konačno, “vlada po volji naroda”.

“Dozvolili smo opet manjini da utiče na volju većine. Oni koji su vladali 30 godina na osnovu podjela uspjeli su i za vrijeme tehničkog mandata da učine štetu državi i građanima. Narod koji je svjedok 30 godina DPS vladavine očekuje pravdu. Pravda je spora, ali dostižna”, rekao je Vučinić.

Za mandatara Krivokapića kaže da je hrabar čovjek. “Samo hrabar čovjek mogao je preuzeti odgovornost da vodi vladu u ovako teškim uslovima”.

Izjavio je da neće biti revanšizma prema političkim protivnicima.

“Oni koji su došli sa režimom na pozicije i radili pošteno, svaka čast, dok za one koji su odgovorni za ovakvo stanje u državi, koji su širili lažni patriotizam za njih neće biti mjesta na jaslama države”, rekao je Vučinić.

Poslanik NSD Radoš Zečević smatra da su se nakon izbora stekli uslovi za sveobuhvatne reforme.

Ističe da je DF podnio najveće žrtve i da su nakon predsjedničkih izbora 2013. na kojima je kandidat opozicije Miodrag Lekić pokraden shvatili da smjena režima nije moguća regularnim metodama pa su krenuli u česte proteste širom Crne Gore.

“Od nas iz pobjedničke koalicije zavisi hoćemo li iskoristiti šansu i opravdati očekivanja građana”, rekao je Zečević.

Rakočević: Ovo je prva nedemokratska Vlada

Nakon kratke pauze riječ ima Nikola Rakočević iz DPS-a. Očekuje da u ovom sazivu Skupštine neće biti verbalne agresije jer time šalju lošu poruku građanima.

Po njegovom mišljenju jasno je da 41 poslanik većine ima rezervu prema Krivokapićevoj vladi, iz dva razloga: njihovog neučešća i zbog toga što on smatra da je ovo “prva nedemokratska Vlada”.

Lošu poruku šalje neučešće pripadnika manjinskih naroda u čijim redovima, smatra Rakočević, i te kako ima ekspertskog kadra koji može odgovoriti izazovima.

“Ova Vlada ima nedemokratski izgled jer ne odražava izbornu volju građana. Imamo 41 poslanika većine koji neće ispunjati svoje političke programe jer ne učestvuju u njoj, a građani na izborima biraju partije i programe. Međutim od odgovornosti se ne može pobjeći”, izjavio je Rakočević.

foto

Izrazio je sumnju u kapacitete Krivokapićeve Vlade da odgovori na izazove koji stoje pred Crnom Gorom. DPS je pokazala zrelost, dodaje on, priznavanjem rezultata izbora, a prilikom predstavljala ekspozea prisutan je bio predsjednik partije i države Milo Đukanović.

“Multietnička demokratija, evropski i NATO put Crne Gore i antifašizam su stvari koje nas u budućnosti mogu okupiti”, poručuje Rakočević.

“Ne želimo partijsko zapošljavanje već pravedan sistem za sve”

Maja Vukićević (DF) poručila je da niko nema pravo da prisvaja izbornu pobjedu 30. avgusta. Front ničim nije ucjenjivao niti ugrožavao formiranje Vlade, naglasila je.

“Mi ne želimo partijsko zapošljavanje već pravedan sistem za sve. Žao mi je što ovo nije vlada sa punom političkom snagom već u suštini manjinska vlada”, kaže Vukićević. “Crna Gora više nikada ne smije biti država koja se obračunava svojim građanima kao što se DPS obračunavala sa Srbima”.

“Očekujemo da se sprovedu reforme u oblasti pravosuđa, očekujemo borbu protiv korupcije, kriminala i rješavanje brojnih afera”, navela je Vukićević.

Ivan Mitrović kaže da je ponosan što je član DPS. Drago mu je što je nova parlamentarna većina potpisala sporazum kojim se obavezuje na nastavak vođenja politike prethodne vlasti.

Izrazio je želju da svim poslanicima i poslanicima mandat potraje što kraće. Od momenta izglasavanja 42. Vlade odgovornost preuzimaju tri koalicije za sve što se bude događalo u Crnoj Gori, isplatu plata, penzija, naknada za majke sa troje djece itd.

foto

Srđan Pavićević (Crno na bijelo) primjećuje da se čuju utemeljene kritike sa obje strane Skupštine, ali je potom upitao poslanike DPS-a zašto ostavljaju četiri milijarde eura duga kad već toliko dobro baratuju ekonomijom.

“Pored manjinskih predstavnika zabrinute su kolege iz DPS, jako im ovo smeta i vrijeđa ih, što je normalno, koliko se sjećam, na Dubrovnik nismo išli kao turisti, a kad se sjetim deportacije muslimana u Republiku Srpsku nismo im samo obezbjeđivali besplatan prevoz, bilo je to i nešto drugo”, rekao je Pavićević.

“Oslobođeni građanin je jedini garant opstanka Crne Gore”, ističe Pavićević i dodaje da je ekspertski koncept vlade superioran.

Poručio je mandataru da će mu biti podrška i permanentni monitoring, da u njima uvijek gleda saveznika.

Danijela Đurović (SNP) smatra da promjene moraju biti korjenite, izvršene na svim nivoima uz posebnu pažnju na obnovu moralnih vrijednosti. Izazovi pred Krivokapićevom vladom su veliki.

Dijeli mišljenje pojedinih skupštinskih kolega iz većine i opozicije da je turizam zapostavljen prilikom koncipiranja izgleda vlade.

Naglašava potrebu da se sprovede decentralizacija na tri nivoa: administrativnom, političkom i finansijskom, uz preispitivanje velikog broja ugovora o privatizaciji.

foto

Đurović je saopštila da je neophodno ponovo uvesti naknade za majke sa troje i više djece.

Bogdan Fatić iz DPS-a smatra da se iz ekspozea ne može primijetiti jasna vizija daljeg napretka Crne Gore, dok je Jovanka Bogavac (PzP) zamjerila Krivokapiću što vlada nije sastavljena od partija koje su pobijedile na izborima.

Vesna Pavićević (DPS) kazala je da je mandatar u ekspozeu napisao da će se zalagati za ravnopravnost građana, ali da je sa predloženim konceptom vlade samog sebe demantovao.

Ova vlada je precedent u istoriji, ne samo Crne Gore

Genci Nimanbegu iz Albanske liste obratio se u uvodnom dijelu na albanskom jeziku.

“Crna Gora je danas dobar susjed sa svima u okruženju. Crna Gora je država u NATO-u i otvorila je sva poglavlja u pregovorima sa EU. Takođe država sa mnogim problemima, imaćete našu podršku. Za budućnost Crne Gore treba nam mir i dijalog”, kazao je Nimanbegu.

Ukazuje da u ekspozeu nije pročitao nijednu rečenicu koja se tiče manjinskih naroda. Dojučerašnjim kolegama poručio je da ne liju krokodilske suze što ih nema u novoj vlasti, jer da su oni iz Albanske liste ušli u Krivokapićev kabinet ko zna kakve bi etikete dobili.

Nimanbegu poručuje da nisu doprinijeli ni na koji način tinjajućem sukobu Srba i Crnogoraca, niti su ga kreirali ali da su voljni da doprinesu da se prevaziđe.

“Ova vlada je precedent u istoriji, ne samo Crne Gore”, kazao je Nimanbegu.

Poručio je da želi svako dobro budućoj vladi, ali je to vlada koju najviše kritikuju oni koji će je podržati.

„Svima treba vladavina zakona, Albancima i manjinama najviše, jer se mi osjećamo diskriminisano“, kazao je Nimanbegu.

foto

Učešće u diskusiji uzeli su Jelena Božović, Jovanka Laličić (DPS) i Vladimir Martinović (Demokrate).

Jelena Božović iz Nove srpske demokratije je kazala da su građani Berana među prvima se suprotstavili diktaturi, ali da u Vladi nema nikoga iz tog grada, izražavajući nadu da se nova vlast neće ponašati kao prethodna koja je tretirala Berane kao da je u drugoj državi.

Božović je kazala da vlada ne odslikava izbornu volju građana, a da očekuju niz stvari uključujući da se stane sa diskriminacijom prema Srbima.

“Hoćete li se gospodine Krivokapiću usprotiviti ukoliko buduća ministarka iskaže namjeru da u osnovni obrazovni program uvede vjeronauku”, pitala je Laličić mandatara u vezi Vesne Bratić.

Martinović je naveo da Demokrate daju podršku Vladi za pun mandat jer je nerealno očekivati da sistem DPS-a koji je vladao 11.000 dana može biti demontiran u kratkom roku. Ipak, ističe da je Krivokapić preuzeo punu odgovornost i za personalni sastav i za rezultate.

“Institucije sistema su privatizovane, bile su pod dirigentskom palicom jednog čovjeka ili njemu bliskih ljudi. Imamo razorenu privredu, javni dug koji je viši od 80 odsto BDP-a”, rekao je Martinović.

Ovo nije prva demokratska Vlada, Krivokapić nije srpski kralj

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) izjavila je da ovo nije prva demokratska vlada, kako su govorili predstavnici većine, navodeći da je demokratska bila i vlada iz 1998. u kojoj je potpredsjednik bio tadašnji predsjednik SDP Žarko Rakčević.

Kazala je da nema ništa protiv bilo čijih vjerskih ubjeđenja, ali da ne priliči crnogorskom premijeru da ljubi ruke sveštencima, pozivajući Krivokapića da to ubuduće ne čini.

“Vi niste izabrani kao srpski kralj, niti je ovo srpska država. Ovo je Crna Gora, ovo je crnogorska zemlja za koju su se naši preci borili mnogo prije 1918. godine”, rekla je Vuksanović Stanković.

foto

Zatražila je od Krivokapića da objasni kakva je to ušteda za budžet ako se smanji broj ministarstava a uveća se broj uprava, kao i da javno saopšti imena dvojice eksperata za upravno pravo sa kojima se konsultovao oko reorganizacije državne uprave,

“Ova Vlada je Vlada sa četiri S. To vam nećemo dozvoliti”, izjavila je Vuksanović Stanković.

U sekularnoj državi, dodaje, zakone neće pisati ni crkva, ni džamija, ni sinagoga, ni Katolička crkva.

Osvrćući se na apel Olivera Varheljija da Crna Gora povuče odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića kazala je da bi komesaru za proširenje bilo bolje da se “malo manje prčio, a više pročitao istoriju Crne Gore”.

Krapović: Imaćete lak posao da ova Vlada bude bolja od prethodnih

Poslanik Dragan Krapović (Demokrate) naveo je da su očekivanja poslanika i građana visoka.

„Ovaj naš početa je dodatno opterećen hroničnim i akutnim problemima“, naveo je Krapović i dodao da Vlada mora da što prije krene da radi punim kapacitetom.

U ovoj godini su, kako je rekao, izgubljeni i zdravlje i ekonomija.

“Gospodine Krivokapiću, imaćete težak posao da vodite Vladu i ostvarite boljitak. Imaćete i lak posao, da ova Vlada bude bolja od prethodnih, a naročito od ove poslednje”.

On je zamjerio što u Vladi nema predstavnika političkih partija, niti što u strukturi Vlade nema Ministarstva turizma.

Ivanović: Krivokapićev ekspoze liči na sve osim na program rada

Poslanik DPS-a Petar Ivanović kazao je da ekspoze mandatar Krivokapića “liči na sve osim na program rada”. Naveo je i da mandatar nije imao namjeru da dostavi program rada.

“Tri mjeseca smo čekali predlog vlade, još tri mjeseca da dobijemo predlog rada vlada i to za 2021. godinu”, kazao je Ivanović i dodao da u ekspozeu nema riječi o ekonomiji.

„Bojim se da će za građane vaš rad biti mora“, naveo je Ivanović i pitao Krivokapića kako će konkretno ostvariti jedan jedini cilj.

Bečić je saopštio da je ostalo još 36 diskutanata uz završne riječi, pa će biti razmotreno da se vrijeme za obraćanje skrati na pet ili sedam minuta. Vladimir Joković iz SNP-a predložio je da se produži trajanje sjednice kako bi Vlada još večeras bila izglasana.

Dobričanin: Kao zasjedanje u Jajcu 1943.

Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore kazao je da je stekao utisak da se ne radi o sjednici 27. saziva Skupštine, već o Jajcu 1943. godine, da Moša Pijade i Josip Broz nisu prednjačili u korišćenju termina fašizam, fašisti…

Skarednim smatra nazivanje 133.000 glasača koalicije “Za budućnost Crne Gore” fašistima. Dobričanin ocjenjuje da je bivša vlastu uz pomoć “jednog Gebelsa iz Srbije i jednog domaćeg izdajnika” napravila portal Udar uoči izbora koji je diskreditovao i etiketirao mnoge političare opozicije.

“Danas to radite preko organizacije Montenegro International za koju ne znamo šta radi ni čime se bavi, ali znamo da nas svakodnevno prozivaju”, jasan je Dobričanin.

Predrag Sekulić (DPS) kazao je da ekspoze mandatara Krivokapića ne zaslužuje prelaznu ocjenu. Dodao je da javni dug “u posljednje četiri godine imamo zato što smo ulagali u javnu infrastrukturu”.​​​​​, ali da treba smanjiti troškove u javnom sektoru.

Nastavlja se antisrpski narativ, učen sam da je bolje biti prevaren nego prevariti nekog

Sledeći diskutant na sjednice je Milan Knežević koji je poručio da danas imamo sastanak sa budućnošću Crne Gore.

“DF je nosio zublju nade i hrabrosti ulicama Crne Gore znajući da se sloboda ne čeka već se ide prema njoj”.

foto

Saopštio je da su građani Crne Gore gladni i žedni slobode i pravde, da 133.000 glasača koalicije “Za budućnost Crne Gore” nije glasalo za njih da bi 30. avgusta zanoćili kao Srbi a 31. se probudili kao Crnogorci samo da bi se dopali čistačicama u stranim ambasadama.

“Predložio sam Zdravka Krivokapića za mandatara i nije mi žao. Učen sam u porodici da je bolje biti prevaren nego prevariti nekog. DF će glasati za njegov predloženi sastav Vlade. Dabogda svi radili protiv Krivokapića kao što smo mi radili, najmanje što će mu se desiti je da postane premijer”, ističe Knežević.

Neki koji nisu smjeli da se kandiduju ni za skupštinu stanara sada procjenjuju ko može a ko ne može u Vladu Crne Gore. Pitao je Abazovića da će procesuirati Mila i Aca Đukanovića, Anu Kolarević, Edina Kolarevića i sve ostale za koje imaju dokaze.

“Ovo nije ekspertska Vlada, u njoj se nalaze ljudi koji su 30. avgusta glasali za DPS. Konkretno mislim na Oliveru Injac koja je ‘DPS-ovka sa dna kace’. Poštenije bi bilo da ste ostavili Peđu Boškovića”, kaže Knežević.

Nastavlja se antisrpski narativ koji je kreiran nakon referenduma 2006. godine. Saopštio je da im je Dritan Abazović govorio da Srbi iz DF-a ne mogu pokrivati pozicije u bezbjednosnom sektoru, Ministarstvu vanjskih poslova itd.

Poručio je da to što je on Srbin ne znači da mrzi Crnogorce, Bošnjake, Muslimane.

“Crna Gora je svih nas. Ništa više nije moja nego što je vaša, ali nije više vaša nego što je moja”.

Duković: Apostolskom Vladom će upravljati četiri jahača Apokalipse

Halil Duković iz DPS-a primijetio je da sada “imamo ženske apostole, što nije loše”. Krivokapiću je kazao da je bio kandidat Crkve, što njemu lično ne smeta.

foto

“Kome ćete vi odgovarati za svoj rad? Ko će uticati na odluke buduće Vlade? Od Vašeg ekspozea smo očekivali više jer ne sadrži ništa konkretno o Crnoj Gori, o nekim važnim projektima. Većinom je bio žalopojka o DPS-u”, riječi su Dukovića.

Istakao je da su plate i penzije redovne iako su predstavnici nove vlasti govorili da neće biti redovno servisirane. Povodom projekata vezanih za zdravstveni sistem u ekspozeu kazao je da su mnogo toga prepisali od prošle vlade, ali ne do kraja.

Zamjerio je mandataru zbog toga što nema predstavnika manjina u izvršnoj vlasti.

“Iako se govori da je Vlada apostolska, njom će upravljati četiri jahača Apokalipse”, smatra Duković.

Milačić: Mi danas glasamo za narod Crne Gore

Marko Milačić je izlaganje započeo minutom ćutanja zbog preminulog mitropolita Amfilohija. Kazao je da narodu više od ekspozea znači čovjek na poziciji mandatara koji ne nosi odijela od više hiljada eura, već da je on čovjek koji održava duh naroda.

“Šta nam je skrivio Zdravko Krivokapić? Zato što ne laže, ne krade, zato što voli Crnu Goru. Jednima smeta što je previše slobodan, drugima što nije partijski poslušnik”, navodi Milačić.

Kako je kazao na ulici ga zaustavljaju građani koje ne interesuje ko su ministri, već kako da prežive mjesec sa 200 eura, ali to je ostavština bivše vlasti. Novim ministrima treba dati iskrenu šansu, ne osuđivati ih unaprijed.

“U ovoj borbi mnogi su dali čak i svoje živote, da dođemo da promjena koje će osjetiti svi građani. Naš ekspoze je sloboda Crne Gore. Mi danas glasamo za narod Crne Gore”, rekao je Milačić.

foto

Petar Ivanović (DPS) zatražio je repliku pozivajući se na poslovnik. Zatražio je od Milačića da odgovori šta je to on arčio dok je bio ministar poljoprivrede i da njegovu platu na Univerzitetu Donja Gorica ne obezbjeđuju građani. Dobio je odgovor da će ubuduće raditi institucije sistema, policija će hapsiti, tužioci tužiti a sudije suditi.

Nikolić: Pričate o DPS-u da biste sakrili odnos prema Krivokapićevoj vladi

Rasprava je nastavljena izlaganjem poslanika Andrije Nikolića koji je naglasio da su ovo prvi izbori čije su rezultate priznali svi učesnici, kao i da su predstavnici nove većine morali da potpišu sporazum kojim se obavezuju da neće mijenjati i da će poštovati dostignuća vlasti koju je predvodila DPS.

“Riješili smo dilemu da li je Crna Gora demokratska država jer je mirna tranzicija vlasti osnovna karakteristika demokratija. Lukašenko osvaja više od 80% na izborima, mi smo osvojili 35%. U diktaturi najjača partija ne osvaja samo 35%”, rekao je Nikolić.

Ističe da su shvatili poruku građana da DPS više ne treba da vrši državnu vlast zbog čega su zakazali vanredni kongres jer partija mora da se mijenja. Obraćajući se mandataru Krivokapiću kazao je da su ga oni koji će ga podržati toliko napadali da mu je došlo da ga brani kao opozicionar, što je politička devijacija.

Upitao ga je da li je spreman da se distancira od politike koju je Slobodan Milošević sprovodio u sadejstvu sa SPC, da prizna da se u Srebrenici desio genocid i da se pokloni žrtvama, da odgovori da li u njegovoj vladi sjedi makar jedan Crnogorac…

“Pričate o DPS-u da biste sakrili pravi odnos prema Krivokapićevoj vladi”, kazao je poslanicima vladajuće većine.

“Oni glasovi koji će izglasati vašu Vladu biće oni glasovi koji će je srušiti”, kazao je Nikolić,.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić dao je pauzu od pet minuta.

Rasprava poslanika DPS sa Abazovićem

Danijel Živković reagovao je na Abazovićeve navode kojima je prozvao DPS i zatražio repliku u ime poslaničkog kluba koju će iskoristiti Andrija Nikolić. Prije toga javila se Aleksandra Vuković kazavši da vladu brani samo Abazović zato što će jedini biti u njenom sastavu kao potpredsjednik.

Za riječ se javio Slaven Radunović (DF) koji je izjavio da su neki iz DPS-a tek sad shvatili kako je bilo njima (opoziciji) dok je DPS decenijama maltretirao poslanike.

foto
Foto: Skupština Crne Gore/printscreen

Andrija Nikolić je pitao Abazovića da li ga je sramota što tako govori o politici DPS-a koja je omogućila da 150.000 njegovih sunarodnika sa Kosova (Albanaca) tokom rata 1999. godine pronađe utočište u Crnoj Gori. Kazao je da je Abazović zažmurio na političke biografije pojedinih kolega iz nove skupštinske većine.

“Bili ste veoma prepotentni. Iza svake prepotencije krije se neka impotencija”, rekao je Nikolić.

Ljuiđ Škrelja ocijenio je da je Abazovićevo obraćanje bilo nevaspitano i da mu više nikad ne prijeti prstom.

“Ništa si čovjek, ako ne počneš od mene da cijela javnost zna šta sam skrivio”, naveo je Škrelja.

On je Abazoviću poručio da bi trebalo da prije dolaska u Skupštinu uzme neki “lijek za smirenje kao što je ksanaks, kako ne bi vikao u parlamentu prilikom izlaganja”.

Radunović je izjavio da se Abazović potrudio da u Vladi nema ljudi poput njih dvojice i Milana Kneževića, ljudi koji nadahnuto govore i znaju da se bore na pravi način, već je on kao potpredsjednik buduće izvršne vlasti okružen amaterima zbog čega nosi najveću odgovornost.

Živković je kazao da su ga u Pljevljima napale od četiri osobe sa kapuljačama, te da je taj slučaj prijavljen policiji.

“Do danas niko ništa nije riješio“, naveo je Živković.

Pozvao je Abazovića da javno saopšti šta je on pogrešno uradio u svojoj političkoj karijeri.

foto

Abazović je u komentaru izjavio da su državni interesi Crne Gore sigurni dok oni budu na vlasti. Neke stvari mora da objasni zbog građana, inače se nikad ne bi javio za riječ da su samo u pitanju poslanici DPS.

“Nisam bio agresivan, ja sam temperamentan, a znate li zašto? Zato što nikome ništa ne dugujem”, rekao je Abazović.

Abazović: Ja nisam ni Srbin ni Crnogorac, kako Vas nije sramota?

Za repliku se javio Dritan Abazović rekavši da je ovo prva demokratska vlada u istoriji Crne Gore, prva vlada koja predstavlja volju naroda i to izražena na izborima pod uslovima koje je odredila prethodna vlast u kojoj je učestvovala Bošnjačka stranka.

“Vi ste očekivali i priželjkivali sukobe nakon izbora 30. avgusta. Ovi ljudi nemaju nikakvu odgovornost jer nikad ranije nisu vršili vlast”, rekao je Abazović na iskaz Strujić Harbić.

Preuzimaju vlast u trenutku kada državi nedostaje 600 miliona eura za narednu godinu, sa četiri milijarde javnog duga.

“Kakva je to priča o jednonacionalnoj Vladi? Ja nisam etnički ni Srbin ni Crnogorac. Kako Vas nije sramota? Crna Gora je građanska država, ko ste Vi da brojite nečija krvna zrnca”, pitao je Abazović koleginicu iz BS.

Dodao je da mu DPS crta metu, da dolaze ispred njegove kuće kada nije prisutan.

“Crnom Gorom više neće vladati mafija. Više niko ne smije ukrasti ni euro iz državne kase. Naša ideja je da vladaju pošteni ljudi. Ne trebaju nam lovćenske straže, trebaju nam budžetske straže”, dodao je Abazović.

30. avgust treba da se slavi kao dan demokratije u Crnoj Gori.

Jednonacionalana i jednovjerska Vlada a priori osuđena na propast

Kenana Strujić Harbić (BS) saopštila je da oni ne mogu podržati predloženi sastav Vlade, nazivajući ga “apostolskim”, jer je diskriminišući prema pripadnicima manjinskih naroda, te da u njoj nema Bošnjaka, Hrvata i Albanaca.

“Ovakav sastav Vlade ima manjak legitimiteta jer je jednonacionalan, jednovjerski i zavisiće od volje samo jednog poslanika” rekla je ona. Dodaje da je mandatar time poručio da pripadnici manjinskih naroda nemaju nijednog predstavnika sposobnog da vrši izvršnu vlast.

“Svaka jednonacionalana i jednovjerska Vlada je a priori osuđena na propast”, kazala je Strujić Harbić. Građanski koncept društva je, prema njenom mišljenju, ugrožen.

“Ova Vlada nema jasan program, mi ne znamo koji su njeni prioriteti i u kom pravcu će se Crna Gora kretati”, istakla je Strujić Harbić. Bošnjačka stranka će podržati svaki konstruktivan predlog na boljitak građana.

Prvi diskutant na današnjoj sjednici bio je Vladan Raičević iz Pokreta za promjene. Kazao je da se ponosi junacima našeg doba, a to su građani koji su olovkom izašli da iskažu volju i odbrane slobodu.

“Nova parlamentarna većina i izvršna vlast moraju garantovati da će Crna Gora biti slobodna luka za sve ljude bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost”, rekao je Raičević ističući da se posebna pažnja mora posvetiti poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU.

Krivokapić je juče podnio ekspoze i predložio članove svog kabineta.

Nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti, poručio je madatar Zdravko Krivokapić, navodeći da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava. Mandatar je naveo i da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

Tokom izlaganja programa rada nove vlade, sjednici je prisustvovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je novinarima u Skupštini nakon Krivokapićevog izlaganja kazao da očekuje korektnu kohabitaciju sa budućom Vladom i dodaje, kako je ubijeđen, da će i nova izvršna vlast doprinijeti takvoj saradnji i poštovati Ustav.

Izvor FOS Media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još