Opština Ulcinj dvije godine bez strateškog plana razvoja, dokument spreman čeka usvajanje u Skupštini grada

 Opština Ulcinj dvije godine bez strateškog plana razvoja, dokument spreman čeka usvajanje u Skupštini grada

foto Selver Vuković

Opština Ulcinj već dvije godine nema strateški plan razvoja, – navedeno u informaciji koju je Vlada usvojila juče. Ulcinj se nalazi medju osam opština koje neprimjereno dugo funkcionišu bez tog značajnog dokumenta.

Podsjetimo, donošenje strateškog plana je obaveza koja proističe iz Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o regionalnom razvoju.

Opština Ulcinj je, kako se navodi u informaciji Vlade, pripremila strateški plan razvoja, koji je dobio saglasnost Ministarstva ekonomskog razvoja, i treba da ga usvoji Skupština opštine.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija ističu da strateško planiranje na lokalnom nivou predstavlja osnovni razvojni mehanizam, zahvaljujući kojem se stvaraju uslovi da opštine svrsishodno i planski valorizuju svoje potencijale.

– Zato je strateški plan razvoja osnovni dokument kojim se utvrđuje pravac sveukupnog razvoja opštine, definišu prioriteti razvoja i u skladu sa njima kanališu finansijska sredstva i kapaciteti. Uz sve to, posredstvom primjene mehanizma strateškog plana razvoja konkretno i objektivno se mogu utvrditi izazovi sa kojima se susrijeću lokalne uprave, na osnovu čega se pristupa njihovom svrsishodnom rješavanju, a ujedno može se pratiti efikasnost i efektivnost rada lokalnih uprava. Sve ukazuje na značaj postojanja strateškog plana razvoja na lokalnom nivou, zbog čega iskazujemo zabrinjavajuću ocjenu da osam jedinica lokalne samouprave nemaju taj dokument – navedeno je u informaciji.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još