Ostaje na snazi zabrana međugradskog vikendom

 Ostaje na snazi zabrana međugradskog vikendom

U Crnoj Gori više nema opština koje se nalaze u crvenoj zoni, kazao je na današnjoj pres konferenciji direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić koji je predstavio nove epidemijske mjere.

Na snazi i dalje ostaje zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i policijski čas od ponoći do pet sati ujutru na teritoriji cijele CG.

Za teritoriju cijele zemlje takođe od sjutra važe i sljedeće mjere: 

– Produžava se radno vrijeme priređivačima igara na sreću. Kladionicama i kockarnicama radno vrijeme od 7 do 23 sata;

– Putnicima i posadi putničkih brodova i plovila omogućava se ulazak sa negativnim PCR testom;

– Ukida se zabrana okupljanja više od dvije punoljetne osobe na javnom prostoru;

– Na snazi ostaje ulazak u CG bez testa državljanima Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Albanije. Ostali mogu ući uz PCR ili serološki test, ili dokaz da su primili obje doze vakcine.

U KCCG hospitalizovano 49 pacijenata

“Broj hospitalizovanih u KCCG u zadnje dvije nedjelje drastično manji što je umnogome olakšalo naš posao i relaksiralo kapacitete KC”, kazao je dr Đorđije Krnjević direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore

Trenutno je hospitalizovano 49 pacijenata te je popunjenost ispod 25 % kapaciteta Kliničkog centra, kazao je Krnjević.

“Više od 403 slobodna mjesta imamo u CG što nas dodatno ohrabruje”, naveo je Krnjević koristeći priliku da se zahvali i građanima koji su poštovali mjere i masovno se prethodnih dana vakcinisali.

15 % stanovništva vakcinisano prvom dozom

“Za samo tri dana na dnevnom nivou povećao se broj vakcinisanih u CG. Imamo oko 15 % stanovništva koje je vakcinisano prvom dozom”, kazala je ministarka Jelena Borovinić Bojović apelujući na javnost da shvate značaj vakcinacie.

“Vakcinišući se ne samo da štite svoje i zdravlje bližnjih, već indirektno svi zajednički i solidarno sprječavamo širenje i mutacije koje mogu da uruše zdravstveni sistem i zdravlje planete. Ukoliko je više nas vakcinisano manja je šansa da se jave mutagene forme”, navela je ministarka.

Predstavljen zdravstveni protokol za predstojeću sezonu

Finalizovan je i zdravstveni protokol za predstojeću turističku sezonu, koji je predstavio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Foto: Printscreen

Cilj dokumenta je, kako navodi Milatović, set mjera i preporuka a u cilju obavljanja turističke aktivnosti uz poštovanje zdravstvenih protokola.

“Oni će tokom iduće sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama u Podgorici. Ovo je važan dokument i mislim da bi trebalo da u edukativnom dijelu pomogne svima nama a prvenstveno turističkoj privredi”, naveo je Milatović.

Kako je navela ministarka Borovinić Bojović trudili su se da pojednostave protokol te taksativno prestave sva pravila i procedure u našoj zemlji.

“Kroz ovaj protokol turistima je pojednostavljeno kako da s eponaša ukoliko osjeti simptome bolesti i ako se dokaže da ima kovid infekciju. Vlada CG je dogovorila da će se svi strani državljani koji se razbole od kovida u CG i budu bolnički zbrinuti liječiti o trošku države Crne Gore. Takođe, ukoliko PCR bude potreban za povratak u njihovu zemlju, moći će bez smetnje da se tstiraju u našoj zemlji – u IJZ besplatno ili ukoliko žele mogu i u privatnim laboratorijama”, navela je ministarka zdravlja.

Uspostavljen je kaže Borovinić Bojović, takođe, i važan dogovor da svi hotelijeri ostave 10 % svojih kapaciteta za smještanje oboljelih od kovida.

Koji uslovi treba da se ispune da bi se dozvolio međugradski vikendom?

“Ta mjera je još uvijek na snazi ali isto tako smo svjedoci i čestog nepoštovanja mjera. Razmatrajući situaciju i predstojeću sezonu donijeli smo odluku da još ove nedjelje međugradski ostane zabranjen iz razloga održavanja sadašnjih brojki. U susret turističkoj sezoni ćemo je izmijeniti, ali kada će se dogoditi ne mogu tačno da vam kažem. Dogodiće se relativno brzo”, pojasnila je ministarka Borovinić Bojović.

Da li će oni koji prime Sinofarm moći da putuju u zemlje EU?

“Imam pouzdane informacije da će SZO čak već danas u 17 sati obavijestiti  o odluci koju su donijeli kada je u pitanju Sinofarm vakcina, te će biti javnost brzo upoznata sa tim. Nije u redu da ja prejudiciram ispred SZO”, kazala je Borovinić Bojović

Reakcija Borovinić Bojović na jučerašnje izjave premijera Krivokapića “da će se desiti litija 12. maja”

“Javnost je već obaviještena od strane vjerskih starješina da neće pozivati vjernike na okupljanje za predstojeće datume koji su ranijih godina bili prepoznati po litijama. Poštujući mjere koje su starješine MCP i SPC, sigurna sam da će svi građani i građanke koji su vjernici poslušati starješine. Što se tiče izjave premijera mislim da je ona samo tako protumačena, jer smatram da će ono što su vjerske starješine preporučile biti ispoštovano. Ja koristim sada priliku da apelujem na sve vjernike da ove godine zbog solidarnosti, zdravlja, povratka starom stilu života svi uvažimo njihovo saopštenje i omogućimo da sljedeće, ili neke od sljedeći godina se opet ponašamo po režimu kako smo se ponašali prethodnih godina”, pojasnila je na konferenciji Borovinić – Bojović.

Šta se dešava sa Sputnjik V vakcinom? Da li kašnjenje isporuke ima veze sa odlukom Vlade da ostaju sankcije Rusiji?

“Imamo pregovore sa ruskim Investicionim fondom, gdje planiramo i posjetu. U delegaciji ćemo biti ja i ministar Jakov Milatović. Jedini razlog što Sputnjik nije stigao u CG je komplikacija oko proizvodnje vakcine gdje se trenutno proizvode nove doze koje će biti transportovane u zemlje koje su potpisale ugovor, a među njima i Crna Gora. Ne znamo kada će tačno stići jer to ne zavisi od nas već od drugih faktora”

Da li zabrana međugradskog važi za turiste i koliko je to logično ako znamo da vikendom nemamo javni prevoz?

“Ova zabrana važi za sve i štiti stanovništvo od dodatne transmisije. Postoji mnogo zemalja u Evropi i šire koje imaju mjere koje izgledaju nelogično, a nisu nelogične. Ovo je zabrana koja će neposredno pred sezonu biti ukinuta. Rigorozne i restriktivne mjere smo prilično liberalizovali ali ne proizvoljno već na osnovu epidemiološke situacije. Vraćam se na to da masovna vakcinacija podrazumijeva maksimalnu kontrolu poštovanja mjera, te apelujem na građane da povedu računa o poštovanju istih. Naročito apelujem na one koji su u procesu imunizacije”, kazala je ministarka zdravlja.

Možete li da garantujete da građani CG nisu bili među onima koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima koja je sprovodila Kina? Da li je ovaj kontingent stigao nakon treće faze ispitivanja i garantujete li da ne ispituju vakcine među našim stanovništvom? 

“Crna Gora nije učestvovala u tim ispitivanjima”, kazala je kratko ministarka.

Da li će biti potrebna treća doza kineske vakcine?

“Što se tiče treće doze Sinofarm vakcine vrše se ispitivanja u Kini pa će se Sinofarm kao proizvođač izjasniti hoće li, ili neće biti potrebna treća doza. Ono što je meni poznato jeste da je ispitivanje zasnovano na serološkom ispitivanju antitijela u krvi, i na kraju će se izjasniti da li će određeni broj građana morati da primi ili nće morati treću dozu. Očekujemo da će se izjasniti vrlo brzo”, kazala je Borovinić Bojović.

Zašto vakcinisane osobe ne mogu da se kreću zbog ovih mjera koje su na snazi?

“Sa porastom broja vakcinisanih, donijećemo odluke o tome kakva će pravila da važe za kompletno vakcinisane u odnosu na one koji nisu vakcinisani”, navela je ministarka zdravlja.

Očekujete li turiste u junu i odakle?

“Naravno da očekujemo. Raduje me i ohrabruje prije svega epidemiološka situacija koja je mnogo bolja. Prije svega očekujemo povratak ove godine turista iz regiona. Mislim da se to vidjelo i prošle sedmice tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika. Konstantno šaljemo poruku ispružene ruke ka turistima iz regiona. Uz masovnu vakcinaciju, poštovanje mjera, otvorenost prema regionu mislim da ova sezona može biti mnogo uspješnija od prethodne. Ne smijemo zaboraviti da će se i ova sezona odvijati u kontekstu pandemije ali se trudimo da damo sve od sebe kako bi prošli što bolje ove godine a opet u okvirima koji jesu pandemijski”, kazao je Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još