Otvaranje prvog crnogorskog akvarijuma u martu ili aprilu

 Otvaranje prvog crnogorskog akvarijuma u martu ili aprilu

izvor boka news

Prvi crnogorski javni akvarijum vrata za građane mogao bi da otvori u martu ili aprilu, što će zavistiti od epidemiološke situacije, kazao je dr Mirko Đurović, rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana Akvarijum Boka.

Sredinom decembra Institut za biologiju UCG mora uspješno je okončao projekat MonteAqua kojim je mobilizovano 1,17 miliona eura za uspostavljanje Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijum Boka“ sa prvim crnogorskim javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za morske kornjače i druge ugrožene morske životinje.

Zbog korona virusa Akvarijum Boka još uvijek nije otvoren za građane, a Đurović se nada da će se to desiti do aprila, piše Portal Kotor. 

“Nadamo se da će se cijela situacija smiriti i mi okvirno planiramo da će to biti mart ili april ove godine, dakle sa rezervom u odnosu na epidemilošku situaciju”, naveo je Đurović.

Cilj je, kako kaže, da obezbijede što više posjetilaca mlađe populacije.

“Čekaćemo neki pravi momenat za otvaranje Akvarijuma kada to zaista bude bezbjedno za sve posjetioce”, naveo je Đurović, za Jutarnji program TVCG.

I dalje se akvarijum naseljava, a kako kaže Đurović, u toku su i radovi na spoljašnjem uređenju prilaza Akvarijumu.

Cilj je kako navodi Đurović da akvarijum bude finansijski održiv.

Đurović je dobitnik je i Priznanja za poseban doprinos u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnog pozicioniranja

Univerziteta Crne Gore za rezultate ostvarene tokom 2020. godine, a na prijedlog Instituta za biologiju mora, organizacione jedinice Univerziteta.

U toku dosadašnjeg rada u Institutu učestvovao je u najznačajnijim projektima vezanim za oblast morskog ribarstva na podruImagečju Jadrana. Kao uspjeh koji mu je pričinjavao posebno zadovoljstvo u 2020. godini, Đurović napominje završetak projekta MONTEAQUA, koje finansira Norveško ministarstvo vanjskih poslova (2017-2020).

Čast i privilegija je, kako kaže, dobiti takvo priznanje, što ne bi bilo moguće, dodaje, bez pomoći kolega.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još