“Pamtimo i sjećamo se umrlih, tražimo odgovornost”

 “Pamtimo i sjećamo se umrlih, tražimo odgovornost”

Građanke i građani Bara, povodom činjenice da je u toj opštini proglašen Dan žalosti, spontano su su okupili na gradskom trgu i iskazali poštovanje prema građanima Bara i Crne Gore koji su preminuli usljed posljedica koronavirusa.

Građani i građanke Bara su iskazali zahvalnost predsjedniku opštine Bar Dušanu Raičeviću na odluci da proglasi Dan žalosti i pridruži tako opštinu Bar i sve građane njegovanju kolektivne solidarnosti i sjećanja na sve žrtve i solidarnosti sa njihovim porodicama.

Građani Bara su kroz individualno komemorativno stajanje poručili da činjenica o 1.200 preminulih nije obična statistika već da je riječ o dragocjenim ljudskim životima koji su izgubljeni. Jedan građanin je nosio transparent kojem je pisalo “Nedostaju nam umrli. Nijesu zaslužili ovakav odlazak. Pamtimo i sjećamo se svih umrlih od koronavirusa”. Jedna građanka Bara je odlučila da zastane kod spomenika knezu Vladimiru. Odala je poštu preminulima minutom ćutanja uz poruku “Ne damo živote. To su naše svetinje. Pamtimo sve umrle”.

Sa spontanog i pojedinačnog okupljanja građana u Baru poručeno je izvršnoj vlasti da vladaju u ime svih građana, a ne samo u svoje ime i za svoj račun. 

Jedan građanin je nosio i ovaj transparent “Ove suze su za naše majke, očeve, sestre i braću. Za naše komšije, drugove, kolege, prijateljice Krivokapiću tako ti Boga podnesi ostavku”. 

Spontano odavanje pošte preminulima je proteklo dostojanstveno i u miru.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još