Pandemija zaključala nasilnike i žrtve: Tokom policijskog časa žene bile kući i trpile batine

 Pandemija zaključala nasilnike i žrtve: Tokom policijskog časa žene bile kući i trpile batine

izvor FOS media

Pandemija koronavirusa dodatno je uvećala broj slučajeva nasilja u porodici i dovela do toga da su žene tokom ”lockdown-a” bile kući i trpile nasilje. Kako u svijetu, tako i kod nas.

U prvim danima pandemije koronavirusa, piše FOS media, Sigurna ženska kuća primila je svega nekoliko poziva, međutim taj broj se vremenom povećavao. 

Preko 600 poziva primljeno je od marta, kazala je direktorica SŽK Ljilja Raičević. Navodi i da je u skloništu SŽK trenutno 13 osoba u skloništu, kaže Raičević. 

Policijski čas bio je takav da su žene sjedile kući i trpile batine, kazala je Raičević. 

Ona je u izjavi za FOS navela da nikoga nije briga za pretučene žene, jer da je briga bilo bi većih kazni, smatra Raičević.

Iz SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica takođe navode da je usljed pandemije izazvane koronavirusom SOS telefon  evidentirao povećan broj prijava nasilja u odnosu na isti period proteklih godina.

U periodu od marta zaključno sa 1. januarom SOS telefon Podgorica je imao 132 korisnice, a pružio ukupno 175 usluga. 

”Najviše poziva smo imali iz Podgorice, zatim idu gradovi iz južnog dijela Crne Gore, a najmanje iz gradova sa sjevera Crne Gore”, saopštili su iz SOS linije.

Iz policije nam je saopšteno da je  od 1. januara do 30. novembra 2020. 226 registrovano krivičnih djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici i 48 krivičnih djela koja su drugačije kvalifikovana ali se dovode u vezu sa nasiljem u porodici. 

”Navedena krivična djela izvršena su od strane 267 lica, od čega su 238 muškog, a 29 ženskog pola, i to nad 302 žrtve, od čega 88 muškog, a 214 ženskog pola. U istom periodu izvršeno je 1.537 prekršaja od strane 1.521 izvršioca, od čega su njih 1.157 muškog, a 364 ženskog pola. Navedena krivična djela izvršena su nad 1.681 oštećenim licem, od čega je 673 muškog, a 1.008 ženskog pola”, saopšteno je iz policije.

U istom periodu 2019. registrovano je 267 krivičnih djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici i 34 krivična djela koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici.  

”Ova krivična djela izvršena su od strane 296 izvršilaca, od čega su 260 muškog, a 36 ženskog pola, i to nad 314 žrtava, od čega 93 muškog i 221 ženskog pola”, kazali su iz UP.

Raičević je navela da su smještajni kapaciteti skloništa i dalje problem. Ona je poručila da se nada da će sa ovom Vladom imati više sreće i razumijevanja za aktivnosti SŽK.

Napomena: U videu su korištene pokrivalice iz spota ”Highway – Crazy”. Spot je rađen za Sigurnu žensku kuću.

IZVOR FOS MEDIA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još