Partije oštro protiv vraćanja radne nedjelje

 Partije oštro protiv vraćanja radne nedjelje

Izvor: skupstina.me

Vraćanju radne nedjelje protive se kako partije iz redova parlamentarne većine tako i opozicioni subjekti.

Taj predlog sve češće se pominje u javnosti iz redova privrednika i udruženja, a pogotovo kako se bliži ljetnja sezona. 

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak podsjetiila je da se ta partija vrlo aktivno zalagala za neradnu nedelju jer to je nešto što se u “normalnim” državama podrazumijeva. 

”To ne smanjuje promet, jer ako imate potrebu za nečim vi ćete to obezbijediti tokom radne nedjelje, tako da ja ne vjerujem u pad prometa”, ocijenila je ona.

A govoreći o ukidanju neradne nedjelje tokom ljetnje sezone, Bošnjak navodi bi se u određenim slučajevima mogli napraviti ustupci.

”Što se tiče turističke sezone i samo u turističkim centrima, ali je pitanje šta je turistički centar, može se za neke male porodične biznise, razmisliti o nekom malo fleksibilnijem modelu, ali tržni centri i veliki megamarketi ne smiju biti uključeni. Takođe smatram da je nedopustivo da se zloupotrebljavaju benzinske stanice i da se tamo prodaju neki artikli kojima tamo nije mjesto. Dakle mi smo za neradnu nedelju, i za veliki oprez ako se bude tražilo rješenje kojim bi se pravili izuzeci tokom turističke sezone… ”, navela je Bošnjak u izjavi za FOS.

Slično razmišljaju u URA-i. Za tu partiju prihvatljiva je ideja da se mali porodični biznisi izuzmu iz neradne nedjelje, međutim – oštro ”ne” za vraćanje radne.

”Za Građanski pokret URA neprihvatljivo je ukidanje neradne nedjelje iz razloga što između ostalog sva zvanična statistika na nivou Evrope pokazuje da crnogorski radnici ima najviše radnih sati u toku jedne nedjelje. Dakle neprihvatljiva je inicijativa poslodavaca i Privredne komore za ukidanje neradne nedjelje i kao partija zalagaćemo se da do toga ne dođe. Ono što za nas kao partiju jeste prihvatljivo da se dijalogom dođe do rješenja po kojem bi mali preduzetnici i porodične firme (koje su inače u podređenom položaju u odnosu na velike kompanije) izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini dobili mogućnost rada nedjeljom”, kazali su iz URA-e za FOS.

Demokrate, sa druge strane, oštro se protive objema opcijama:

”Za Demokratsku Crnu Goru nije prihvatljivo ni uvođenje radne nedjelje, niti uvođenje radne nedjelje tokom ljetnje sezone. Naime, uz puno razumijevanje za poslodavce u situaciji COVID i finansijske krize, čvrsto vjerujemo da svaka porodica ima pravo na makar jedan zajednički dan u sedmici, a svaki radnik na neradnu nedjelju. Takođe, budući da je Crna Gora na putu integracije u Evropsku Uniju u kojoj se već ozbiljno raspravlja o uvođenju radnog vremena od trideset sati sedmično i četvorodnevne radne sedmice, ne možemo biti za ukidanje neradne nedjelje”, navodi se u izjavi Demokrata dostavljenoj našem portalu.

Ilustracija 

Kada su posrijedi opozicione partije, odgovor nismo dobili od najjačeg opozicionog subjekta Demokratske partije socijalista, međutim Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka takođe ne bi podržale vraćanje radne nedjelje.

”Neradna nedjelja, osim značaja koji ima za zaposlene i njihove porodice, predstavlja standard u većini najrazvijenijih svjetskih zemalja. Vjerujemo da su, uvođenjem neradne nedjelje, prava radnika u Crnoj Gori podignuta na veći nivo i da bi svaki pokušaj promjene te odluke predstavljao korak unazad. Uostalom, identičan stav koji smo iznijeli su, ne tako davno, imale i naše kolege iz Demokrata i SNP-a, pa čak i DF-a, tako da, ukoliko oni zadrže principijelnost po ovom pitanju, nije realno očekivati ukidanje neradne nedjelje. Na kraju, moramo istaći stav da je posebno važno, u ovim za poslodavce teškim i izazovnim vremenima zaštititi mikro, mali i srednji biznis, gdje se od države očekuje da u realno mogućoj mjeri prioritetno pruži podršku tom segmentu naše privrede, ali ne preko neradne nedjelje i ne preko leđa radnika”, naveo je u izjavi za FOS član predsjedništva Socijaldemokrata Nermin Bećirović.

Poslanik BS Amer Smailović podsjetio je da je ta partija jedna od onih koje su podržale uvođenje neradne nedjelje.

”Smatramo da zaposleni u trgovni imaju pravo na jedan slobodan dan. Vjerujem da je dosadašnja praksa pokazala da neradna nedjelja ima višestruki efekat. Zaposleni u trgovini taj dan koriste kako bi bili sa svojim porodicama i smatram da je to iskorak u odnosu na onu praksu koju smo imali ranije. Bošnjačkoj stranci je u vrhu vrijednosnih prioriteta zdrava porodica. Prava zaposlenih u svim oblastima, posebno u trgovini, moraju biti poštovana. U tom smislu, inspekcije imaju dodatnu odgovornost”, kazao je on za FOS.

Navodi da razumiju da je korona izazvala ekonomsku krizu ali da radnička prava ne smiju biti ugrožena ni na koji način.

”S druge strane, razumijemo i potrebu privrede, koja zahtijeva da se ukine nedjelja kao neradni dan. Koronavirus je proizveo dodatne troškove, bilježe svi pad poslovanja. Ipak, uvažavajući sve ove razloge, moramo biti svjesni da radnička prava, posebno onih zaposlenih u trgovini, ne smiju biti ugrožena ni na koji način. Mislim da sadašnji model, kada imamo situaciju da nedjeljom rade one prodavnice koje su neophodne za normalno funkcionisanje tog dana, mislim na kioske, benzinske pumpe, pekare, itd, to se pokazalo kao veoma dobra odluka i siguran sam da u tom pravcu treba nastaviti i u narednom periodu”, poručio je Smailović.

Unija poslodavaca traži vraćanjeMinistarstvo ekonomskog razvoja razmatra(lo), za Uniju slobodnih sindikata neprihvatljivo 

U prethodnom periodu Unija poslodavaca u više navrata tražila je vraćanje radne nedjelje.

‘’Svjedočimo da se veliki broj preduzetnika, mikro i malih preduzeća svakodnevno bori sa problemima drastičnog pada poslovnih aktivnosti, prihoda i likvidnosti, rastom dugovanja…, pri čemu njihov dalji opstanak dodatno otežava skoro nesmanjen obim obaveza prema državi i lokalnim samoupravama (fiskalni i parafiskalni nameti), zaposlenima, bankama, dobavljačima i dr. Sektor trgovine, kao naročito pogođen COVID-19 krizom i njenim posljedicama, bilježi značaj pad prihoda i praktično je doveden u situaciju da ne može izmirivati obaveze prema zaposlenima, dobavljačima i državi. UPCG podsjeća da je takvo stanje privrednih subjekata iz ovog sektora zapravo rezultat u uvođenja drastičnih mjera tokom trajanja pandemije (zabrane rada za ogroman broj privrednika iz te grane djelatnosti, a te mjere su trenutno na snazi u pojedinim primorskim opštinama), ograničenja radnog vremena i, posredno, propale turističke sezone’’, ukazali su nedavno iz Unije poslodavaca. 

Sa druge strane Unija slobodnih sindikata oštro se protivi toj inicijativi, koja bi najviše pogodila zaposlene u trgovini. Oni su nedavno pokrenuli i peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje.

Iz Unije su objasnili da se radi o sektoru u kome se najčešće krše radna prava, gdje zaposleni rade prekovremeno i gdje su uskraćeni za pravo na puni godišnji odmor i slobodne dane u toku sedmice i u vrijeme praznika.

Foto: Fos Media, arhiva

Iz te radničke asocijacije su ukazali da ne postoje negativni ekonomski efekti za poslodavce, s obzirom da se trgovina sa nedjelje prelila na ostale dane u sedmici.

„Svaka porodica ima pravo na jedan zajednički dan u sedmici. Osim toga, zaposleni u trgovini su na prvoj liniji odbrane protiv COVID-19 i ne smijemo njih i njihove porodice izlagati dodatnom riziku od obolijevanja“, dodali su iz USSCG.

Krajem prošle godine ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je da će predložiti Vladi da vrati radnu nedjelju.

‘’Treba razmotriti ponovno uvođenje radne nedjelje, jer će se tako povećati privredna aktivnost, ali uz obavezno paralelno jačanje zaštite prava radnika’’, ocijenio je on.

Ta izjava naišla je na oštru reakciju javnosti, te je Milatović nekoliko dana nakon kasnije saopštio da je Vlada Crne Gore odustala od tog nauma.

‘’Nakon diskusije sa kolegama na sjednici Vlade CG odlučeno je da se ideja o uvođenju radne nedjelje stavi po strani, sve dok se ne unaprijede uslovi da se prava radnika u potpunosti zaštite’’, poručio je Milatović. 

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još