Planira se vakcinacija 300.000 građana CG, kako bi se stekao kolektivni imunitet

 Planira se vakcinacija 300.000 građana CG, kako bi se stekao kolektivni imunitet

izvor gov.me

Vakcinacija protiv virusa covid-19, predstavlja najbolju preventivnu mjeru, a u narednih nekoliko mjeseci planirano je da se vakciniše oko 300 hiljada građana Crne Gore, kako bi se stekao kolektivni imunitet, kazala je ministarka zdravlja  Jelena Borovinić Bojović

Ona je to saopštila na sastanku sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks.

Ministarka je navela da će se vakcinacija sprovoditi u skladu sa Nacionalnom strategijom za uvođenje, distribuciju i primjenu Covid-19 vakcina.

Borovinić Bojović je ambasadorki predočila planove Ministarstva zdravlja i u procesu digitalizacije zdravstvenog sistema i novom platformom „Corona odgovor“, koja se priprema na nivou Vlade Crne Gore, gdje građani mogu da dobiju sve odgovore i informacije u vezi sa epidemijom izazavanom virusom Covid-19.

Medoks je istakla da je ponosna što je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržala razvoj i testiranje vakcine sa Oksforda.

“Britanska vlada je pomogla prikupiti milijardu dolara za Kovaks mehanizam, zajedno sa drugim donatorima. Uz preko 548 miliona funti obećane podrške od strane Ujedinjenog Kraljevstva, pomoći ćemo distribuciju preko milijardu doza vakcina protiv koronavirusa”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ambasadorka je istakla da je vakcinacija je najbolje oružje u borbi protiv pandemije i sredstvo za povratak redovnom životu.

“Premijer Džonson je nakon sastanka G7 zemalja obećao da će višak vakcina u UK biti preusmjeren ekonomski siromašnijim zemljama, kako bi se ekonomije što prije oporavile”, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da je vakcina britanske proizvodnje, Astra Zeneka veoma pouzdana, kvalitetna i efikasna i iskazana je zajednička spremnost da stvore uslovi da što prije stigne u Crnu Goru.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još