Počelo drugo polugođe, ove sedmice onlajn nastava

 Počelo drugo polugođe, ove sedmice onlajn nastava

Izvor: iStock

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori počelo je danas, a nastava će prvu sedmicu biti organizovana onlajn.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kazali su ranije da će u nastavku školske godine škole moći da biraju između dva ponuđena modela u skladu sa prostornim i kadrovskim kapacitetima.

Šef Radne grupe zadužene za pripremu modela za organizaciju nastave u drugom polugodištu, Martin Ćalasan, objasnio je da Prvi model podrazumijeva da sva djeca idu u školu uz poštovanje epidemioloških mjera.

Kako je naveo, drugi model koji je predložen za osnovne škole nalaže da učenici prvog, drugog i trećeg razreda obavezno prisustvuju nastavi u školi, dok učenici ostalih razreda naizmjenično idu u škole.

“Preporuka vezana za primjenu drugog modela u srednjim školama je da učenici četvrtog razreda obavezno idu u školu, dok se učenici ostalih razreda naizmjenično smjenjuju u školi“, rekao je Ćalasan.

Prema njegovim riječima, obaveza je da se praktični dio nastave održava kako u školi, tako i kod poslodavca.

“Što se tiče nastave za opšte-obrazovne predmete, ona će se izvoditi naizmjenično, dakle i u školama i onlajn. Кako će se koji model primjenjivati zavisi od samih škola“, naveo je Ćalasan.

Kako je kazao, stav Radnog tima je da prepusti školama da odaberu model organizovanja nastave.

Prema riječima Ćalasana, ako uprave škola ne budu zadovoljne primjenjivanjem nekog modela u nastavi i ako se on u praksi pokaže nefunkcionalnim, ili ako dođe do promjene epidemiološke situacije, škole mogu preći na drugi model organizacije nastave.

„Najbolji model, svakako, po pitanju kvaliteta održavanja nastave, jeste da sva djeca budu u školi“, istakao je Ćalasan.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još