Počelo raskrčavanje puteva u maslinadi Valdanos

 Počelo raskrčavanje puteva u maslinadi Valdanos

foto portal ULCINJ

Valdanos maslinarima naziv je akcije kojom je danas I zvanično započeto raščišcavanje puteva u maslinadi uvale Valdanos.

Avdo Derviši, ispred Udrženja za vraćanje I zaštitu privatne svojine,  kazao je da očekuej da akcija bude završena za deset do 15 dana. Toliko bi, kako očekuje, trebalo da traje raskrčavanje glavnih puteva, kako bi raniji vlasnici mogli da pridju svojim imanjima.  

“Odlučni smo u tome da istrajemo  do kraja, da očistimo I maslinjake I radimo na tome da se masline vrate vlasnicima”, kazao je Derviši.

Opština, udruženja maslinara iz primorskih opština, lokalne institucije, Vojska Crne Gore, ali I visoki državni zvaničnici podržali su ovu akciju.

“ Naš je cilj da konačno ovaj proces dovedemo do kraja. Valdanos  nije ni ekonomsko , nije ni pitanje pravde, koliko je pitanje kulturološkog opstanka ovog naroda. Ljudi došli smo da oslobodimo masline, a oslobadjanje maslina je oslobadjanje naše duše”, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Kako je rekao, Valdanos je oduvijek spajao I niakda nije razdvajao ljude.

“Mislim da ako sredimo pitanje Valdanosa, to će biti uvertira za mnoge druge dobre stvari I za ispravljanje nepravdi I na drugim mjestima”, kazao je Abazović.

Danas, kako je istakao, simbolično kreće čišćenje puteva.

“ Vojska Crne Gore je krenula sa aktivnostima. Do sada smo imali percepciju da je Vojska udaljena od nas, da nam je neprijatelje, da je neko ko onemogućava nama da uđemo u svoj posjed. Sad je stvar drugačija”, poručio je Abazović.

On je rekao da ministarka odbrane Olivera Injac, koja je danas prisustvovala akciji u Ulcinju,  u nijednom trenutku nije imala dilemu da Vojska treba danas da bude u maslinadi .

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović simbolično je I označio početak raskrčavanja puteva.

“ Ja sam se obukao da radim, tako da je vrijeme da krenemo. Previše se pričalo, previše se čekalo. Moja poruka je- idemo da radimo I da mijenjamo stvari”, poručio je Stijović.

I prvi čovjek Ulcinja Ljoro Nrekić kazao je da maslinari mogu da računaju na punu podršku lokalne uprave.

” Uvijek ja podržavam ovakve akcije I kao predsjednik Opštine želim da ova akcija uspije I da što prije se raskrče putevi, da se revitalizuju masline”, kazao je Nrekić.

Rukave je danas, sa brojnim građanima, zasukao I poslanik FORCE u Skupštini Crne Gore Genci Nimanbegu.

“ Ovo je još jedna od brojnih višedecenijskih aktivnosti , koja ima za cilj povraćaj masIinjaka. Tu sam da pomognem i lično, sa porodicom, Daćemo podršku vlasnicima koji traže svoja prava. Ne samo time što smo zakon predložili u Skupštini, nego praktično I radom”, kazao je Nimanbegu.

On je poručio da država treba više da se posveti ovom prostoru.

“ Ne samo čišćenje puteva, nego država treba da učestvuje I u revitalizaciji maslina. Siguran sam da će ovog puta stvari ići u korist ranijih vlasnika”, kazao je Nimanbegu.

Podrška je stiqla I od prestavnika svih vjerskih zajednica, koji su podržali akciju.

Pročitajte još