Počeo štrajk u Centru za kulturu, račun preduzeća blokiran, održavanje kulturnih manifestacija tokom ljeta dovedeno u pitanje

 Počeo štrajk u Centru za kulturu, račun preduzeća blokiran, održavanje kulturnih manifestacija tokom ljeta dovedeno u pitanje

foto Portal Ulcinj

23 zaposlena u Centru za kulturu stupili su danas u štrajk, koji podrazumijeva minimum procesa rada. Predsjednica Sindikalne organizacije Centra za kulturu Ljiljana Janinović kazala je za Portal Ulcinj, da su radnici bili prinuđeni na takav korak.

“ Iz Opštine, koja je osnivač ,  nas nijesu kontaktirali. Nama se duguje deset plata, a u ovoj godini nijesmo primili nijednu mjesečnu zaradu. U štrajku ćemo biti sve dok se ne udovolji našim zahtjevima, a to je isplata mjesečnih zarada”, kazala je Janinović.

Direktor Centra za kulturu Musa Hodžić kazao je za Portal Ulcinj da je na osnovu zahtjeva Sindikata, u skladu sa Zakonom, propisao minimum procesa rada. Istakao je da je ovo jako loš trenutak za stupanje u štrajk, ali isto tako navodi da razumije zaposlene.

“ Iz Opštine nas nijesu još uvijek kontaktirali. Zaista očekujem njihov poziv, svakog časa. Ovo je problem koji se mora hitno rješavati. Pred nama je turistička sezona I brojne kulturne manifestacije. Ništa neće moći da se organizuje ukoliko Opština kao osnivač, ne isplati mjesečne zarade”, kazao je Hodžić.

On podsjeća da pored Doma kulture, neće funkcionisati ni Muzej u Starom gradu, kao ni biblioteka.

“ Kulturnih dešavanja, manifestacija, promocija do daljeg neće biti. Ograničena je I posjeta Muzeju, to je jako loša slika, koju šaljemo kako našim građanima, tako I turistima, kojih već ima u znatnom broju u našem gradu”, istakao je Hodžić.

kulturnih događaja neće biti do dalje

Prema njegovim riječima, Centar za kulturu je organizacija koja se mora 100 posto finansirati iz budžeta Opštine. Kako navodi, oni su u jako lošoj finansijskoj situaciji.

“ RAčun preduzeća je blokiran. Trenutno je to iznos od 32 hiljada eura duga prema Poreskoj upravi I članovima bivšeg Upravnog odbora. Očekujemo I nove blokade, ako Opština kao osnivač preduzeća, ne reaguje. Uslijediće blokada od Elektroprivrede I Vodovoda, sa kojima imamo potpisan reprogram duga, ali koji nijesmo u stanju da ispoštujemo, jer nam Opština ništa ne uplaćuje”, pojasnio je Hodžić.

On se nada da će iz lokalne samouprave imati sluha da u hitnom roku pristupe ozbiljno rješavanju problema radnika Centra za kulturu, kao I finansijskim problemima preduzeća.

Pročitajte još