Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa za prioritetne grupe

 Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa za prioritetne grupe

Izvor: Pixabay

U sklopu prevencije obolijevanja od sezonskog gripa i ove godine u Crnoj Gori će se sprovoditi vakcinacija kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija ove virusne infekcije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

JZU Apoteke „Montefarm“ počela je distribuciju vakcina protiv sezonskog gripa, svim domovima zdravlja na teritoriji Crne Gore.

Isporučene količine, kako su naveli iz Ministarstva zdravlja, namijenjene su prioritetnim i ranjivim grupama, dok će se kompletna isporuka vakcina protiv sezonskog gripa, u količinama koje su trebovale zdravstvene ustanove, za sve kategorije osiguranika kojima se preporučuje vakcinacija, obaviti tokom naredne sedmice.

Domovi zdravlja obavjestiće građane o načinu, odnosno, mjestu i vremenu na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni.

“Vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje se svim osobama starijim od šest mjeseci sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), osobama sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije”, piše u saopštenju Ministarstva.

Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica jer na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još