Počinju ovjere za spasioce na vodi

 Počinju ovjere za spasioce na vodi

izvor Crveni krst CG

U okviru priprema za ovogodišnju turističku sezonu, Nastavni centar za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta Crne Gore organizuje kurseve za obuku spasilaca na vodi i provjere za ovjeru licenci za 2021. godinu.

Provjere za ovjeru licenci za 2021. godinu za postojeće spasioce na vodi će se vršiti na bazenu “Dragan Trifunović” u Budvi, u sljedećim terminima: 28. februara;  6, 13, 20. i 27. marta; 3, 10, 17. i 24. aprila, dok će u Domu solidarnosti u Sutomoru biti organizovane 9, 16. i 30. maja, kao i 13. i 27. juna o.g.

Crveni krst Crne Gore, kao punopravni član ILS-e (Međunarodne spasilačke federacije), ima obavezu da usklađuje nastavni plan i program, kao i kriterujume ocjenjivanja sa međunarodnim standardima.

Tako sadržaj praktičnog dijela ispita, sa normama, podrazumijeva: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom; plivanje 300 metara  za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; transport davljenika  25 metara, koristeći 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; plivanje 400 metara za 9 minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul); ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika (3 metra dubina)  – 3 puta za  3 minuta. Provjera uključuje, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija)” – pojašnjeno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Prva obuka novih spasilaca će početi 10. maja, a za ovu godinu su planirane četiri, dok će dodatne provjere i kursevi biti organizovani ukoliko se ukaže potreba za tim. Sve aktivnosti će biti organizovane uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Iz Crvenog krsta pozivaju sve kandidate da se blagovremeno prijave za provjere i kurseve, kako bi na vrijeme obezbijedili licencu spasioca na vodi za ovu godinu i na taj način došli do zaposlenja tokom turističe sezone.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još