Pod lupom zbog garancija KAP-u Lukšić, Gvozdenović, Kavarić, Žugić…

 Pod lupom zbog garancija KAP-u Lukšić, Gvozdenović, Kavarić, Žugić…

izvor RTCG

Čelnici ministarstava finansija i ekonomije u Vladi Crne Gore od 2009. do 2013. godine, koji su učestvovali u izdavanju garancija za kredite KAP-u biće saslušani pred Specijalnim tužilaštvom zbog sumnje da su na organizovan način počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Osim njih, istražitelji će saslušati i članove vladine Komisije za praćenje i kontrolu državne pomoći, potvrđeno je Pobjedi iz tužilaštva.

Ministri ekonomije u tom period bili su Vladimir Kavarić, a nakon toga Branko Vujović i Branimir Gvozdenović, a ministri finansija Igor Lukšić, Milorad Katnić i Radoje Žugić.

U izvještaju Državne revizorske institucije od 2013. je navedeno da prije izdavanja garancija KAP-u nije rađena procjena rizika.

“Državne garancije odobrene 2010. i 2011. godine KAP-u, izdate su bez detaljne analize finansijskog položaja i analize ekonomske održivosti Programa finansijskog restrukturiranja korisnika državnih garancija, kao i bez odgovarajuće procjene mogućih posljedica aktiviranja istih na državni budžet”, utvrdila je Državna revizorska institucija.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još