Podjela funkcija obesmisliće bilo kakve naredne korake u reformi državne uprave

 Podjela funkcija obesmisliće bilo kakve naredne korake u reformi državne uprave

Opis: Dio spiska objavljen u medijima

Negativna reakcija javnosti uslijedila je nakon što se u medijima i po društvenim mrežama pojavio spisak podjela funkcija u državnim firmama, uprava, organima između pobjednika izbora.

I same pretenzije na pojedine resore i praktično prejudiciranje rezultata zakonom obaveznih javnih konkursa, previše liče na praksu kojoj smo svjedočili prethodnih 30 godina gdje su konkursi bili u najvećoj mjeri bili fingirani, ocijenio je u izjavi za FOS Dejan Milovac iz nevladine organizacije MANS, ocjenjujući da nas takva praksa može uvesti u novi krug politizacije institucija i dobrim dijelom obesmisliti bilo kakve naredne korake u reformi ovog sektora.

‘’Smatram da nas najavljena podijela funkcija u državnoj upravi i javnim preduzećima može uvesti u novi krug politizacije institucija i dobrim dijelom obesmisliti bilo kakve naredne korake u reformi ovog sektora koja bi trebala da ima za rezultat njegovo pretvaranje u profesionalni servis građana. Decenijama smo svjedočili praksi koju je uspostavio DPS da kadriranje ljudi u državnoj upravi zavisi od njihove političke orjentacije, te da je takav kadar uvijek bio lojalniji partijskom nego javnom interesu’’, kazao je Milovac.

foto: PR Centar

On ocjenjuje da i sama pretenzije na pojedine funkcije, liče na praksu Demokratske partije socijalista i koalcionih partnera.

‘’Sa druge strane, Iako još uvijek nema konačne informacije o pomenutoj podjeli resora i funkcija među partijama nove parlamentarne većine, čak i same pretenzije na pojedine resore i praktično prejudiciranje rezultata zakonom obaveznih javnih konkursa, previše liče na praksu kojoj smo svjedočili prethodnih 30 godina gdje su konkursi bili u najvećoj mjeri bili fingirani, a jedino mjerilo je bila članska knjižica ili podrška političke partije’’, naveo je Milovac.

Ističe da interes građana mora da bude na prvom mjestu.

‘’Oslobađanje državnih institucija stega DPS-a jeste legitiman cilj nove vlasti, ali se postavlja pitanje do koje će mjere biti moguće obezbjediti njihovu nezavisnost ako jedne političke kadrove zamijenimo drugim. U agendi reforme javne uprave nove vlasti na prvom mjestu mora biti interes građana da imaju efikasne i depolitizovane institucije i to je imperativ koji ne smije biti podređen bilo kakvom ličnom ili partijskom interesu’’, zaključio je Milovac.

Muk: Ostajemo u začaranom krugu partijskih raspodjela

Najave raspodjele starješinskih i visokorukovodnih pozicija suprotne su ranije najavljivanom otvaranju uprave, ohrabrivanju najboljih da dobiju posao i profesionalizaciji državne uprave, saopštila je Milena Muk iz Instituta alternativa.

Ona kaže da informacije koje su objavili mediji šalju poruku da su te i druge pozicije javnog sektora predodređene i dogovorene u odnosu na svojevrsne “partijske kvote”.

foto: PR Centar

To je, kako dodaje ona, bila i ranija praksa Demokratske partije socijalista i koalicionih partnera, uz ocjenu da smo godinama svjedočili lošim posljedicama takvog pristupa i sklonosti da se partijski interesi podrede javnom interesu.

“Izgovor da pozicije koje su u petogodišnjem ili četvorogodišnjem mandatu nijesu dovoljno privlačne za stručni kadar nije ubjedljiv, naročito jer rukovodioci u državnim organima po isteku mandata imaju pravo da budu raspoređeni na druga radna mjesta i postoje zakonski mehanizmi da im se omogući pravna sigurnost i uslovi koji neće odvraćati visokokvalifikovane kandidate da se prijavljuju na konkurse”, kazala je Muk.

“Ukoliko su informacije o raspodjeli mjesta tačne, mi ostajemo u začaranom krugu partijskih raspodjela. Dodatno, kao što smo ukazali u decembru 2020. godine u našoj analizi “Ka upravi po zaslugama, a ne po mjeri partija”, time se stvara alibi da svaka nova vlast po sličnoj matrici vrši imenovanja uz izgovor da su oni prije nje radili isto”, zaključuje Muk.

Kritike i od opozicije

Najavljenu podjelu funkcija, kritikovali su i opozicioni DPS i SD.

“To je taj proklamovani ekspertski koncept, koji se bazira na korupciji poslanika parlamantarne većine zapošljavanjem njihove uže i šire rodbine, kumova, prijatelja…Da bi sproveli proces korupcije poslanika koji su svojim učestalim kritikama dizali svoju cijenu, prethodno su morali da suprotno zakonu, otpuste rukovodeći kadar koji je izabran na javnom konkursu i obavlja svoj posao u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima. Taj proces su sprovodili, prijetnjama, pritiscima, spajanjem nespojivih oblasti’’, ocijenili su u DPS-u.

Prema njihovoj ocjeni, ‘’sve to pravno siledžijstvo imalo je za cilj da revanšistički očisti državnu upravu od partijski, nacionalno ili vjerski nepodobnih kadrova a da zaposli one koji će im omogućiti da se što duže zadrže na vlasti’’.

Tri lidera pobjedničke koalicije ovih dana skubu pozicije u državi koju spašavaju, tvrdi Marko Rakočević, član Glavnog odbora SD.

Kako je kazao, nezakonito skubanje pozicija direktora po javnoj upravi od strane istih onih koji su obećavali da će “stati tirjanstvu nogom za vrat” se radi toliko bezočno i otvoreno, da se građani pitaju jesu li oni spasioce nešto pogrešno razumjeli prije par mjeseci.

“Poštovani građani, sve ste dobro razumjeli. Krivokapić, Abazović i Bečić potpisali su prije svega par mjeseci sporazum kojim se, “crno na bijelo”, obavezuju da “će nova vlast izvršiti deoplitizaciju ključnih institucija vlasti” i “neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kom drugom osnovu”. I onda su, kao da Sporazum ne postoji, prešli na “opošljavanje” onoga zbog čega su i došli. Besramne “čistke” u KBC, upravama, javnim preduzećima i ministarstvima i postavljenje svojih familija i članova ne čine, uvaženi građani, partije koje su sada u opoziciji i koje su “oslobodioci” godinama za to optuživali, nego upravo oni, koji pričaju o “demontaži partitokratije” dok između sebe dijele direktorska mjesta na koja se dolazi konkursima”, poručio je Rakočević.

Pokrenuta peticija za otklon od partitokratije

Društvenim mrežama kružu peticija kojom se traži otklon od partitokratije, smanjenje zarada javnim funkcionerima…

‘’Političke partije su, sve do jedne, u kampanji navodile da će raditi u interesu građana, a ne u ličnom finansijskom interesu. Neka pređu sa riječi na djela’’, poručili su nepoznati inicijatori peticije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još