Pogledajte spot #DistancaRukeMaska za kraj pandemije

 Pogledajte spot #DistancaRukeMaska za kraj pandemije

UNICEF

“Ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, i UNICEF-ovi mladi reporteri, uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici, napravili su spot za pjesmu #DistancaRukeMaska koju su javnosti predstavili u martu. Spot lansiraju na početku ljetnje sezone s pozivom da se mjere poštuju kako bi što prije okončali pandemiju koronavirusa i osigurali da na jesen škole budu otvorene za svu djecu u Crnoj Gori”, saopšteno je iz UNICEF-a.

“Prije nešto više od vijeka, pandemija slična ovoj za samo godinu dana odnijela je preko 100 miliona života, što je tada bio svaki deseti stanovnik planete. Danas, zahvaljujući napretku nauke, komunikacionih tehnologija, epidemiološkog nadzora i preventivnih mjera, čovječanstvo prolazi neuporedivo bezbolnije kroz isti izazov. Potrebno je još neko vrijeme pridržavati se mjera, a ova pjesma i spot su tu da na  zabavan način podsjete na preventivne mjere koje su još uvijek neophodne, da bi se život što prije vratio u nomralne okvire“, poručuje Pušić.

U posljednjem istraživanju javnog mnjenja koje je Ipsos, uz podršku Britanske ambasade i UNICEF-a, sproveo u martu, 76 odsto  građana Crne Gore izjavilo je da nosi masku i drži distancu od sagovornika.

“Pozivamo naše vršnjake i sve građane da poštuju mjere #DistancaRukeMaska da bi nam ljetnja sezona bila što uspješnija i da bi mi mogli normalno da idemo u školu na jesen“, poručila je mlada reporterka UNICEF-a Darja Miljanić.

UNICEF-ov mladi reporter Emir Drešević raduje se ljetnjem raspustu koji će biti opušteniji ako broj zaraženih bude nizak zahvaljujući poštovanju mjera #DistancaRukeMaska.

“Uželjeli smo se druženju. Vakcine i mjere #DistancaRukeMaska otvaraju nam mogućnost da nam ovo ljeto malo više liči na ona prije pandemije. Mi želimo normalno djetinjstvo i mladost i zato pozivamo sve da nas podrže poštovanjem mjera #DistancaMaskaRuke“, poručuje Emir.

Doktor Senad Begić, viši konsultant za zdravlje u UNICEF-u Crne Gore, objašnjava zašto je i dalje bitno poštovanje mjera #DistancaRukeMaska.

“Iako je u svijetu do sada ukupno dato preko dvije milijarde i dvjesta miliona doza COVID-19 vakcina, pri čemu je najmanje jednu dozu primilo 12 odsto svjetske populacije, opšte mjere prevencije #DistancaRukeMaska ostaju osnova borbe protiv virusa sve dok velika većina svjetske populacije ne bude zaštićena vakcinama. S obzirom da nas ovaj virus ne prestaje iznenađivati, u ovom trenutku još uvijek nismo sigurni koliko će vakcine biti djelotvorne protiv nekih novih sojeva virusa koji se mogu pojaviti u budućnosti. Međutim, ono u šta smo apsolutno sigurni je da nema tog virusa koji može izbjeći opšte mjere prevencije: držanje distance, nošenje maski i redovnu higijenu“, naveo je on.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još