Političkim funkcionerima do godinu zatvora za prihvatanje priloga iz zabranjenih izvora

 Političkim funkcionerima do godinu zatvora za prihvatanje priloga iz zabranjenih izvora

Izvor: katalogpropisa.me

Zaprijećena kazna za prihvatanje sredstava za finansiranje političkih subjekata stečenih kriminalnim djelatnostima umjesto pet iznosi tek godinu dana zatvora.

To je navedeno u Ispravci Zakona o dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore u članu 193v, koji se odnosi na prihvatanje priloga iz zabranjenih izvora.

“Odgovorno lice u političkom subjektu, koje prihvati sredstva, prilog ili drugu korist koji predstavljaju zabranjen izvor finansiranja političkih subjekata, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”, saopštila je Služba Skupštine Crne Gore.

Dodatno, odgovorno lice u političkom subjektu koje je moglo i bilo dužno da zna da takva sredstva, prilozi ili druge vrste koristi predstavljaju prihode pribavljene kriminalnom djelatnošću kazniće se zatvorom do jedne godine.

U prvobitno objavljenoj verziji u Službenom listu Crne Gore od 23. januara 2020. godine pisalo je da će kazna za odgovorno lice u slučaju činjenja ovog krivičnog djela iznositi od tri mjeseca do pet godina zatvora.

“Prihvaćena sredstva, prilog ili druga korist oduzeće se”, navedeno je u ispravci.

Do ispravke je došlo nakon što je, kako piše u obrazloženju, izvršenim sravnjenjem sa izvornim tekstom utvrđeno da se u tekstu Zakona o dopunama Krivičnog zakonika potkrala greška.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još