Ponovo izglasane izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, usvojeni i drugi zakoni

 Ponovo izglasane izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, usvojeni i drugi zakoni

izvor Skupština CG

Skupština Crne Gore danas je ponovo donijela izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kao i druge zakone koje je predsjednik države Milo Đukanović bio vratio na ponovno odlučivanje. Prema Ustavu on ovog puta mora potpisati usvojene zakone.

14.10 – Skupštinska većina usvojila je ponovo Zakon o izmjenama Zakona o radu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

13.45 – Milan Knežević kazao je da iza inicijative Ustavnog suda ne stoji Desanka Lopičić već Milo Đukanović.

“Ustavni sud je puč sredstvo u rukama predsjednika DPS-a koji će osporavati i obarati zakone koje donese nova parlamentarna većina, a do 30. avgusta bio je udarna pesnica za obračun sa opozicijom, naročito sa Demokratskim frontom”, rekao je on.

Istakao je da će nakon što Đukanović potpiše zakone, Ustavni sud koji je pod njegovom kontrolom staviti Zakon o slobodi vjeroispovijesti i ostale zakone koji su usvojeni van snage.

Ustavni sud, koji trenutno ima tek petoro sudija, prema Kneževiću radi neustavno o čemu postoje brojni dokazi poput odluke da imunitet poslanika traje samo u zgradi Skupštine. Naveo je da je sutkinji Mevlidi Muratović mandat morao prestati još 2014. kada je navršila 60 godina života, a sudiji Hamdiji Šarkinoviću u martu 2020. godine.

Pozvao je Bečića, Krivokapića i Abazovića da se manje sastaju sa Milom Đukanovićem, a češće sa onima koji ih podržavaju u Skupštini i koji su izglasali Vladu.

13.37 – Na drugom vanrednom zasjedanju Skupština će se izjasniti o izmjenama i dopunama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima i namještenicima i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje Đukanović nije potpisao nakon prvog izglasavanja.

Konstatovan je prestanak funkcije sudije Ustavnog suda Hamdiji Šarkinoviću zbog odlaska u starosnu penziju.

13.30 – Skupština je po drugi put usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica glasovima 41 poslanika.

Takođe su usvojene i izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama, izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija i izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

13.00 – Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je na početku sjednice da je juče dobio “skandalozan dopis” predsjednika Ustavnog suda kojim mu je zatraženo da Skupština dostavi odgovor na predlog za postupak ocjene ustavnosti formiranja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva u roku od 15 dana.

Danas su, kako navodi, dobili još jedan dopis predsjednika Ustavnog suda kojim treba da se izjasne o predlozima za izmjenu Poslovnika u roku od 30 dana.

Izrazio je lično uvjerenje da iza tih dopisa ne stoji predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović, koji ih je potpisao, već sutkinja Desanka Lopičić. Skupština u navedenom roku ne može odgovoriti na zahtjeve Ustavnog suda.

Poslanici opozicije podnijeli su Ustavnom sudu inicijative za ocjenu ustavnosti odluka koje je Skupština donijela u decembru: odluke za obrazovanje Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, izmjenama Poslovnika i izboru članova DIK-a.

Slaven Radunović (DF) izjavio je da je Ustavni sud partijski sud DPS-a, te da je isti uputio zahtjev Skupštini sa rokom za izjašnjenje od samo 15 dana zbog toga što početkom februara jedan sudija Ustavnog suda ide u starosnu penziju nakon čega neće postojati neophodna većina od četiri člana US za donošenje odluka u skladu sa željama predsjednika Mila Đukanovića.

Miodrag Lekić kazao je da je na djelu institucionalna opstrukcija, naročito od strane predsjednika države, te je uputio apel da akteri kohabitacije iz vlasti (premijer, predsjednik Skupštine, potpredsjednik Vlade, ministri) prilagode djelovanje potezima druge strane jer kohabitacija u Crnoj Gori nije isto što i u Francuskoj.

Bečić je saopštio da postoji kvorum jer je u sali prisutan 41 poslanik. Takođe su prisutni predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i svi ministri.

Nisu prisutni poslanici parlamentarne opozicije.

Sjednica je trebalo da počne u 12 sati, ali je početak kasnio oko sat vremena.

Na platou preko puta Skupštine okupila se grupa građana iz tzv. patriotskih organizacija sa zastavama Crne Gore i NATO-a kako bi izrazili protest zbog današnjeg ponovnog glasanja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Prisutni su i službenici Uprave policije, dok je ispred najvišeg zakonodavnog doma postavljena zaštitna ograda.

Foto: Kolektiv.me

Podsjetimo, predsjednik Milo Đukanović iskoristio je ustavno ovlašćenje i vratio na ponovno odlučivanje izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga usvojene 29. decembra.

Đukanović je u obrazloženju naveo da je, shodno Poslovniku Skupštine, propisano da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

“Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka sjednice i usvajanja dnevnog reda postojao kvorum, a time i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima”, naveo je Đukanović.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je ranije da će, na pokušaj opstrukcije i blokade sistema od opozicije, odgovoriti u skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima i izglasati ponovo sve zakone.

On je objasnio da se u ponovnom izjašnjavanju poslanika ne vodi rasprava, već se samo glasa.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još