“Porast nejednakosti, retrogradnih ideja i autoritarizma urušavaju demokratiju”

 “Porast nejednakosti, retrogradnih ideja i autoritarizma urušavaju demokratiju”

Izvor: FOS Media Opis: arhiva

Crna Gora i njeni građani danas su rame uz rame sa partnerima širom svijeta u namjeri da daju svoj doprinos neophodnoj revitalizaciji demokratskih vrijednosti i svijetu u kojem će svaki pojedinac biti slobodan i jednak u svojim pravima i dužnostima, kako bi gradili demokratsko i otvoreno društvo, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, ocijenio je da je to prilika da “još jednom potvrdimo snažnu posvećenost i neophodnost kontinuiranog unapređenja i zaštite ljudskih prava i sloboda”.

“Porast nejednakosti, retrogradnih ideja i autoritarizma, nedostatak i prijetnje vladavini prava, korupcija i organizovani kriminal, urušavaju demokratiju, slabe institucije sistema i dovode u opasnost uživanje i ispunjavanje prava i sloboda zapisanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima koju smo usvojili 1948. godine, i kasnijim međunarodnopravnim dokumentima”, rekao je Đukanović.

Posljedice su, kaže, vidljive naročito kada posmatramo položaj manjinskih i ranjivih grupa, i posebno na planu fundamentalnih sloboda, čije stanje na najdirektniji način pokazuje suštinsku snagu jednog demokratskog društva.

“U periodu nakon obnove državnosti, Crna Gora je ostvarila vidljiv napredak na planu razvoja demokratije i uspostavljanja sistema koji će garantovati i čuvati temeljna prava svakog njenog građanina. Izazova je puno, ali odlučnost da Crna Gora i svi njeni građani istrajavaju u naporima da čuvaju tradiciju suživota i poštovanja i uvažavanja različitosti i izgrađuju društvo otporno na pokušaje urušavanja jednakosti i dostojanstva svakog pojedinca, bez obzira na njegovu nacionalnu, vjersku, rasnu, starosnu, rodnu ili seksualnu pripadnost ili orijentaciju, nikada nije bila snažnija”, istakao je predsjednik.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još