Porodice preminulih traže smjenu rukovodstva

 Porodice preminulih traže smjenu rukovodstva

foto Selver Vukovic

Članovi I prijatelji porodica preminulih od COVIDA19 u bolnici u Baru, protestovali su i danas ispred ove zdravstvene ustanove. Proteste neće prekidati, sve dok ne dođe do smjene menadžmenta bolnice, poručuju. Uzdaju se u novo Ministarstvo zdravlja, a očekuju I da tužilaštvo formira slučaj.

Porodice preminulih, koji su liječeni u barskoj bolnici od COVIDA 19 , neće pokretati krivične prijave protiv menadžmenta ove zdravstvene ustanove, ali  očekuju da tužilaštvo to učini i ispita način liječenja u regionalnom Covid centru za primorje.  

 “ Mi smatramo na osnovu svega što je rečeno I na osnovu svega što se desilo, kao i iskaza svih familija, da će samo tužilaštvo i nadležne institucije pokrenuti neophodne postupke” kazala je Milanka Kruta,član porodice preminulog.

foto Selver Vukovic – Sa današnjeg protesta

Porodica Pepeljak podnijela je krivičnu prijavu protiv bolnice i NN lica još u junu, kada je preminuo Safet Pepeljak u 49-toj qodini života. Njegov brat tvrdi da ima I dokaze za neadekvatno liječenje, ali tužilaštvo u Baru je odbacilo slučaj.

“ Tužba je vraćena kao neosnovana, bez elemenata. Imam sve crno na bijelo, sve sam to ponio tužiteljki, kao i zvučne zapise. Meni je tužiteljka rekla to je krivično djelo, da ja mogu da odgovaram jer sam snimao razgovor sa doktorkom”, kazao je Pepeljak.  Uglavnom, ističe on, završilo se, narodski rečeno  “pojeo vuk magarca”.

Sa današnjeg protesta

Prema njegovim riječima , problem nije samo u bolnici u Baru. “ Problem kreće odavde, iz ove bolnice, ali problem je I u tužilaštvuje. Možda čak I više u tužilaštvu, nego u ovoj ustanovi, jer da nije takvog tužilaštva, ne bi se sve ovo dešavalo ni ovdje”, smatra Pepeljak.

Porodice smatraju da je menadžment bolnice potpuno zakazao, te da moraju snositii odqovornost.

“ Menadžment ove bolnice snosi veliku odgovornost, a isto tako i tadašnje Ministarstvo zdravlja, nadležne zdravstvene inspekcije koje nijesu dovoljno dobro obavile posao”, kazala je Kruta.

Oni traže smjenu rukovodstva u Opštoj bolnici u Baru, traže odgovornost za preminule, traže hitno dovođenje pulmologa, ali I kako kažu, drugih stručnih doktora. Očekuju brzu reakciju nove ministarke zdravlja.

“ Tražićemo od nadležnih da postavi novi tim, koji će imati sve potrebne kvalifikacije za liječenje kovid bolesnika”, istakla je Kruta.

Bobana Želalić , član porodice preminulog Lazara Želalića iz Herceg Novog, poručuje da neće odustajati.

“Zbog svih naših kojih više nema, koji su preminuli i zbog svakog narednog pacijenta, okupljaćemo se I činiti sve što možemo ,da se nikad nikome više ne ponovi ono što je našima u ovoj bolnici”, kazala je Želalić.

Svjedoče članovi porodica i o nesavjesnom liječenju preminulih. Majka Dragana Popovskog, kako tvrdi, kasno je upućena u Kliničko bolnički centar Crne Gore.

“ Borili smo se za to i molili smo dok je bila na vrijeme da je prebace u Podgoricu. Međutim, odavde je nisu puštali, odnosno nisu htjeli da je prebace. Na kraju su ipak to učinili, ali je bilo već kasno, jako kasno”, kazao je Popovski.

Tijana Kruta tvrdi da njen otac Goran, koji je preminuo u 48. godini, nije bio na respiratoru toga dana , kada je preminuo.U to se porodica uvjerila kada je mimo protokola, ipak uspjela da uđe u sobu pacijenta.

“ Pošto potpisnici posmrtnog pisma tvrde da je on bio priključen na respirator, mene zanima koja je to vrsta intubacije izvršena, da li je preliminarni brifing odrađen, ko ga je uradio I da li postoje dokazi za to, jer ih mi kao porodica nijesmo dobili”, kazala je Kruta.

Porodice I prijatelji preminulih tvrde da barski ljekari nemaju ni stručnosti, niti empatije.

“Mi smo u želji za iskrenom I kvalitetnom saradnjom sa doktorima, naišli na otpor I veliku aroganciju. I to je još jedan od razloga zbog kog smo I danas ovdje, da se tako nešto više nikom ne dogodi”, poručila je kćerka preminulog Krute. Iz Uprave bolnice ni danas nijesmo uspijeli da dobijemo odgovore. Direktor Dragoslav Tomanović nam je kratko kazao da je na liječenju, I uputio nas da pozovemo njegovu zamjenicu, dr Svetlanu Vučetic, koja nije odgovarala na pozive ni danas, kao ni prošle srijede, kada su se po prvi put okupili prijatelji I porodica preminulih.

Pročitajte još