Pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece steklo 321 majki iz Ulcinja

 Pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece steklo 321 majki iz Ulcinja

foto Selver Vuković

Od 1. aprila, 611 majki iz Bara i 321 iz Ulcinja će ponovo steći pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, po Zakonu o obeštećenju bivših korisnica naknada”, rekla je za Radio Bar i Bar Info, direktorica Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, Biljana Pajović.

U Baru je do 9. marta, do kada je bio rok za podnošenje, predato 629 zahtjeva. U međuvremenu je 10 bivših korisnica odustalo, dvije nijesu ispunjavale uslove, odnosno nijesu ranije bile korisnice, a za šest zahtjeva još nije donijeto rješenje. U Ulcinju je predato 336 zahtjeva, od kojih je 321 pozitivno riješen, ostali su odbijeni, jer u ranijem periodu ovo pravo nije korišćeno.

Pravo na obeštećenje, u skladu sa Zakonom koji je donesen u decembru, a stupio na snagu 8. januara, imaju korisnice mjesečne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, kojima je to pravo pripadalo od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine, u skladu sa Zakonom o dopunama zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ukoliko im je ono ukinuto.

U pomenutom periodu, to pravo je u Baru koristila 921 majka, a u Ulcinju 435. Nakon ukidanja zakona, 131 korisnica iz Bara i 56 iz Ulcinja je nastavilo da prima naknadu, po Odluci Ustavnog suda od 19. Aprila 2017. One će takođe imati pravo na naknadu, s tim što u periodu od 60 dana od kada je stupio na snagu Zakon o obeštećenju, odnosno do 9. marta, nijesu trebale da podnose novi zahtjev, već će to morati da učine u roku od 30 dana po isteku rješenja o pravu na naknadu.

Razlog za manji broj zahtjeva u odnosu na raniji period direktorica vidi u činjenici da su u međuvremenu nekoliko puta porasle naknade koje nezaposleni, koji na to imaju pravo, primaju na Birou.

“Taj iznos je sada oko 180 eura, pa razlika od desetak eura nije bila dovoljan motiv korisnicama, jer se  plaše da bi to pravo ponovo mogle da izgube, kako se već jednom dogodilo. Jedan broj bivših korisnica, koje su se odrekle penzije u korist naknade, ponovo koriste to pravo, jer im ono omogućava različite benefite, poput podizanja kredita, kupovine na rate, a i zbog najavljenog usklađivanja i povećanja penzija. Neke su u međuvremenu zasnovale radni odnos, a neke stekle pravo na penziju”, pojašnjava Pejović.

“Veći broj korisnica u Baru, njih 369, primaće naknadu od 192 eura, a ostale, njih 242, po 336 eura”, kazala je direktorica Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, Biljana Pajović.

Naknade će se obračunavati od aprila, a korisnice će početi da ih dobijaju od 1. maja.

izvor BAR INFO

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još