Predstavnici svih institucija iz oblasti kulturne baštine obišli Stari grad

 Predstavnici svih institucija iz oblasti kulturne baštine obišli Stari grad

foto Portal Ulcinj

Zidine u Starom gradu obrušile su se 10 januara. Od tada do danas ništa nije učinjeno kako bi se obustavilo dalje obrušavanje. Mještani tvrde da svakodnevno niz liticu klizi nova količina zemlje, kamenja I šuta.

foto Portal Ulcinj

  Stari grad obišli su predstavnici svih državnih institucija iz oblasti kulturne baštine,zajedno sa  predstavnicima opštine Ulcinj.  Okupila ih je Nacionalna komisija za UNESCO, kako bi se što prije riješio problem I počela sanacija tvrđave.

“ Tu su predstavnici Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Centra za konzervaciju I arheologiju, predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke, kulture I sporta, Ministarstva prostornog planiranja, profesori sa Građevinskog fakulteta, kao I predstavnici Opštine. Fali nam predstavnik Geološkog zavoda, ali opravdano su odsutni, kako bi svi koji mogu doprinijeti sanciji obrušenih zidina bili tu”, kazala je generalna sekretarka Nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić.

foto portal Ulcinj

Kako je istakla, u Ulcinju se okupio veliki broj stručnjaka, jer problem obrušenih zidina nije samo problem kulturne baštine.

“ To je problem I statike, I geologije I potrebno ga je rješavati multidisciplinarno. Mislim da je zaista urgentno stanje, I da prijeti još veća katastrofa I dalje obrušavanje”, istakla je Nikolić.

Da se što prije mora krenuti sa sanacijom, saglasan je i prvi čovjek Ulcinja Ljoro Nrekić.

“ Obraćali smo se potpredsjedniku Vlade I ostalim resornim organima, ali do danas ništa nije učinjeno. Ovo nije posao koji se može odraditi na brzinu. Mora se rsditi oprezno. Prije svega moraju se izvršiti geotehnička istraživanja. Ipak je ovo kulturna baština Crne Gore I zaslužuje punu pažnju, brigu, podršku I pomoć u sanaciji”, rekao je Nrekić.

Nrekić jepodsjetio i da je ambasada Kosova donirala deset hiljada eura za sanaciju Starogradskih zidina, te da će sa tim novcem uklanjati nagomilani šut, koji su taložili dok se gradio i dalje nedovršeni hotel u srcu Starog grada.

Mještanin Agim Nimanbegović čija je kuća I restoran preko puta obrušenih zidina tvrdi da se svakodnevno obrušava nova količina zemlje.

“ Stanje je dramatično. Pred našim očima pada zemlja, kamenje, šut. Ukoliko se pod hitno nešto ne preduzme, kompleta ovaj dio će pasti”, kazao je Nimanbegović.

Ohrabruje ga današnja posjeta. “ Ovo nije prvi put da predsjednik Opštine Ljoro Nrekić obilazi ovaj dio. I zavalni smo mu na tome, jer neki njegovi prethodnici nikada nijesu ni kročili u Stari grad. Vjerujem da će nešto brrzo preduzeti”, kazao je Nimanbegović.

Pročitajte još