“Prema najavama ova sezona će biti dobra”

 “Prema najavama ova sezona će biti dobra”

Prema svim najavama mislim da će ova turistička sezona biti dobra, kazao je izvršni direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović. Očekuje da će u tom preduzeću uskoro imati maksimalno popunjene kapacitete. Đakonović je kazao da su cijene smještaja blago uvećane, 3 do 5%, ali ističe, da ima i razloga.

On je u emisiji Lik na Radiju Crne Gore kazao da su u HTP Ulcinjska rivijera zadovoljni početkom sezone.

“Ove godine plaža je bila spremna mjesec ranije nego prethodnih godine, voda je čista, more je toplo. Ove godine smo počeli mjesec ranije sa ljetnjom sezonom a imali smo i grupa prije toga, pa možemo reći da smo zadovoljni trenutnim odvijanjem situacije”, kazao je Đakonović.

Cijene

Đakonović je kazao da su u tom HTP-u ove godine cijene smještaja blago uvećane, 3 do 5%, ali, ističe ima i razloga.

“Obnovljeno je dosta onoga što je bilo uništeno djelovanjem erozije i vremenskih neprilika. Ove godine ćemo imati i 15 novih smještajnih jedinica koje će biti na većem nivou nego ranije. Restoran na plaži će biti modernizovan i ove godne ćemo imati kuvara sa Mišelinovom zvjezicom u njemu. U Crnoj Gori nijesam čuo da imamo tako nešto i uz još neke sadržaje bićemo konkuretni i privlačni. Mislim da će gosti biti zadovoljni ponudom na Adi Bojani”, kazao je Đakonović.

Kaacitei HTP Ulcinjska rivijera za špic sezone su kaže već bukirani ali je, kako je dodao, bukiranje dobro i za septembar mjesec pa i dalje.

“Zadovoljni smo trenutnom posjetom prije svega jer smo ranije počeli nego prošle godine. Očekujem da ćemo uskoro imati maksimalno popunjene kapacitete”, kazao je Đakonović.

Na pitanje da li su zadovoljni brojen noćenja, kaže da može biti bolje ali dodaje da su radovi na plaži nedavno okončani i da se tek sada može krenuti punim pogonom na Adi Bojani.

Ada Bojana

On je kazao da su preporuke eksperata iz Italije na Adi Bojani u cjelosti ispoštovane i da su dine dale relate pa, kako je dodao, ove godine nijesu imali veće štete na svojim objektima.

“Ali to su mjere privremenog karaktera. Morsko dobro je u saradnji sa Vojskom Crne Gore prije nekoliko dana završilo spuštanje dina kako bi plaža bila pristupačna svim kupačima i ona je čista i u potpunosti je stavljena u funciju. Međutim, stalna je opasnost od erozije na Adi Bojani posebno sa zapadnog kraka. Na desnom kraku je izgubljena plaža veličine šest fudbalskih stadiona. Tamo smo ostali bez dijela plaže i plažnog bara. S te strane je napravljena velika šteta”, kazao je Đakonović.

Ada Bojana biće tema i današnjeg Odbora za turizam Skupštine Crne Gore.
Đakonović kaže da su u kontaktu sa svi državnim institucijama i poslanicima te da je u posljednje vrijeme ta tema na vrhu agende.

“Nadam se da će i konkretnije djelovati a ne samo se interesovati za Adu Bojanu. Nadam se da će i današnji skupštinski odbor i druge akcije ići ka pronalaženju trajnog rješenja za Adu Bijanu”, kazao je izvršni direktor HTP Ulcinjska rivijera.

On je apelovao na sve institucije da što prije reaguju kako bi zaštitili Adu Bojanu.

Sportski turizam

Ističe da je Ulcinj bogom dan za sortski turizam ali, kaže, nedostaju sportski tereni.

“Ulcinjska rivijera ima samo jedan stadion na raspolaganju a neki tereni su dobili novu namjenu a za ozbiljno bavljenje ovim vidom turizma potrebno je najmanje 10 fudbalskih terena. U naredom periodu lokalna vlast u saradnji sa državom mora pokrenuti izgradnju infrastrukture za sport”, kazao je Đakonović.

Novi hotel Galeb

Raduje g anajava gradnej hotela sa 5 i više zvjezdica u Ulcinju.

“Nadam se da će u bliskoj budućnost za 3 do 5 godina biti izgrađen hotel sa najmanje 5 zvjezdica što treba da obraduje sve građane Ulcinja. Raduje i najava da još nekoliko hotela ima najavu da dođe u Ulcinj. Nadamo se da će biti riješena i lokacija bivšeg hotela Jadran”, kazao ej Đakonović.

Infrastruktura – vodovod, kanalizacija

Infrastruktura u Ulcinju kaže i dalje je na nezavidnom nivou.

“Još uvijek ne postoji ni kanalizaciona ni vodovodna mreža do nas. Nadam se da će Ulcinj zahršavati te probleme koji ga muče decenijama.
Moramo pritiskati lokalnu samoupravu da obezbjedi elementarne uslove za odvijanje turističke sezone. Nadamo se da će novi menadžment ići ka rješavanju tih problema”, kazao je Đakonović.

Pritužbe na čistoću

Govoreći o pritužbama na čistoću u gradu Đakonović kaže da Ulcinj ima veliku površinu te da Komunalno preduzeće u skladu sa svojim kapacitetima pokušava da odradi taj dio posla kako treba.

Gužve u saobraćaju

Kako bi se riješio problem gužvi u saobraćaju tokom sezone Đakonović kaće da je potrebno izgraditi još dvije saobraćajne trake od Štoja od Ade Bojane.

“18 km je od Ucinja do Ade, u špicu su potrebni sati, što je nedopustivo. Potrebna nam je izgradnja još dvije trake od Štoja od Ade Bojane”, kazao je.

Poslovanje

Govoreći o poslovanju firke Đakonović je podsjetio da je HTP Ulcinjska rivijera prošlu godinu, nakon duže vremena, završila sa pozitivnim rezultatom.

“Ipak ima dosta zaostalih potraživanja. U toku smo da uđemo u reprogram duga prema državi za poreska dugovanja za poreze na lične dohotke. Jedna dobar sezona ne može riješiti ta pitanja i nadamo se da ćemo od ove i sljedeće sezone stati na noge i početi da poslujemo normalno.
Prema svim najavama mislim da će sezona biti dobra”, kazao je direktor Ulcinjske rivijere.

Radna snaga

Radna snaga nedostaje i tom preduzeću.

“Kod nas su 87% stalni radnici ali i mi smo u deficitu sa radnom snagom kao i sve ugostiteljske firme. Posebno kuvare, konobare, sobarice je teško naći. Sklopili smo taj mozaik za ovu sezonu ali nam još uvijek nedostaje jedan broj radnika. Uslovi su dobri”, kazao ej Đakonović i dodao da u to preduzeće sezonci najviše dolaze iz regiona ali i sa sjevera Crne Gore.

Sruktura gostiju

Značajan dio noćenja prethodnih godina ostvarivali su gosti iz Rusije i Ukrajine. Struktura gostiju se, kaže, sada mijenja pa primat preuzimaju gosti iz regiona.

“Do prošle godine imali oko 23% gostiju iz Srbije na Adi dok je prošle godinu bilo 46% gostiju iz Srbije. Pregovore smo sada preusmjerili na zapadno tržište tako da otvaramo nova tržišta i uspostavljamo kontakte sa turoperatorima iz zapadno-evropskih država. Imamo ugovore sa glavnim tur-opretaorima iz Njemačke i nadam se da će biti bolje nego ranije”, kazao je Đakonović i dodao da je ove godine bolja i avio povezanost sa tim tržištima ali smatar da broj letova mora biti veći.

izvor RTCG

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još