Preminuo Đorđe Balašević

 Preminuo Đorđe Balašević

Izvor: Arhiva Novosti/D. Dozet

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, javljaju srpski mediji.

Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća.

Takođe, on se desetak dana prije prijema liječio kod kuće od simptoma upale pluća.

Ipak, kada mu se stanje pogoršalo, on je preventivno primljen u beogradsku Infektivnu kliniku.

Ljekari su preuzeli sve neophodne mjere liječenja, ali do poboljšanja nije dolazilo, prenosi Blic. Danas popodne mu se stanje dodatno pogoršalo usljed ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

Balašević je prije dvije godine imao infarkt, i tada su mu ugrađeni stentovi.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1977. godine sa grupom „Žetva“, koja je prvi uspjeh zabilježila iste godine pjesmom “U razdeljak te ljubim”.

Naredne godine napušta grupu i sa Vericom Todorović formira „Rani mraz“. Ubrzo izbacuje nekoliko hitova kojima je ostvario punu umjetničku afirmaciju.

Sa Biljom Krstić i Borom Đorđevićem snimio je pjesmu “Računajte na nas”, koja je postala svojevrsna himna generacije.

Solo karijeru započinje 1982. godine albumom Pub, koji je zabilježio veliki uspjeh. Te godine održao je i svoj prvi koncert u prepunom Centru „Sava“. Već naredne objavljuje ploču Celovečernji the kid, a 1984. u saradnji sa TV Novi Sad snima film Celovečernji Kid.

Ogroman uspjeh postigao je albumom Bezdan 1986. godine, na kojem su se našli neki od najvećih hitova, poput balada “Ne volim januar”, “Ne lomite mi bagrenje” i “Bezdan”. Balašević je i sam rekao da mu najplodniji dio karijere počinje ovim albumom.

Sljedeći album “Panta rei” naišao je na loše kritike i prijem, ali se iskupio narednim “Tri posleratna druga”, koji je postigao veliku uspjeh. Na njemu se našla još jedna od njegovih kultnih balada – “D-mol”.

Kada su počela trvenja i podjela SFRJ, Balašević je u kolumni za Radio-TV Reviju pravio veoma oštre kritičke osvrte na sva politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbjegavajući mobilizaciju.

Album “Jedan od onih života” izdaje 1993. godine, inspirisan tragedičnih godinama raspada Jugoslavije i ratova.

Balaševićevi koncerti iz tog perioda postali su svojvrsna čistilišta za okupljanje mladih, na kojima je između pjesama iznosio svoje kritičke stavove na račun aktuelne vlasti. Poslije nešto duže pauze, 1996. godine izdaje album “Naposletku”, većinom snimljen uz akustičnu pratnju „Gudača Svetog Đorđa“.

Na prelazu u novi milenijum, Balašević objavljuje svoj deseti album “Devedesete” koji je bio inspirisan decenijom ratova, sankcija, bombardovanja i nemaštine. Sa nje se izdvojila numera “Živjeti slobodno”, koja je postala himna demonstranata.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još