Preporučena vakcinacija djece od 12 do 17 godina sa prethodnim oboljenjima, ostala djeca uz konsultaciju s pedijatrom i saglasnost roditelja

 Preporučena vakcinacija djece od 12 do 17 godina sa prethodnim oboljenjima, ostala djeca uz konsultaciju s pedijatrom i saglasnost roditelja

Izvor: Pixabay

Infekcija COVID 19 poprima sve opasnije oblike, zbog čega Nacionala savjetodavna komisija za imunizaciju (NITAG) podsjeća da je još u avgustu predložila vakcinaciju protiv korona virusa djeci od dvanaeste do sedamnaeste godine koja imaju komorbiditet i djeci koja u porodici imaju lica sa značajnom imunosupresijom (onkološki pacijenti, HIV/AIDS…). Djeca koja ne pripadaju ovim grupama, mogu se vakcinisati uz konsultaciju sa pedijatrom i uz saglasnost roditelja ili staratelja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Institut za javno zdravlje još jednom poziva sve građane Crne Gore da se vakcinišu jer je to jedini način da se zaustavi pandemija.Imunizacijom se smanjuje mogućnost mutacija virusa koji, usljed odlaganja vakcinacije, nažalost jača i njegove posljedice su sve teže. Podsjećamo da se vakcinacija djece protiv korona virusa u Crnoj Gori sprovodi  Fajzer vakcinama.

Razvijene zemlje kao što su Njemačka, SAD, Kanada, Velika Britanija, Danska, Francuska, Španija, Švajcarska, Norveška ranije su započele vakcinaciju djece uzrasta od 12 godina.

U uzrastu 12 do 17 godina u Crnoj Gori je do sada prvu dozu primilo 727 djece, dvije doze primilo je 539, a samo jedna osoba u ovom uzrastu je dobila sve tri doze.

“Dragi roditelji vakcinišite sebe i svoju djecu u skladu sa važećim preporukama”, kazali su iz IJZ.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još