Preporuke nemoguće realizovati kako su zamislili

 Preporuke nemoguće realizovati kako su zamislili

Izvor: UNICEF/Duško Miljanić

Vraćanjem na uobičajeni model nastave učenici će boraviti u školi u prosjeku po 5-6 sati. Apsurd je da u tom periodu djeci neće biti dozvoljena užina. Pitamo se kako mogu djeca sve to da izdrže, da sa maskama i bez hrane toliko dugo prate i učestvuju u nastavi – kaže profesorica Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta bez učešća radne grupe, koja se inače od januara bavi organizacijom nastave u toku korona virusa, prekjuče je objelodanilo preporuke da će od prvog septembra đaci da budu u učionicama 45 minuta i da će morati da nose maske više sati. Radna grupa će tek danas da se sastane povodom toga.

Članica radne grupe, izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović očekuje da će im biti omogućeno da promijene određene smjernice, jer u suprotnom ne vidi smisao postojanja radne grupe. Svakako smatra da je trebalo ranije da se sastanu.

Prosvjetna zajednica Crne Gore zamjera Ministarstvu što su plan i instrukcije za realizovanje nastave od 1. septembra odmah objavljeni u medijima, dok još nijesu zvanično dostavljeni školama. Profesorica mr Olivera Leković iz ovog nevladinog udruženja kaže za Pobjedu da je i problem što je plan nastao kao odluka Ministarstva uz konsultovanje Instituta za javno zdravlje, ali bez mišljenja drugih relevantnih subjekata kojih se tiče ova problematika.

Kada se sve sagleda, Mihailović je uvjerena da je nemoguće sve organizovati na način kako su zamislili, a da se ne koriguju određene mjere.

Prosvjetna zajednica traži da u ovoj radnoj grupi budu i predstavnici ispred organizacije koja zastupa nastavnike iz prakse.

Ono što iz iskustva vide kao veliki problem jeste što je mjerama propisano da je obavezno nošenje maski. Prošlu školsku godinu učenici i nastavnici jesu nosili maske, ali tad je nastava organizovana po modelu gdje je trajala značajno kraće, najduže dva sata.

– Vraćanjem na uobičajeni model nastave učenici će boraviti u školi u prosjeku po 5-6 sati. Apsurd je da u tom periodu djeci neće biti dozvoljena užina. Pitamo se kako mogu djeca sve to da izdrže, da sa maskama i bez hrane toliko dugo prate i učestvuju u nastavi – kaže profesorica Leković.

Institut zbunjuje javnost

Podsjećaju da je lani Institut za javno zdravlje saopštio da nije preporučljivo da djeca nose maske duže od dva sata.

– Kako to da sad taj isti Institut dozvoljava svakodnevno nošenje maski i to 2-3 puta duže – negoduje Leković.

Leković i Mihailović smatraju, takođe, da je zabrinjavajuće to što se Ministarstvo ni u jednoj preporuci nije osvrnulo na potrebe i mogućnosti djece sa razvojnim teškoćama, na djecu i nastavnike sa hroničnim oboljenjima, koje dugoročno nošenje maski i zabrana užine ne samo da ometa u radu, već im dodatno ugrožava zdravlje.

– Pitanje je da li idemo na to da imamo definisana pravila koja niko neće poštovati – ističe Mihailović.

Ona problematizuje i preporuku da su đaci nakon odsustva dužni da pokažu neki od testova koji potvrđuje da su negativni na koronu ili da imaju ljekarsku preporuku za pohađanje nastave. Kaže da im se požalila jedna majka, pitajući se što će da radi ako povede dijete na kontrolu kod zubara, treba li da plaća PCR test da bi sjutra mogao da pođe na nastavu…

Nije joj jasna ni preporuka da se zabrani korišćenje flašica za vodu.

– Šta znači to, moje dijete nosi flašu i samo je ono koristi. Sada će neko da mu doda neke plastične čaše, umjesto flaša, koje svi koriste. Pričaju i da neće biti hrane, kako kada će tamo biti šest sati – ističe Mihailović.

Prosvjetna zajednica pozdravlja nastojanje Ministarstva da školska godina počne 1. septembra, a da se nastava održi po standardnom modelu, odnosno da časovi sa cijelim odjeljenjem traju 45 minuta.

Roditelji traže da djeca budu u školi

Mihailović će radnoj grupi predočiti rezultate onlajn ankete koja je bila aktivna od ponedjeljka do srijede ujutro, a u kojoj je učestvovalo više od 1.600 ispitanika. Njih 80 odsto se izjasnilo da sva djeca treba od 1. septembra nastavu da pohađaju u klupama. Nije im sporno da časovi traju po 45 minuta, ali njih 43,38 odsto smatra da ne treba da nose maske, odnosno da se nastava odvija bez bilo kakvih mjera – kao da nema korone.

Za nastavu, kao u regularnim uslovima, ali uz poštovanje epidemioloških mjera opredijelilo se 38,23 odsto anketiranih. Onlajn nastavu podržalo je svga sedam odsto ispitanika.

Roditelji nijesu mogli da glasaju više puta, već samo jednom.

Ministarstvo kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić saopštilo je prekjuče da je prijedlog ovog resora o organizaciji nastave po zakonskim propisima podržao Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja. Istakli su da su ispoštovali sugestije UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

UNICEF je, između ostalih, ranije u više navrata saopštavao da sva djeca treba da budu u učionicama kako bi se izbjegla bilo kakva vrsta diskriminacije. Podaci Ministarstva, o kojima je Pobjeda ranije pisala, govore da oko 5.000 osnovaca u Crnoj Gori nema preko čega da prati nastavu onlajn.

Traže podatke o oboljeloj djeci

Prosvjetna zajednica smatra da bi bilo dobro da im resorno ministarstvo dostavi podatke o broju oboljele djece u prošloj školskoj godini, jer ta evidencija postoji.

– Da kroz te podatke vidimo koliko je zaista velika opasnost korona virus za djecu. Da li je određeni uzrast manje ili gotovo nimalo bio zaražen, pa da na osnovu toga taj uzrast bude posteđen mjera koje zahtijevaju MPNKS i IJZ – kaže Leković.

Nastavnici neosigurani već pola godine

 Leković iz Prosvjetne zajednice kaže da su nezadovoljni, jer nastavnici i dalje nemaju odgovore na brojna pitanja koja se tiču realizacije nastave, ali i njihovog statusa.

Interesuje ih šta se dešava sa snimljenim časovima iz projekta Uči doma, pošto već neko vrijeme nijesu dostupni na You Tube, a pokazali su se kao vrlo korisni tokom onlajn nastave i samozolacije ucenika.

– Interesuje nas kad će ti časovi biti plaćeni svim nastavnicima koji su snimali u drugom polugodištu? Da li će i ova generacija prvačića moći da koristi elektronske udžbenike iz projekta Uči me, i da li će se uraditi e-udžbenici i za 2. razred? Da li planiraju opremu učionica računarskom opremom? Da li će sve škole tokom zime biti dovoljno zagrijane i svim učenicima koji putuju obezbijeđen prevoz? Kad će biti plaćeni časovi nastavnicima koji su u šk. 2020/2021. radili preko norme? Kada će Ministarstvo uplatiti osiguranje za nastavnike, jer je to zakonska obaveza, a mi smo neosigurani već pola godine – zaključuje Leković, dodajući da postoji još niz pitanja za koja se nadaju da će ih resorno ministarstvo udostojiti sastanka na kojem će imati priliku da ih neposredno postave.

Borovinić-Bojović preporučuje Bratić da časovi traju pola sata

Preporuka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja biće da se u školske klupe vrate sva djeca, ali da časovi traju po 30 minuta, uz poštovanje epidemioloških mjera, koje podrazumijevaju i nošenje maski. To je saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, gostujući sinoć u Žurnalu Prve televizije, komentarišući smjernice Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Iako su iz resora prosvjete najavili da će se sva djeca regularno vratiti u učionice, bez dijeljenja u grupe, kao i da će časovi trajati po 45 minuta, uz obavezno nošenje maski, ministarka Borovinić-Bojović smatra da to nije izvodljivo.

– Ta odluka je svakako odluka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Upoznata sam sa činjenicom da su obavljeni već određeni razgovori i dogovori sa Institutom za javno zdravlje sa jedne strane, ali i udruženjima roditelja sa druge. Njihov glas, takođe, treba da se sasluša i da bude važan. Ministarstvo prosvjete će da odluči, ali naša preporuka će biti da časovi traju 30 minuta, a da sav ostali školski program bude regularan, iz prostog razloga što samo nošenje maski, koje je zaista neophodno u ovim okolnostima, zahtijeva na neki način i predodređuje dužinu trajanja časa – kaže ministarka Borovinić-Bojović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još