Prioriteti Vlade za Ulcinj: rješavanje vlasništva nad Solanom, maslinjaci u Valdanosu i Ada Bojana

 Prioriteti Vlade za Ulcinj: rješavanje vlasništva nad Solanom, maslinjaci u Valdanosu i Ada Bojana

foto Portal Ulcinj

Očekujem da će Savjet za privatizaciju na svojoj prvoj sjednici , nakon što se konstituiše, donijeti odluku koja se tiče pitanja vlasništva nad Solanom,” poručio je potpredsjednik Vlade CG Dritan Abazović tokom posjete Solane.

On je istakao da je Solana prioritet rada nove Vlade.

“ Vi znate da I ja lično imam poseban senzibilitet prema Solani. Pokušaćemo da riješimo imovinsko pravni spor. Ne znam da li će on moći u potpunosti da se riješi, jer su ovdje zbog korupcionaških aktivnosti, dio vlasništva preuzele banke, koje su dale kredit na zemljište koje nije pripadalo kompanijama, koje su preuzele Solanu”, istakao je Abazović.

Kako je istakao, to je predmet specijalnog tužilaštva.

“ Jas am I sa tužiocem pričao. Mi ćemo obaviti sve što je do nas I siguran sam da ukoliko riješimo imovinsko pravno pitanje, naći ćemo I investitora za Solanu”, kazao ej Abazović.

EKONOMIJA NEĆE ISKLJUČIVATI EKOLOGIJU

Ministar finansija Milojko Spajić poručio je sa Solane da ekonomija ne smije isključivati ekologiju, što će I biti novi princip Vlade.

“ Prvi prototip za taj princip biće Solana . I na primjeru Solane pokazaćemo kako treba nova Crna Gora da izgleda”, istakao je Spajić.

OPŠTINA OČEKUJE POMOĆ VLADE

Da je rješavanje problema pitanja vlasništva ključno, potvrdio je I prvi čovjek Ulcinja LJoro Nrekić. Iako je donešena odluka do Opština preuzme upravljanje nad Solanom, Nrekić poručuje da se to neće desiti dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi.

“Izričit sam u tome, da ukoliko se ne riješi pitanje vlasništva Solane, Opština neće preuzeti obavezu da uravlja ovim prostorom.Ne želim ja da opština bude dužnik za nešto za šta ne snosi odgovornost, za situaciju u kojoj luk nit je jela, nit mirisala, kao što se desilo u slučaju K1. Ja Opštinu u milionska dugovanja uvlačiti neću”, izričit je Nrekić.

On je istakao da taj problem mora riješiti Vlada, kao I problem radnika.

“Solana treba da počne na zdravim osnovama, treba da počne proizvodnju u malim količinama I mi smo svi spremni da pomognemo”, istakao je Nrekić.

Potpredsjednica opštine Ulcinj Hatidža Đoni tražila je podršku predstavnika Vlade I kada je Plan upravljanja Solanom u pitanju.

“ Mi smo taj dokument proslijedili Privrednom sudu, stečajnom upravniku I stečajnom sudiji. Dosta bi nam značilo da taj document dobije saglasnost, kakobi se zaštita, režim voda I neki osnovni elementi mogli kvalitetnije realizovati. Da spasimo što se spasiti može, do zaršetka  procesa definisanja vlasništva.

Delegaciju Vlade i Opštine na Solani dočekali su bivši radnici i predstavnici NVO sektora , koji se zalažu za zaštitu i revitalizaciju ovog prostora.

foto Portal Ulcinj

Delegacija Vlade tokom posjete Ulcinju obišla je i Adu Bojanu. Tamo sui h pored predstavnika HTP Ulcinjska rivijera dočekali I predstavnici Udruženja vlasnika objekata na Bojani. Oni su uputitili niz zahtjeva, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, koji se trebaju, kako smatraju, rješavati po hitnom postupku.

Žalili su se na buku, lošu putnu infrastrukturu, kategorizaciju objekata, odvoz smeća, nedostatak vezova za čamce,tendere, visinu cijene zakupa za ugostiteljske objekte.. A sve to,u nadležnosti je Morskog dobro, koje upravlja ovim prostorom.

Abazović je ocijenio, da ukoliko Morsko dobro, nije u stanju da riješi probleme na Bojani, a pri tom , svake godine samo sa obala Bojane uzimaju pola miliona eura, onda ne treba ni da takvo preduzeće postoji.

“ Mislim da će sa promjenama u toj instituciji krenuti I rješavanje problema na Adi Bojani. Svi mi, koji smo zakupci objekata, dajemo pola miliona eura svake godine Morskom dobru. I ako sa pola milona eura ne mogu da riješe problem buke,ili da postave čovjeka kod mosta makar tokom ljeta, ili ako ne mogu da ostave dva mjesta za navoz za izvlačenje I spuštanje čamaca, onda ne treba ni da se bave ovim. Neka prepuste Opštini taj posao onda”, istakao je Abazović.

Iako će, kako je naveo, zasigurno doći do smjene ljudi koji upravljaju Morskim dobrom, on ih je pozvao da krenu da se bave rješavanjem problema na Adi BOjani.

“ Bojanu vidim, a vjerujem I svi vi, kao jednu oazu mira I unikat Crne Gore. Pored Svetog Stefane I Boke kotorske, I Ada Bojana je jedna od tri najatraktivnije lokacije u Crnoj Gori na primorju I tako treba da se ophodimo prema njima”, istakao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade smatra da problemi komunalne infrastrukture, čistoće, puteva, vezova, većeg nadzora I kontrole, vađenja pijeska, parcelisanja određenih prostora, moraju biti u fokusu Morskog dobra.

“ Ako neko hoće da uzme pola miliona eura I da ne vrati nijedan cent, neshvatljivo je. Mislim da Vlada mora takve stvari da sankcioniše po kratkom postupku..Onda nikakve potrebe nema da takvo preduzeće postoji, to bi još I najbolje bilo, ali dok postoji, nek obavljaju svoja zakonska ovlašćenja”poručio je Abazović.

Ministar ekologije, prostornog planiranja I urbanizma Ratko Mitrović uputiće dopis Morskom dobru da krene sa rješavanjem problema.

Sa druge strane, Abazović je kazao I da vlasnici kućica moraju biti odgovorniji.

“ Na našim kućicama se pravi ta buka, sa naših kućica se ne odlaže otpad pravilno, mičesto kopamo I raskopavamo puteve kako kome odgovara, postavljamo ograde mimo parcela, divljamo čamcima. Tako da apel svima koji su na Bojani I ljubiteljima Bojane da se ponašaju odgovornije”, poručio je Abazović.

On smatra da se I kaznena politika mora pooštriti I treba da ostane odgovornost na vlasnicima kućica.

“Ako dva puta napravite prekršaj da se na vašoj baraci pravi žurka, ja mislim da sledeće godine treba da ide ili dupli zakup ili da se oduzme pravo na korišćenje, I onda će svako ko izdaje imati drugačiji odnos I onda će uspostaviti kućni red”, kazao je Abazović.   

foto Portal Ulcinj

Raniji vlasnici maslinjaka u Valdanosu dočekali su delagaciju Vlade I Opštine. Svi su jedinstvenog stava, maslinjak treba biti vraćen bivšim vlasnicima, jer taj prostor niakda nije bio priveden namjeni.

“Imovinska prava su osnovna ljudska prava I ona se moraju pod hitno rješavati. M kao država moramo biti odgovorni. Ne bih da prejudiciram šta će se na kraju desiti, ali mogu da obećam da ćemo biti proaktivni po tom pricipu, vratićemo se na osnovna ljudska prava, kao osnov za dalju akciju”, poručio je iz Valdanosa ministar finansija Milojko Spajić.

Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić takođe smatra da se imovina u Valdanosu treba vratiti ranijim vlasnicima.

“Nismo ni mi nikada bili za nevraćanje maslinade. I nije samo Valdanos u pitanju, nego I dio Štoja ima taj problem, nit u nije vraćeno zemljište”, kazao je Nrekić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović obećao je da će biti apsolutno posvećen vraćanju maslinjaka ranijim vlasnicima.

“Niko ne traži tuđe. Valdanos nije priveden namjeni I treba da se vrati vlasnicima. Jedino vlasnici mogu da oslobode ove masline, čime će se osloboditi I naš duh I sve pozitivno što je ovaj grad emitovao kroz istoriju I što će emittovati ubuduće. Ako bude potrbe da se usvaja zakon, lobiraćemo na sve moguće dozvoljene načine, krajnje kolegijalno da gas vi podrže”, istakao je Abazović.

On je istakao da je Valdanos nadpolitička priča .

Kazao je I da Valdanos nema samo ekonomski značaj za Ulcinjane, te da je to pitanje kulture, odnosa prema istoriji I pitanje koje je uvijek ujedinjavalo Ulcinjane. 

Pročitajte još