Program “Evropa sad”: Pojačane kontrole od 10. februara, stiglo 70 prijava

 Program “Evropa sad”: Pojačane kontrole od 10. februara, stiglo 70 prijava

izvor portal RTCG

Uprava za inspekcijske poslove ima 70 prijava i dvadesetak pitanja građana, koji su tražili pojašnjenje o svojim pravima u vezi isplate zarade u okviru programa ,,Evropa sad“. Kako su Pobjedi kazali, intenziviraće kontrole nakon 10. februara, kad većina poslodavaca isplati januarske zarade.

Iz Unije slobodnih sindikata su kazali Pobjedi da nijesu imali značajnije primjedbe otkako se zarade isplaćuju po programu ,,Evropa sad“, uz ogradu da mnogi još nijesu primili januarsku platu.

Nepravilnosti

– Naime, naše članstvo, ali i zainteresovani građani/ke svakodnevno kontaktiraju službu USSCG radi konsultacija da li je ovaj program valjano implementiran od strane njihovih poslodavaca, no konkretnije nepravilnosti do sada nijesmo uočili kada je u pitanju obračun i isplata januarskih zarada – kazala je zamjenica generalnog sekretara USSCG Ivana Mihailović.

Dodaje da se posebno bave zaštitom prava roditelja koji koriste pravo na porodiljsko, roditeljsko, hraniteljsko ili usvojiteljsko odsustvo na povećanje zarada koje im kroz ovaj program pripada.

– Kako će značajnom broju zaposlenih zarada biti isplaćena u drugoj polovini januara, nije isključeno da ćemo imati veći broj pritužbi – kazala je Mihailović, koja ističe da su značajno umanjeni i troškovi rada, pa poslodavci ne bi trebalo da imaju problema sa isplatom uvećane zarade. 

– USSCG će pomno pratiti dalji razvoj situacije i nastaviti da ohrabruje i apeluje na zaposlene da prijavljuju nepravilnosti kako bismo blagovremeno reagovali i preko institucija sistema zaštitili prava zaposlenih – istakla je Mihailović.

Zabrinutost

Ukazuje da zabrinjavajuće veliki broj građana i građanki neće osjetiti benefite ovog programa, jer su angažovani nekom vrstom prekarnih ugovora, bilo da se radi o ugovorima o djelu ili o privremenim i povremenim poslovima.

– Budući da u javnom sektoru postoji značajan broj kolega i koleginica koji su angažovani na ovaj način, USSCG je inicirala kod Ministarstva ekonomskog razvoja da se ti ugovori što prije prevedu u ugovore na neodređeno vrijeme – naglašava Mihailović i objašnjava da je inicijativa pokrenuta nakon što je 70 zaposlenica Uprave za imovinu i katastar javilo da su angažovane kroz neki vid nesigurnih ugovora, od čega neke i duže od 10 godina.

– Država i opštine moraju sopstvenim primjerom dati pozitivan primjer poslodavcima u privatnom sektoru i moraju biti primjer poslodavca koji baštini dostojanstven rad – ocijenila je Mihailović i kazala da očekuje što hitnije postupanje po ovom pitanju.

izvor POBJEDA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još