Projekat sanacije Ade skup i neisplativ, neophodno ga je revidirati

 Projekat sanacije Ade skup i neisplativ, neophodno ga je revidirati

foto Portal Ulcinj

Na vijest da naredne sedmice počinje krizna sanacija plaže na Adi, reagovao je direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopšteno je da će privremeno biti nasipan pijesak sa postojeće deponije.Projekat hitne sanacije košta oko 50.000 eura,a finansira ga Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Predstavljena je i studija o revitalizaciji plaže na Adi, čiji bi ukupni troškovi iznosili oko 3,5 miliona eura.

“ Kako iz medija saznajem ponudjena su tri rješenja za sprječavanje erozije na Adi, koja po njihovim procjenama koštaju od 3,3 do 4,4 miliona eura. Mišljenja sam da postoji dosta kontradiktornosti u projektima I da ih je neophodno revidovati na većem nivou”, kazao je Đakonović Portalu Ulcinj.

foto Portal Ulcinj- Bojan Đakonović

 Prvo se,kako navodi, pominju naperi od pijeska, pa nakon toga od kamena.

“ Svjedoci smo da kamen vrlo brzo tone, a pijesak jos brže. Ostala rješenja u smislu prihranjivanja pijeskom i podvodnog praga nijesu nikakav novitet”, istakao je Đakonović.

On smatra, da sem revidiranja ovog projekta,  obavezno treba da povede računa o vizuelnom identitetu Ade.

“ Sigurno da bi naperi duzine cca 300m promjenili Adu . Ako pođemo od činjenice da je kopanje korita Bojane koštalo oko dva miliona eura, sada i nasipanje tog istog pijeska na plaži da košta tri ili više miliona eura, možemo zaključiti da je on veoma skup i neisplativ”, poručio je Đakonović.

Prema njegovim riječima, objekte koji su stradali i koji su ugroženi treba dislocirati, te sredstva iskoristiti za gradnju novih,od drugih materijala I na drugi nacin.

“ Ukoliko uzmemo primjer sojenica ili bungalova u Portugalu mogli bismo  dobiti vrhunsku I jedinstvenu ponudu za visokoplatežnu klijentelu”, rekao je Đakonović.

Pročitajte još